Share |

Veřejná sbírka SOS Filipíny chce pomoci obětem tajfunu

 
Člověk v tísni vyhlásil sbírku SOS Filipíny pro oběti tajfunu, na pomoc uvolnil 500 000 korun
Přes centrální část Filipín se přehnal tajfun Haiyan, který si podle místních úřadů vyžádal nejméně 10 000 obětí a miliony lidí zanechal bez jídla a střechy nad hlavou. Člověk v tísni z humanitárního fondu Klubu přátel Člověka v tísni okamžitě uvolnil 500 000 korun na pomoc obětem katastrofy. Zároveň vyhlásil veřejnou sbírku SOS Filipíny s číslem účtu 37893789/0300 a na místo vysílá koordinační humanitární tým.
Pomoc je možné posílat na konto sbírky SOS Filipíny 37893789/0300
(Dar si můžete odečíst z daní zde)
Haiyan byl podle odborníků nejsilnějším tajfunem, který kdy zasáhl pevninu, jeho větry dosahovaly v nárazech až 275 kilometrů za hodinu a na některých místech podle BBC spadlo až 400mm srážek.
Kromě 10 000 obětí v centrální části země je dalších 300 potvrzených obětí a 2000 pohřešovaných na ostrově Samar. V provincii Leyte ničivý cyklón zničil 70 až 80 procent území a řadu pobřežních měst a vesnic srovnaly se zemí až patnáctimetrové vlny, v nichž se podle agentury Reuters utopily stovky lidí.
Mnoho oblastí je po tajfunu zcela nepřístupných, a tak lze předpokládat, že počet obětí stále poroste,“ říká vedoucí humanitární programů Člověka v tísni Marek Štys. BBC hlásí, že nyní v zasažených oblastech chybí pitná voda, nefunguje elektřina, rychle dochází jídlo, zkolabovalo telefonické spojení i internet a infrastruktura je velmi poničená.
Podle údajů OSN žije v nejhůře postižených oblastech 18 milionů lidí. „Podle našich zkušeností bude situace na místě mnohem horší, proto na místo vysíláme vlastní humanitární tým, který by měl zjišťovat přesné potřeby lidí a práci na místě začít koordinovat,“ říká Marek Štys. „Tým bude mít k dispozici 500 000 korun z humanitárního fondu Klubu přátel Člověka v tísni, tuto pomoc jsme připraveni podle aktuálních potřeb na místě kdykoli navýšit,“ dodává Marek Štys.
Lidé mohou na pomoc obětem ničivého cyklónu přispět prostřednictvím sbírky SOS Filipíny na číslo účtu 37893789/0300. V pondělí přibude i možnost přispět prostřednictvím dárcovské DMS zprávy nebo on-line platbou.
 
Pro více informací prosím kontaktujte:
Marek Štys, vedoucí humanitárních programů ČvT, 777 053 522
Marek.Stys@clovekvtisni.cz
 
http://www.clovekvtisni.cz/cs/o-nas


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.