Share |

Vernisáž výstavy Jaromíra 99 Nechte mě tady!

Výtvarná tvorba Jaromíra Švejdíka alias Jaromíra 99 je známá nejen komiksovým fanouškům – od chvíle, kdy se příběh Aloise Nebela stal generační filmovou legendou, zná obrysy jeho práce i nejširší veřejnost.
 

Na výtvarnou scénu však Jaromír 99 jako kreslíř – ilustrátor a autor vizuálních románů – vstoupil už na přelomu tisíciletí. Od té doby prostřednictvím klasické kresby i počítačové grafiky vytváří velkoryse komponované a perspektivně propracované výjevy, v nichž dokáže stvořit osobité hrdiny i zbudovat napětí tak, jak si vyžaduje charakter daného příběhu. 

Kromě ilustrační a komiksové tvorby se Jaromír 99 věnuje i volné tvorbě. V ní si našel raritní výraz – osvojil si techniku vystřihování, téměř zapomenutý um jarmarečních kumštýřů, kteří kdysi s pouhým papírem a nůžkami dokázali uchvátit široké publikum. V podání Jaromíra 99 však vystřihované a přes sebe překládané vrstvy různě barevného papíru dalece přesahují prvoplánovou zábavnost lidového umění. Autor v nich totiž dokáže zachytit svět na první pohled sice tvarově jednoduchý, ale přitom zcela komplexní, který k divákovi mluví přesvědčivě i skrze úsporné linie řezů a střihů. 

Tato výstava představuje autorovo dílo v široké retrospektivě. Svým zvláštním názvem parafrázuje větu ze starých partyzánských filmů, v nichž vyčerpaný hrdina sděluje kamarádům, že už nemá sílu, že zůstane na místě i za cenu ztráty života. Jaromír Švejdík jí chtěl vyjádřit fakt, že našel své definitivní místo, tj. osobitý umělecký styl, a že se už nechce hnát za novými objevy. Jeho dílo čítající dnes už stovky volných prací na papíře, knižních ilustrací, řadu publikovaných komiksů, filmové animace nebo i interiérové realizace, představuje totiž široký soubor děl tvořících ucelený svět s jasnými obrysy i výraznými hrdiny, svět pojednaný originálním a jasně rozpoznatelným výtvarným jazykem. S takovou prací v zádech je už skutečně možné se na chvíli zastavit, vydechnout a s konstatováním nechte mě tady! bilancovat.
 
Úterý 9. února v 18 h v 1. patře Domu pánů z Kunštátu.

Výstavu uvede:
Terezie Petišková, ředitelka Domu umění a Kateřina Tučková, kurátorka výstavy.

Na vernisáží zahrají:
Jaromír 99, A. m. Almela, Lukáš Morávek, Tomáš Neuwerth 
 
/FB EVENT/

jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.