Share |

VerTeDance v nadcházející sezoně: z Prahy do světa a zpět

foto VERTEDANCE

Taneční soubor VerTeDance vstupuje do své třinácté sezony naplno. Hned první školní den, 1.9. 2016 se představil na největším evropském tanečním trhu Tanzmesse v Düsseldorfu se svým momentálně nejúspěšnějším projektem KOREKCE, kde sklidil nadšené ohlasy tanečních odborníků z Finska, Velké Británie, Holandska či Belgie. S cenami ověnčenou inscenací soubor do konce roku navštíví Japonsko, Bosnu a Hercegovinu či Francii. Mimo reprízování existujících projektů připravují VerTeDance hned dvě nové premiéry.
Sólo Heroin West režisérky a performerky Halky Třešňákové pro polovinu dua VerTeDance Veroniku Knytlovou se zkouší již od jara 2016. Přestože oficiální premiéra projektu inspirovaného šovinistickým světem Divokého západu proběhne až v roce 2017 v rámci festivalu KoresponDance, pod pokličku tvůrčího procesu mohou diváci nahlédnout již 29. září ve Studiu ALTA v rámci otevřené zkoušky. Krátká ukázka bude také součástí festivalu L1 v Budapešti 20. září.
Hlavní premiérou sezony se stane projekt s pracovním názvem Flow. Po úspěšných projektech Korekce (2014) a Naučená bezmocnost (2013) je Flow třetí společnou prací souboru VerTeDance a režiséra Jiřího Havelky. „Minulost je jen příběh v naší hlavě. Neexistuje a zaslouží si jediné: vyrovnání. Budoucnost krade přítomnost. Vytváří představy. Přítomnost nezná čas. Ani formu. Ani potřeby. Co vnímáme jako přítomné, je živý okraj paměti s nádechem očekávání. Můžeme se propadnout do přítomného okamžiku, když čas neomylně plyne vpřed?“, dotazují se tvůrci. Premiéry proběhnou 21. a 22. listopadu 2016 v divadle PONEC.
Mimo pražské tvůrčí aktivity nebude soubor zahálet ani co se týče zahraničních výjezdů. KOREKCE se během podzimu představí sedmkrát v Japonsku na mimořádném turné, které organizačně zastřešuje Muzeum 21. století v Kanazawě. Mimo Kanazawu bude projekt součástí festivalů Dance New Air v Tokyu a Aichi Triennale 2016 (4. – 14.10.) a bude uveden v plné verzi se čtyřčlenným hudebním doprovodem spoluautorů inscenace, kapely Clarinet Factory. Před Japonskem si soubor ještě odskočí do Sarajeva na festival MESS 2016 (30.9.) a v listopadu do Paříže (3.11.). Do konce roku projekt pravděpodobně dosáhne stého opakování. Pro následující rok jsou v jednání uvedení v Barceloně, Turecku, Štrasburku a dalších městech.
KOREKCE není jediným zahraničně úspěšným projektem VerTeDance. Výjezdů se dočká i čtyři roky staré představení Simulante Bande, které propojuje dva profesionální tanečníky se dvěma hendikepovanými performerkami a živým hudebním doprovodem kapely DVA. Koprodukční inscenace VerTeDance a Divadla Archa získala pozvání do Moskvy na festival ProTeatr (30.9. – 1.10.) a do Wroclawi jako součást programu „Evropského hlavního města kultury 2016“ (26.- 27.10.).
V Praze mohou diváci vidět soubor ve třech různých projektech na dvou scénách: KOREKCI v divadle PONEC (27.10., 15.11. a 6.12.), ve Studiu ALTA pak Ceviche – improvizované představení skapelou Zrní (15.9. a 3.11.) a nově také Chyběnív choreografii Jara Viňarského (31.10. a 12.12.).

VerTeDance

Taneční skupina VerTeDance vznikla v roce 2004 jako trio tvořené tanečnicemi a choreografkami Veronikou Knytlovou a Terezou Ondrovou a světelným designérem Pavlem Kotlíkem. Za 10 let existence vytvořili VerTeDance téměř 20 projektů a spolupracovali s množstvím výrazných tanečních osobností české i zahraniční scény. Soubor je držitelem mnoha ocenění, mimo jiné ceny pro Tanečnici roku (2010), ceny za Nejlepší světelný design (2012, 2014), Ceny divadelních novin (2012, 2014) či České divadelní DNA (2016).
VerTeDance jsou jedinou českou skupinou, která získala třikrát nejprestižnější ocenění v oblasti vsoučasného tance – cenu za Taneční inscenaci roku, a to v roce 2005 (Tichomluva), 2012 (Kolik váží vaše touha?) a 2014 (KOREKCE).
V roce 2015 získali VerTeDance cenu BE Audience Award 2015 a Mess Festival Award 2015 v rámci BE festivalu v Birminghamu a prestižní ocenění Herald Angel Award 2015 na Fringe festivalu v Edinburghu za inscenaci KOREKCE.
 
www.vertedance.org


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.