Share |

Venerologická poradna

MUDr. Přemysl Procházka opět odpovídá na Vaše otázky.
 
"Dobrý den, 

U vaginálního sexu se partnerovi sesunul kondom. Všimli jsme si toho az po chvilce, ejakulace pak už proběhla mimo pochvu. Opravdu je přenos HIV preejakulatem pravděpodobny? Partner má doma male dite, takže testováni s ženou byli. Jednu bokovku mel před rokem. Tak snad moc rizikový není. Je 8 týdnů dostatečných na test na všechny Pohl. Choroby? A má test smysl v teto situaci? A je mozne, ze kdyby se pred rokem nakazil syfilis, ze by si toho ani jeden s manželkou nevšimli? Děkuji moc za odpověď."

odpověď:
"Vážená mladá paní,
Asi v první řadě by jste chtěla uklidnit, ale i poradit... takže po pořadě. Klasickým vaginálním sexem lze i preejakulátem se nakazit na všechny pohlavní choroby. Ale má to naštestí jedno ALE. V normální heterosexuální populaci (nepočítám prostitutky či klienty těchto prostitutek) je celkem nízký cca 20%výskyt HIV pozitivity. Za celý loňský rok bylo v ČR zachyceno celkem 266 případů HIV pozitivity (to jen pro ilustraci). Takže sama uznáte, že by jste musela mít velkou smůlu. A navíc dle Vás je tento partner v podstatě minimálně rizikový, jeho partnerka v graviditě musela být testována na syflis i HIV, to je dané zákonem. A teď tu radu. Přes to bych jednu pohlavně přenosnou chorobu nepodceňoval a sice mám na mysli urogenitální chlamýdivou infekci. Ta se vyskytuje  velice často a je zrádná tím, že je velice často bezpříznaková. Inkubační dobu má spolu s kapavkou 14dní, takže už je nevyšší čas, aby jste se pro jistotu vydala do spádové venerologické ambulance a nechala se vyšetřit na chlamýdivou infekci a pro jistotu i na kapavku. Na tyto choroby se v těhotenství testy neprováději. Pro informaci, ostatní pohlavní choroby (HIV, syfilis, hepatitis B a C) mají inkubační dobu tři měsíce.
S pozdravem MUDr. Přemysl Procházka"
 
Dobrý den,chci se zeptat jestli se mohu nakazit poh.chor,syfilis při orálním sexu pokud já jsem pasivní.dekuji
 
odpověď:
"Dobrý den,
děkuji za otázku.  Odpověď zní, ano.. i při recpetivní pasivním orální styku je možná nákaza syfilis.  Týka se to té možnosti, kde aktivní můž nebo žena má v oblasti dutiny ústní -a to i rtů či jazyku či oblasti mandlí defekt, který se odborně nazývá ulcus durum a je projevem primárního stadia syfilis . Tento projev je velice infekční a vede k přenosu infekce na osobu, která přijímá orální sex. S pozdravem MUDr. Přemysl Procházka"


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.