Share |

Venerologická poradna: Odpovědi na vaše otázky XIX.

ilustrační foto Adam Fuchs

Přinášíme 19. díl odpovědí na vaše dotazy z oblasti venerologie.
MUDr. Procházka je i nadále připraven zodpovídat vaše dotazy - pište je na protisedi@protisedi.cz s předmětem PORADNA VENEROLOGIE.
 
Po 3 a 7 měsících od pohlavního i análního nechráněného styku jsem podstoupila test na hcv s negativním výsledkem - bylo by teoreticky možné, aby se u mě protilátky nevyvinuly za takovou dobu, i když bych byla infikovaná hep. C? Mám hrozný strach... Onen muž rozhodně nikdy nebral drogy, ale myslím, že žen vystřídal hodně. 
Anální styk je jistě velmi rizikový pro možnost  krvavého zranění při penetraci penisu do oblasti análního kanálu. V případě, že partner byl pro Vás rizikový svým promiskuitním životem, je potřeba si nechat provést kompletní testy na pohlavní choroby.  To znamená vyšetření nejenom na hepatitisC, ale i na hepatitisB,  HIV, syfilis, kapavku , urogenitální chlamýdie. Inkubační doba pro všechny tyto výše uvedené pohlavním stykem přenosné choroby není více jak 3 měsíce,, takže pokud jste měla test na protilatky hepatitisC 7 měsíců od rizika negativní, měla by jste být bez obav.
Je mi 28 let a čekám své první dítě (24. týden těhotenství). Asi před měsícem jsem objevila malý výrůstek v oblasti pochvy. Ten byl odsraněn minulý týden na gynekologii a poslán na histologii. Zatím výsledky nemám, ale podle mého lékaře jde o kondylom, který způsobil virus HPV. Podle mého lékaře jsem se nakazila pohlavním stykem od partnera. Ten však žádné problémy nemá. Je možné, že mám virus v sobě já a teď během těhotenství se projevil? Mohu se nakazit od partnera opakovaně? Mám ho poslat na venerologii kvůli přeléčení?
Virus HPV typ low risk, který způsobuje vznik bradavičnatých výrůstků -  kondylomat, se přenáší pohlavním stykem pouze při klinickém vyjádření. To znamená, že partnerovi se musí na genitálu či v oblasti ochlupení vyskytovat nález kondylomat. Jinak infekční pro Vás není a přenos není možný.  Důležité je také si uvědomit, že inkubační doba - tedy doba od přenosu od partnera do výsevu může být až 6 měsíců a  samozřejmě HPV virus velmi reaguje na změny imunity hostitele, tedy Vás a v případě oslabení imunity, například i  těhotenstvím, se může aktivovovat a klinicky se projevit vznikem nových kondylomat až nyní. HPV infekce se může sdružovat i s jinými pohlavně přenosnými onemocněními, například s urogenitální chlamýdiovou infekcí, která však může probíhat bez klinických obtíží a proto by bylo vhodné vyšetření Vašeho partnera ve venerologické ambulanci. Samozřejmě toto platí i pro Vás, pokud jste již nebyla vyšetřena na tyto nemoci svým gynekologem.
 
Dobrý den, rád bych se zaptal, zda je možné nakazit partnerku kondylomaty, když jsem bez jakýchkoliv příznaků? 

1) Je možné, že jsem bezpříznakový přenašeč celý život? Nikdy jsem takový problém neměl ani neviděl u minulých partnerek. Myslel jsme, že je nakažení možné pouze člověkem s vnějšími projevy na genitálu.

 2) Dočetl jsem se, že se tato nemoc dá považovat za vyléčenou po cca roce bez příznaků - je to pravda?

3) Dále by mě zajímalo, zde se partnerka může nakazit také orálním sexem a zda se kondylomata mohou objevit i v oblasti úst a krku.

4) Existuje nějaké učinné očkování, které pomáhá i když už je v těle virus přítomen? 
Kondylomata accuminata jsou virové bradavičky způsobené HPV nízce rizikovým virem, který se přenáší přímým kontaktem s vnimavou sliznicí, tedy přenos je pouze v případě  kontaktu již vzniklého  kondylomatu se sliznicí či kůží genitálu, ale i s se sliznicí nosohltanu. Takže opravdu se tyto virové bradavičky mohou vyskytovat i v oblasti krku. Inkubační doba je až 6 měsíců. Tedy nelze vyloučit vznik projevů i takovouto dobu od nákazy HPV od partnerky. Očkování je však pouze preventivní metoda účinná jako ochrana před nákazou, ale pokud je HPV virus již  v organismu, očkování pozbývá smysl. V České republice jsou dva typy vakcín proti HPV viru ( Cervarix, Silgard ).
 
 
MUDr. Přemysl Procházka má za sebou dlouholetou praxi v oboru kožního lékaře. Je členem venerologické sekce České dermatovenerologické společnosti. Po ukončení lékařského studia úspěšně absolvoval základní i nadstavbovou atestaci z oboru dermatovenerologie.. Jeho vysokou odbornost dokládá fakt, že je držitelem nejen licence pro vykonávání samostatné privátní praxe v dermatovenerologii, ale též licence pro vykonávání funkce primáře v nestátním zdravotnickém zařízení v tomto oboru. Od ledna 2007 je vedoucím lékařem venerologické ambulance Kartouzská spadající pod nestátní zdravotnické zařízení MEDICENTRUM Beroun s.r.o..  Věnuje se též publikační činnosti, kdy lze jako příklad uvést články "Zdravotní rizika u osob v pornobyznysu z pohledu venerologa" , "Chlamýdiové urogenitální infekce"  a "Syfilis a gravidita ", které byly publikovány v Lékařských listech v průběhu posledních dvou let. Nedílnou součástí jeho práce je rovněž přednášková činnost. Vystoupil na Pečenkových epidemiologických dnech v  Jihlavě v září 2009 s přednáškou "Alarmující počet výskytu primární syfilis u rizikové populace" , při Klinických konferencích nemocnice Kladno se věnoval tématům  "Konzervativní léčba Condyloma accuminatum" a "Nádorové onemocnění zevního genitálu".
 

jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.