Share |

Venerologická poradna: Jaké je doopravdy riziko přenosu HIV?

Doktor Procházka píše další díl odpovědí na vaše dotazy:
 
Dobrý den, 
Četla jsem na internetu některé Vaše diskuze, dle toho soudím, že jste jeden z mála lékařů, který se vyzná v chlamydiích trachomatis. Byli mi diagnostikovány z pochvy a krve pár měsíců po rizikovém styku (i orálním). V poslední době jsem se stýkala s novým přítelem (styk jsme zatím neměli, ale dost intenzivní líbání ano). Mám strach, jestli jsem jej mohla nakazit takto chlamydií trachomatis - byla mi zjištěna jen z pochvy, z krku mi ji nikdo odebrat nechce, nicméně pokud jsem ji chytla do pochvy, v rámci orálního styku předpokládám že i do úst a mám z toho nyní strach - jednak že můžu nemoc přenášet dál a jednak, že se přeléčím a od přítele se tedy znovu nakazím (pokud jsem mu chlamydie do úst mohla takto přenést).
KK.
Dobrý den vážená mladá paní,
orální přenos urogenitální chlamydiová infekce způsobená čeledí Chlamydia trachomatis je  dán afinitou infekční bakterie k cylindrickému epitelu nosohltanu při vzájemném kontaktu. Zároveň však musí být kontakt slizniční tedy genitálu partnera s nosohltanem, to znamená, že i intenzivním líbáním je přenos v podstatě nemožný. Přesto pro vás by bylo nejlepší, abyste se dohodla se svým venerologem a při kontrole po léčbě Vám byl proveden i výtěr  z krku na vyšetření PCR chlamydia trachomatis, mimo to též i provedeno  vyšetření z pochvy na tuto infekci.
S pozdravem MUDr. Přemysl  Procházka
-
Dobrý den,

prosím vás o odpověď otázky: Jaké je riziko přenosu z HIV pozitivní ženy na relativně zdravého muže při nechráněném pohlavním styku (klasický i orální). 

Předem vám děkuji za odpověď.

S pozdravem 

R. S.
 
Vážený mladý pane,
Co se týká pravděpodobnosti přenosu  HIV při heterosexuálním pohlavním vaginálním  i pasivním orální styku je to těžko vyjádřitelné. Záleží na individuální vnímavosti muže, na jeho zdravotním stavu, zejména imunitním aparátu v době rizikového styku. Obecně lze tvrdit, že vaginální sex je rizikovější než pasivní orální sex. V každém případě bych Vám doporučil navštívit specializovanou venerologickou poradnu, kde se domluvíte na  termínu vyšetření na HIV protilátky podle uplynulé doby od rizikového styku. Toto vyšetření je nutné opakovat v pravidelných intervalech až do doby třech měsíců od rizika.  A do té doby se raději vyvarujte sexuálního kontaktu.
S pozdravem MUDr. Přemysl Procházka   
 
 
foto: Timothy Takemoto
 
Licence CC by SA 2.0 (no changes)


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.