Share |

Vlna hudebních objevů se rozleje z pražských ostrovů až na Petřín

foto: pořadatel akce

Program festivalu nabízí skvělé objevy i zvučná jména z hudebního světa. Citizens!, Princess Chelsea, Dánjal, Acollective, John Primer, Slagsmålsklubben, Sun Glitters, We Were Evergreen, Rina Mushonga, Tenfold Rabbit, Adi Ulmansky, 3421, Gin Ga, Floex, Zrní, Prago Union, Michal Prokop trio, Psí Vojáci, Kapitán Demo. Převedeno do čísel to znamená, že během tří dnů vystoupí 195 hudebních projektů na jednom z největších pražských open air festivalů United Islands České spořitelny.

Festival United Islands České spořitelny se koná 20. – 22. června v historickém centru Prahy a rozšířil se do nových lokalit. Proběhne v Kinského zahradě, na Petříně a tradičně na Kampě a přilehlých ulicích. “Máme radost z nových exkluzivních míst, především jsme ale nadšeni, že desáté narozeniny budou hudební oslavou, jak se patří. Letos žádné předkapely, ale po celé tři dny paralelně mnoho koncertů a těžké rozhodování o tom, jestli u něčeho lze vůbec chybět. Doufáme, že to s diváky pořádně oslavíme,” dodává k programu organizátor David Gaydečka.

V Kinského zahradě bude situována Hlavní Česká spořitelna stage a Radio 1 stage. Obě scény přinesou průřez aktuálními hudebními trendy, jimiž je například indie, rock, pop, nujazz, elektronika, ambient i nu-folk. Na Petřín se vydají fanoušci klasických žánrů jako rock, blues a folk, protože zde vyrostou Garage a Folk stage. Na Kampě zůstala World stage České spořitelny, která přinese nabídku různých žánrů world music od polského folklóru přes klezmer, španělský temperament až po africké vlivy.

Program open air části festivalu bude připomínat hudební maratón, protože i rekreační hudební fanoušci budou mít velké dilema, jak stihnout všechny zajímavé kapely a projekty. Největšími lákadly v Kinského zahradě pravděpodobně bude hipsterská princezna  Princess Chelsea, stále oblíbenější indierockeři  Citizens! a jejich izraelská konkurence  Acollective, rozverní We Were Evergreen a špička české nezávislé scény v čele s Midi Lidi a Zrní.

Hudební bloky, na které jsou diváci zvyklí už z minulých let, letos hrají ještě větší roli. Nejvýraznější je blok sedmi jeruzalémských kapel, pojmenovaný podle tamějšího klubu Yellow Submarine Club Infusion. Další bloky jsou polsko-východní, skandinávský a rakouský. Na domácí scénu se zaměřuje festivalové  Desatero, které obsahuje výběr deseti oblíbených kapel organizátorů. V pátek bude Petřín patřit oslavě nedožitých 80. narozenin Olgy Havlové a v sobotu jedinečnému projektu  Chicago Prague Blues band. Stejně jako v minulých letech najdou příznivci jazzu své útočiště v klubu JazzDock, kde bude Český rozhlas Jazz stage.

Scénami pod širým nebem to ale letos nekončí a podesáté se hraje i po desáté. Pořadatelé připravili nabitý program i po 22. hodině, který probíhá v deseti klubech. Mezi vystupujícími bude třeba ambientní producent  Sun Glitters anebo původem španělský producent Filastine, který se objevil i v hledáčku kultovního hudebního serveru Pitchfork. Fanoušky elektronické hudby potěší premiéra švédského projektu Slagsmålsklubben, který si libuje v hravém 8bitovém zvuku. Po nabitém evropském turné a zastávce na veleslavném festivalu Primavera se v Praze zastaví rakouská kapela  Gin Ga, která bývá přirovnávána k Arcade Fire. Dánský mix klezmeru, roku a folku přiveze Dánjal.

UNITED ISLANDS České spořitelny 2013
10. narozeniny
20. - 22. června 2013
Místa konání: Kampa, Petřín, Újezd, Kinského zahrada
vstup ZDARMA
Více na www.unitedislands.cz

Generálním partnerem festivalu je Česká spořitelna.
Hlavními partnery festivalu jsou Magistrát hl. m. Prahy a Gambrinus Excelent.
Partnery festivalu jsou ČEZ, OKD, NROS a Výbor Dobré vůle
Festival opět probíhá pod záštitou primátora hlavního města Prahy, MUDr. Bohuslava Svobody.


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.