Share |

Venerologická poradna: Treponema pallidum

Přinášíme další díl odpovědí na vaše dotazy z oblasti venerologie. MUDr. Přemek Procházka je i nadále připraven zodpovídat vaše dotazy - pište je na protisedi@protisedi.cz s předmětem PORADNA VENEROLOGIE - samozřejmě i anonymně.
 
 

Dobrý den pane doktore,

prosím Vás chtěl bych se zeptat, na penisu (žaludu) se mi opakovaně dělají červené skvrny, které trochu svědí. Někdy mě i lehce pálí při močení a někdy mám možná i výtok. Už to trvá asi 4 měsíce a vždy se to vrátí. Dva, tři dny bývám v pořádku a pak se to zase vrátí a trvá po zbytek týdne a takto pořád dokola. Nevíte prosím co by to mohlo být a jak to léčit? Zkouším Jenamazol, ale stále se to vrací. 

Děkuji.

Radek Č.
Dobrý den mladý pane,
tak jak popisujete svůj problém, myslím, že se jedná o kvasinkovou infekci genitálu. Tato zálěžitost bývá povětšinou velmi úporná a špatně se léčí. Je potřeba se zcela jistě léčit ve specializované venerologické ambulanci. Zatím můžete provést několik opatření pro zlepšení nálezu a sice: určitě mýt penis pouze vodou, zcela bez mýdla, omezit zapocení...nosit volné 100% bavlněnné prádlo, prané bez aviváže, omezit sladké jídlo a určitě nesexovat, protože tato kvasinková infekce se velice ráda přenáší pohlavním stykem. Ale  nejlepší rada od mne je.. rychle se dostavte na venerologii, kde Vám lékař určitě pomůže.   ,
 S pozdravem MUDr. Přemysl Procházka
-
 

Prosim vas o radu a pomoc ak sa to este da

Nebol som na vysetrenie krvi ale viem ze som sa nakazil treponema pallidum

Uzival som 30 dni doxyciklin potom 2 tyzdne pauza a 20 dni penicilin V 

Vsetko zbytocne

Nemal som u.durum bolesti axilar.a ingvinal.lymfonodom som mal

Teraz mam lezie na vnutornej casti ruky a na jazyku nieco ako biela makula velkosti hrachu
Priebech bol afebrilny trochu bolesti v klboch

Mam este sancu zit normalne

Dobrý den mladý pane,
tady každá rada bez osobního setkání bude asi marná...mám takový pocit, že Vaší představu o nákaze asi jen tak něco nevyvrátí. Ale veřte
mi, že potvrzení syfilis, která je opravdu způsobená Treponemou pallidum,  je možné jen nálezem pozitivních protilátek v krvi a jinak se o diagnoze nemá cenu bavit.  Jistě, onemocnění syfilis má plno různých kožních projevů, ale bez krevních testů jsou k ničemu. Zároveň Vás chci uklidnit, že i prokázaná infekce syfilis je léčitelná a vyléčitelná. To znamená, že vyléčený pacient může žít plnohodnotným i sexuálním životem.  Takže, radil bych Vám, dostavte se na specializovanou venerologickou poradnu, kde s Vámi proberou možná sexuální rizika v minulosti i provedou krevní testy a dle nich se eventuálně určí léčba. K Vámi popisované antibiotické léčbě se nemohu vyjádřit, protože nevím, kdo Vám jí podal a za jakým účelem.
 S pozdravem MUDr. Přemysl Procházka    

-
 
MUDr. Přemysl Procházka má za sebou dlouholetou praxi v oboru kožního lékaře. Je členem venerologické sekce České dermatovenerologické společnosti. Po ukončení lékařského studia úspěšně absolvoval základní i nadstavbovou atestaci z oboru dermatovenerologie.. Jeho vysokou odbornost dokládá fakt, že je držitelem nejen licence pro vykonávání samostatné privátní praxe v dermatovenerologii, ale též licence pro vykonávání funkce primáře v nestátním zdravotnickém zařízení v tomto oboru. Od ledna 2007 je vedoucím lékařem venerologické ambulance Kartouzská spadající pod nestátní zdravotnické zařízení MEDICENTRUM Beroun s.r.o..  Věnuje se též publikační činnosti, kdy lze jako příklad uvést články "Zdravotní rizika u osob v pornobyznysu z pohledu venerologa" , "Chlamýdiové urogenitální infekce"  a "Syfilis a gravidita ", které byly publikovány v Lékařských listech v průběhu posledních dvou let. Nedílnou součástí jeho práce je rovněž přednášková činnost. Vystoupil na Pečenkových epidemiologických dnech v  Jihlavě v září 2009 s přednáškou "Alarmující počet výskytu primární syfilis u rizikové populace" , při Klinických konferencích nemocnice Kladno se věnoval tématům  "Konzervativní léčba Condyloma accuminatum" a "Nádorové onemocnění zevního genitálu".
foto isi325 via flickr
licence CC by 2.0


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.