Share |

Venerologická poradna MUDr. Přemysla Procházky

Přinášíme Vám další odpovědi na Vaše otázky.
 
DOTAZ č.1

Dobrý den, můžete mi prosím poradit. Ve čtvrtek odpoledne, jsem se cítila nezvykle unaveně, nemohla jsem se dotknout ani pokožky, pálila mě kůže na celém těle. Bolelo mě za krkem, měla jsem zduřelé uzliny a bolely mě dásně. Myslela jsem si, že asi budu mít chřipku. V pátek se mě vyrazily na obličeji nad rtem dva pupínky a třetí u kořene nosu. Dost intenzivně mě začalo bolet v rozkroku. Celý den jsem byla v práci, vrátila se až ve 21.00 hod. Až doma po použití zrcátka jsem zjistila, že mám na stydcích pyscích červené pupínky. Bolely, dnes ráno jsem to opět kontrolovala a zjistila jsem, že pupínky jsou jako by zhnisané, bílé hlavičky. Také jsem zjistila, že mám zhnisané mandle. Jsem z toho strašně nešťastná, nevím co mám dělat, je víkend a mám strach abych něco nezanedbala. Může to být nějaká pohlavní nemoc? Také mě napadla myšlenka, jestli to není pásový opar, ale sama nevím, jestli se v těchto místech může vyskytovat. Mnohokrát děkuji za odpověď.
 
 "Vážená paní,
pokusím se Vás uklidnit. Dle Vámi popisovaného nálezu se nejspíše jedná primárně o virozu - katar horních cest dýchacích či angínu na kterou při vzniklé snížené imunitě nasedá výsev simplexního progenitálního oparu na genitálu. V každém případě se nejdná o pohlavní chorobu, tento nález je celkem častý při snížené imunitě u vnímavých jedinců. Poradil bych Vám se rychle dostavit do gynekologické či venerologické ambulance, kde dostanete adekvátní antivirotickou léčbu na genitální opar, zároveň se dostavte ke svému praktickému lékaři k vyřešení základního zdravotního problému .. zatím si pořidtě  imunostimulační preparáty .. Hlívu ústřičnou či vitamín  B komplex. 

S pozdravem MUDr. Přemysl Procházka"
 
DOTAZ č.2
 
Dobrý den, 
již po několikáté se na vás obracím, vždy jste mi dobře poradil, tentokrát s možná poněkud zvláštním dotazem. Zajímá mě to spíše z teoretickeho hlediska. 
Dočetla jsem se v jedné z vašich odpovědí, že urogenitalni chlamydie se nepřenáší slinami, ale musí zde být kontakt vnimavých tkání, což je hltan a hrtan nebo sliznice pohl.orgánů. dále jsem vyčetla, že chl.tracho se mohou přenést oralním stykem. Jak je tedy možné přenést chl.tracho.oralnim stylem kdy je aktivní muž, vzhledem k tomu, že se jeho hrtan ani hltan nedostane ke sliznici pochvy. Předpokládám, že na jazyku chl.nesídlí :) a pokud dotyčný muž má chlamydie nebo kapavku pouze ve svých pohl.orgánech a ne v hltanu či hrtanu, jak se mohou dostat takovouto formou styku k ženě do pochvy? Nebo podobný dotaz...trichomoniaza se rovněž může přenést or.stykem? Někde píší, že ano a někde nikoliv. 
Moc děkuji za odpovědi na mé teoretické dotazy :)

 
 "Dobrý den vážená paní,
děkuji za velmi zajímavý dotaz i kompliment, já Vám složím také jeden, za to jak jste hloubavá a pečlivé respondentka:)

Jak je možné, že se uvádí přenos chlamydia trachomatis orální stykem, když opravdu cílové receptory jsou na sliznici hrtanu a hltanu?
Jedná se totiž zejména o  orální přenos  při felaci, kdy není není až takový problém přenosu sekretu, u cunnilinctu (orální přenos, kdy je aktivní muž na ženě) je přenos opravdu velmi málo pravděpodobný, protože k přenosu vaginálního sekretu na cílové sliznice dochází spíše vyjímečně (tady záleží spíše na míře vzrušení ženy, ale to už je otázka spíše pro jiný obor než je venerologie). Ale samozřejmě rizikový pro ženu může být i muž s bisexuálním zaměřením...U trichomoniazy si nejsem vědom možného přenosu orálním stykem.
S pozdravem a přáním hezkého dne
MUDr. Přemysl Procházka"
 
