Share |

Věznice v Uherském Hradišti ožije díky příběhům dcer politických vězňů

foto: pořadatel akce

ZREZIVĚLÉ DĚTSTVÍ : Skutečné příběhy dětí politických vězňů
 
Věznice v Uherském Hradišti ožije díky příběhům dcer politických vězňů. V předvečer státního svátku, dne 27. září 2016 od 19 hodin, proběhne v prostorách vězeňské kaple představení Zrezivělé dětství. Diváci tak budou mít výjimečnou příležitost krátce nahlédnout do prostor bývalé věznice, která je pro veřejnost většinu roku uzavřena.
 
V dopoledních hodinách téhož dne se uskuteční dvě představení pro místní gymnázium – a to v 10 a ve 12 hodin. Součástí těchto představení pro studenty bude i prohlídka věznice a beseda s pamětníky.
 
Inscenace Zrezivělé dětství vznikla v únoru letošního roku pro festival Mene Tekel, ale byla vyprávěna v divadlech i ve školách. Jejím hlavním cílem je zprostředkovat nejen mladším generacím pohled do doby totality očima dítěte. Díky prožitku z příběhu si diváci lépe představí, co tehdejší rodiny musely zažívat a budou se moct vžít do osudů skutečných hrdinek, které přišly na různě dlouho dobu o jednoho z rodičů.
 
Ke spolupráci nás vyzvaly dámy ze Spolku Dcery 50. let, protože se rozhodly oslovit někoho zvenčí ke zpracování jejich příběhů. Měly pocit, že by dobře fungovalo, kdyby jejich osudy vyprávěl někdo věkově bližší generaci školáků, pro které jsou tyto příběhy určeny především,“ popisuje vznik projektu lektorka inscenace Barbora Schneiderová.
 
Věznice není přímo dějištěm příběhů, ale životní příběhy našich hrdinek osudově ovlivnila. I proto si možnosti hrát právě v té uherskohradišťské nesmírně vážíme. Jedná se o dlouhodobě nevyužívaný objekt, o jehož budoucnosti se debatuje již mnoho let. My bychom naším představením rádi podpořili snahy spolku Memoria – Iniciativy za důstojné využití věznice v Uherském Hradišti.“ říká jedna z vypravěček a současně organizátorka akce Eva Burešová.
 
Když vyprávíme příběhy o literárních nebo historických osobnostech, vždy se k nim dostáváme přes literaturu a další dostupné materiály. V tomto případě jsme se mohli poprvé s hrdinkami svých příběhů potkat, pokládat jim otázky a diskutovat s nimi,“ komentuje průběh přípravy inscenace Barbora Schneiderová.
 
Anotace k představení
Slovosledi a Spolek Dcery 50. let:
ZREZIVĚLÉ DĚTSTVÍ
Uherské Hradiště, věznice
27. 9. 2016, 19:00
Může dětství zrezivět? Pokud ze dne na den zmizí z našeho života milovaná bytost, pak se strojek v hodinkách dětství zasekne a všechno je najednou jiné. Vyprávění o dětech, jejichž rodiče se v 50. letech 20. století stali obětí politických procesů. O jejich snech a přáních a o tom, jak jiný je svět, do kterého jsme se narodili my.
Vypravěčská inscenace je složena ze skutečných příběhů a vykresluje dobu ze vzpomínek pamětnic takovou, jaká doopravdy byla. Dětské vnímání světa, odvaha a nekonečné otázky "a proč".
 
Lektorka: Barbora Schneiderová
Vypráví: Eva Burešová, Markéta Holá, Petra Horváthová
Délka: 60 minut
Vstupné: 150 Kč / 100 Kč
Rezervace vstupenek: eva@story-telling.cz
Celá akce podporuje snahy Spolku Memoria – Iniciativy za důstojné využití věznice v Uherském Hradišti.

 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.