Share |

Venerologická poradna

MUDr. Přemysl Procházka odpovídá na vaše dotazy v pravidelném venerologickém okénku.
 
"Dobrý den, pane doktore. Palí mě močová trubice, furt běham na zachod. Našli mi v pochve streptokoka agalaxie. Přitel taky běhá na zachod a citi paleni. Tak že je to přenosný?
Pani doktorka napsala ciplox 250. Vůbec to nezabirá.Poradite něco. Děkují."
 
odpověď:
"Vážená mladá paní,Streptococcus agalactiae  je beta hemolytický streptokok, který může způsobovat pálení v močové trubice a nutkavé pocity na močení. Ale má to jeden háček, že  tento mikrob je v pochvě velice často přítomný a pacientka o něm ani neví. Je tedy často bezpříznakový. A jestliže máte stále obtíže i po nasazené antibiotické léčbě, bylo by na místě vyšetření venerologem, k vyloučení jiných sexuálně přenosných chorob. Mám na mysli zejména chlamýdiovou infekci. Vezměte s sebou na vyšetření i partnera, už proto, že udává také obtíže.  A to, že zatím spolu nebudete mítr sex je automatické.S pozdravem MUDr. Přemysl Procházka"
 
"Vážený pane doktore.
Obracím se na Vás s velikou prosbou o pomoc. Zhruba před rokem jsem měl cca týden až deset dní hnisavý výtok z močové trubice. Nebyl nijak silný,ale šlo vždy o kapičku žlutého hnisavého výtoku. Objednal jsem se na vyšetření,ale byl jsem objednán až za tři týdny. Do té doby vše ustalo. Po dobu těch výtoků jsem neměl problémy s tím, že by mne při močení pálilo. Pouze jsem měl pocit šimrání v oblasti vyústění močové trubice. Domníval jsem se tedy, že šlo o nějaké nachlazení, popřípadě zánět močových cest. Nyní po roce jsem začal mýt ten samý pocit šimrání a pocit, že se potřebuji dovymočit. Jako kdybych potřeboval ještě vypustit pár kapek moči. Ale vše bylo již bez jakýchkoliv výtoků. Studoval jsem vše na internetu a začal jsem přemýšlet, co by to mohlo být. Poslední dobou se cítím hodně unavený a bolí mne kolenní klouby. Nemohu vstát z pokleku apod. Jinak jsem celý rok pozoroval, že mám občas zahleněný hrtan. Měl jsem pocit knedlíku v krku a nemohl jsem hlen ani vykašlat a ani polknout. Tyto potíže se mi objevují průběžně celý rok. Vždy se jedná tak o půl dne a pak týden nic. Navštívil jsem tedy venerologické oddělení. Po tom, co jsem paní doktorce řekl vše, co jsem teď napsal, vyloučila kapavku se sdělením, že hnisavý výtok by po týdnu neustal a byl by hodně silný a netrvalo by to rok. Udělala mi výtěr močové trubice na zjištění chlamidií a ještě něčeho. Dnes jsem volal na výsledky a je to negativní. Moc Vás prosím. Jaký je Váš názor na mé onemocnění? Na co bych si měl nechat vyšetřit. 
Děkuji strašně moc za Vaší odpověď."
 
odpověď:
"Vážený pane, děkuji za zajímavý dotaz. Asi nejdříve bych chtěl upozornit, že nevím za jakých podminek se u Vás provádělo vyšetření na kapavku i chlamýdie. Je potřeba si uvědomit,. že vyšetření musí být z ranní moči prvního proudu nebo se musí  pacient dostavit nevymočen k výtěru z močové trubice a nesmí užívat v posledních 14dnech žádné antibiotika.  Pokud vše proběhlo podle výše uvedených instrukcí, tak by bylo  vhodné ještě dovyšetřit  ureaplasmata a mykoplasmata, které se též vyšetřují na venerologii. A v případě negativního nálezu by bylo vhodné se podrobit ještě urologickému vyšetření k posouzení nálezu na prostatě, takto se totiž může   projevovat chronický zánět prostaty. Ten ale vůbec nemusí souviset  sesexuálním přenosem, jedná se o reaktivní zánět například z nastydnutí. Ohledně udávaného zahlenění bych se spíše přikláněl k nějaké respirační infekci a obrátil se s tímto problémem na praktického lékaře. S pozdravem MUDr. Přemysl Procházka"
 
