Share |

Viktorie Beldová: Koruna pro Kambodžského krále

foto: Kristina Hrabetova

Vernisáž: 12. 12. 2016 v 19 hodin
13. 12. 2016. – 6. 2. 2017

Designérka šperků Viktorie Beldová se rozhodla vytvořit korunovační klenoty pro krále Kambodže. Vydala se dokonce do jeho rodné země s cílem klenoty králi, který má na Čechy úzkou vazbu, nabídnout. Nyní sérii šperků určených pro vládnoucího monarchu Norodoma Sihamoni vystaví v galerii Kvalitář na výstavě Koruna pro Kambodžského krále.
 
Viktorie se pro práci na korunovačních klenotech nerozhodla náhodou. Rodina Beldů, ze které pochází, se již několik desítek let stará o svatováclavskou korunu. Její tatínek a dědeček pracovali dokonce na její replice. Mladá designérka tak navázala na rodinnou tradici, zbývalo jen najít panovníka, který žádnou korunu nevlastní. Volba padla na vládce asijské země, který žil několik let v Čechách a mluví plynně česky. V důsledku válečných událostí se klenoty určené pro korunovaci v Kambodžii ztratily. A Viktorie Beldová tak mohla vytvořit adekvátní náhradu.
 
Jako inspirace posloužil Viktorii chrám Angkor Wat v kambodžské džungli. “ Finální návrh je udělán jako obruba – kruh kolem hlavy, na kterou se napojuje 7 ramen, která činí základ koruny a stanovují její základní tvar, který přibližně kopíruje věž z chrámu v Angkoru. „ přibližuje návrhářka, jak koruna vznikala. Symbolismus ostatně hraje v její práci velkou roli. Na koruně tak najdeme i motivy lotosu nebo stromu Bodhi, významné znaky kambodžské kultury. Jako hlavní materiál zvolila designérka zlato a stříbro, techniky pak přizpůsobovala i možnostem Kambodži. Korunovační klenoty by tak mohly být vyrobené i tam.
 
Absolventka pražské UMPRUM se do Kambodže dvakrát osobně vydala, jednak čerpat inspiraci, ale také se pokusit s králem osobně setkat. Zatím se ji to nepodařilo, ale stále věří, že šanci předat králi jeho nové korunovační klenoty má.
 
Viktorie Beldová ( *1987)
Absolventka Ateliéru produktový design na Vysoké škole uměleckoprůmyslové v Praze. Nejmladší z generace šperkařů, která se věnuje výrobě šperků desítky let. Firma funguje pod značkou Belda Factory.


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.