DOTAZ č.3
 
Dobrý den, pane doktore,
chtěla bych Vás poprosit o radu ohledně chlamydia trachomatis.
Již cca 6 let mě trápí urologynekolog. potíže, nyní mi byla diagnostikována Chlamydie trachomatis na děložním čípku, zjištěná na venerologii.
Před půl rokem mi byla zjištěna chlamydie poprvé - já i partner jsme byli přeléčeni ATB (15 dní Doxybene), i když přítelovi z vyšetření Chlamydie vyšla negativní.
Nyní po půl roce se mi objevili potíže (svědění, výtok, pálení), tudíž násedovalo vyšetření na venerologii a Chlamydie trach. opět pozitivní. 
Vzhledem k tomu, že mám stálého partneta a pohl. styk vždy chráněný prezervativem,  jak je možné, že se mi Chlamydie znovu objevila?
Marně si také lámu hlavu s tím, kde jsem k Chlam. ,,přišla"? Je možné, že jsem ji měla od bývalého přítele, ale ,,skrytě"? Nebo že ji měl můj současný partner ,,skrytě" a bez toho, že by on sám pociťoval potíže? Je nutné, aby i on bral nyní ATB jestliže vyšetření ukázao Chlam. negativní?
Předem Vám moc děkuji za ochotu a čas strávený nad mým dotazem. Hezký den

 
"Dobrý den vážená paní,
urogenitální chlamýdiová infekce je velice často bezpříznaková a tudiž se na ní nemusí při vyšetření na gynekologii vůbec myslet. Léčba Doxybene 15 dní nemusí vždy být úspěšná, proto nelze vyloučit i možné nové vzplanutí infekce. Při sexuální styku s prezervativem by k přenosu nemělo dojít, pokud prezervativ nepraskne, ale nelze vyloučit i přenos orálním stykem. Tedy u partnera je nutné provést i vyšetření dutiny ússtní výtěrem na chlamýdia trachomatis. Antibiotika při negativním nálezu ze všech potenciálně exponovaných lokalit brát partner nemusí. V každém případě ale Vy sama se musíte po léčbě s odstupem měsíce pdrobit kontrolnímu vyšetření čípku děložního i eventuálně
dutiny ústní. Pro správný odběr i samatné vyšetření chlamýdií je důležitý odstup minimálně 14dní od dobrání jakýchkoliv antibiotik i provedení odběru první porce ranní moči či steru z děložního čípku a stěr z hrdla před vyčištěním zubů i konzumací jídla a pití.
S pozdravem MUDr.Přemsl Procházka"
 
DOTAZ č.4
 
Dobrý večer pane doktore.
Chtěla jsem se zeptat na pohlavní nemoci. Měla jsem pohlavní styk s milencem v pátek. V neděli jsem měla pohlavní styk s manželem, který začal mít od úterka rána problémy s výtokem z močové trubice. Nejprve byl výtok bělavý, po týdnu nažloutlý. Nyní i pálení při močení. Odběr moče na kultivaci, citlivost negativní. Může se jednat o kapavku či chlamydie. Vim,že inkubační doba kapavky je 2-14 dní.Je možné, že bych byla přenašeč. Já sama jsem bez příznaků. 
Děkuji za diskrétnost L.Z.

 
" Dobrý den vážená paní,
kapavka i chlamýdiová urogenitální infekce mají různou inkubační dobu.. 5-14dní.. záleží na vnímavosti příjemce..tedy v tomto případu Vašeho manžela, který dle Vašeho popisu by se opravdu jednou z těchto infekcí mohl nakazit. Je také otázkou, zda jste ho nemohla nakazit pří dřívejším sexuálním styku, pokud tedy i s milencem máte již delší dobu sexuální vztah. Je také důležité vědět, zda milenec je bez obtíží... V každém případě nyní již nemějte sex ani s jedním, manžela ihned pošlete na speciální venerologické pracoviště, kde mu provedou speciální odběr na kapavku i chlamýdie (ve vyšetření z moči  na kultivaci se tato diagnoza nepozná) a to samé vyšetření by jste ovšem měla absolvovat i Vy.
 S pozdravem MUDr. Přemysl Procházka "


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.