"Zdravim pred cca 3 mesici sem mnel nechraneny oealni styk po mesici se mi udelaly v trislech 2 vredy,na zadech vyrazka,ted dva vetsi pupinky na tvari a natekla mi uzlina na krku .nemam chut jist a sem unaven. Diky"
 
odpověď:
"Vážený pane, syfilis je systémové onemocnění, které má inkubační dobu tři měsíce a má mnoho klinickýchprojevů, včetně zvětšených mízních uzlin a kožních vyrážek.  Potud teorie, ale praxe může být naprosto jiná. Čímž netvrdím, že jste se nemohl nakazit, záleží, zda jste měl ten orální sex s rizikovou osobou. V každém případě neváhejte a vyražte na spádovou venerologickou ambulanci k provedení krevních testů nejen na syfilis, ale i všechny ostatní sexuálně přenosné nemoci (HIV, hepatitis B a C, kapavku a chlamýdie). S pozdravem MUDr. Přemysl Procházka"
 
Dobrý den pane doktore, chtěl bych se zeptat, přítelkyně opakovaně trpí mykózou a tak bych se chtěl nechat vyšetřit i když na sobě nesleduji žádné příznaky. Co mám pro to  udělat a kam se objednat. Prý stačí nechat udělat rozbor krve a moči. Může mi tohle zařídit i praktik? Obvolal jsem pár dermavenerologických ambulancí ohledně preventivního testu a všude mi sdělili, že se tahle vyšetření platí a ne zrovna málo. Žiji v Brně.
 
odpověď:
"Vážený mladý pane, věc se má trochu jinak než jste informován.  Vyšetření muže k vyloučení  mykozy genitálu není potřeba. Každý muž má v subklinické koncentraci nález kvasinek na zevním genitálu, nejčasteji se jedná o Candidu albicans. Tato subklinická koncentrace se nijak neprojevuje, pacient nemá žádný nález na genitálu ,subjektivně je bez obtíží a partnerku nemůže v tuto chvíli nakazit. Pokud však se sníží pH na genitálu na alkalických hodnot (například nošením neprodyšného spodního prádla, umělých vláken, mytí penisu mýdlem nebo i sexem s partnerkou, která má v pochvě mykotickou infekci) může dojít k zarudnutí penisu , výsevu červených skvrn na předkožce či žaludu  a nepřijemnému svědění až pálení postižených lokalit. Vyšetření moči a krve vede pouze k vyslovení podezření na dosud skrytou cukrovku, která se může spolupodílet na vzniku mykozy genitálu a toto vyšetření provádí praktický lékař na pojišťovnu . V první řadě se tedy musí léčit vaše partnerka a Vy v té době s ní nemějte sex. Jinak pro Vás platí pravidlo, aby jste si vědomně nesnižoval pH genitálu a tedy nezvyšoval riziko vzniku mykozy. S pozdravem MUDr. Přemysl Procházka"
 
"Vážený pane doktore, mám na Vás dotaz ohledně kapavky.Nechal jsem se vyšetřit na kapavku výtěrem z močové trubice.Výsledek byl negativní(tedy v pořádku).Otázka tedy zní,jestli to je na 100%,že nemám kapavku.Moč mi nebyla odebrána.Je podle Vás možná situace,že výsledek výtěru je v pořádku,ale přesto můžu mít kapavku v jiné části těla(krk,klouby atd.).?I kdyby mi byla odebrána moč,dá se z moči zjistit kapavka ve všech částech těla(oko,krk,klouby)? Myslím,že kapavka je vlastně zánět a záněty vytvářejí bílkovnu CRP v játrech.Je možné říci,jestli kapavka zvyšuje hodnotu CRP? Několik let mám chronické angíny a trochu se bojím,že mám kapavku v ústech či krku a mohu někoho při orálním sexu nakazit. Co si o tom myslíte?Pokud byl výsledek výtěru z močové trubice negatívní,mám být v klidu? Děkuji za Vaši odpověď a velice si vážím Vaší ušlechtilé činnosti pomáhat lidem při řešení problémů."
 
odpověď:
"Vážený pane, děkuji za zajímavý dotaz.  Pravidla ke správnému odběru - vyšetření kapavky  z močové trubice jsou  následující -  při výtěru musí být pacient veymočen a minimálně 14dní od posledního rizikového styku či 14dní od dobrání antibiotik. vpřípadě vyšetření moči speciální diagnostickou metodou PCR  je nutnéí dodržet pravidlo prvního produ ranní moči. Ani vyšetřením z moči nelze zjistit nález diseminované kapavčité infekce, tedy v kloubech či v kůži. Jedná se však o velmi raritní záležitost a zvýšené CRP může být z naprosto jiného důvodu. Netřeba si dělat až takové obavy, spíše bych ve Vašem případě, pokud trpíte na časté angíny, si nechal provést  výtěr z krku k vyloučení kapavky v této oblasti. A sice na venerologické ambulanci, kde tyto výtěry se provádějí. Na vyšetření  se dostavte tak, aby jste si ten den  nečistil zuby, nejedl a nepil, nekouřil.
S pozdravem MUDr. Přemysl Procházka"

 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.