Share |

Venerologická poradna

Venerologická poradna doktora Procházky pokračuje i v tomto roce.

"Dobrý den, doufám ze můj dotaz zůstane anonymní. Potřebuji vědět jak vysoké je riziko nákazy sifilis při chráněném styku kondomem. A za jak dlouho od nákazy ( při ne chráněném styku) se sifilis projeví v testech na venerologii ( štěrky a krev). Děkuji"
 
odpověď:
"Pokud při  celém průběhu rizikového styku jste se chránila kondomeme, včetně použití při orálním či análnm styku a nedošlo k protrhnutí kondomu v průběhu styku. A ani nedošlo k manipulaci genitálu a Vašich rukou, na kterých by byla nějaká oděrka, tak riziko přenosu by mělo být naprosto minimální. Pokud tomu tak nebylo, tak by bylo vhodné se dostavit na první testování řádově 1,5 měsíce od rizika a hlavně tři měsíce od sexuální styku, tedy po ukončení inkubační doby u syfilis. V případě podezřelého nálezu na genitálu, ústech či anu- vřídku  či zvětšených uzlinách či vyrážce naa těchto místech, sedostavte na venerologickou ambulanci ihned."
S pozdravem MUDr. Přemysl Procházka
 
"Dobrý den, před 3mi týdny jsem měla orální styk s mužem. Já jsem na pohlavní nemoci vyšetřena, muž byl také, mezitím měl před rokem jedinou partnerku, která byla zadaná, takže ne nějaká moc riziková slečna. Nyní se mi u zubu (šestky) dole na dásni udělaly dva afty o pruměru špendlíkové hlavičky. Dneska vypadají jako jeden větší. Mohlo by jít o nákazu syfilis? Řekla bych, že je to klasický bolestivý aft. Navíc poslední týden jsem měla ty dásně vážně podrážděné, jsem ve 12tt, proto je moje obava větší. Muž není můj stálý partner. A v případě, že bych se vydala na krevní testy, jsou 4 týdny od nákazy dostatečná doba?"
 
odpověď:
"Dobrý den vážená paní,
syfilitický vřídek vzniká nejdříve kolem 5 až 6 týdne od rizikového sexu a je spojený se vznikem nebolestivé zvětšené regionální uzliny, v tomto případu na krku. Vřídek sám o sobě také nebolí. Zdá se, že ve Vašem případu se opravdu jedná o projev herpetického aftu, tím spíše, že jste těhotná. Ale těhotenství je zároveň pro Vás pobídkou, aby jste raději s odstupem přibližně 1,5 měsíce od rizikového orálního sexu se nechala otestovat na syfilis i HIV. Váš gynekolog ve třetím semestru Vás nechá ještě jednou testovat na syfilis (nyní by jste již jednou měla být vyšetřena - vyšetřuje se přibližně v 10 týdnu gravidity), ale tak dlouho bych raději nečekal. I přes Vaše ujištění o nerizikovosti partnera (věřit má člověk jenom sobě :) )."
S pozdravem MUDr. Přemysl Procházka
 
"Dobrý den, Chtěl bych se zeptat- měl jsem "chráněný" orálný styk- já jsem se nechal orálně uspokojit od ženy. Po celou dobu- od úplného žačátku jsem měl kondom, myslím, že ani okolí mých genitálíí nepříšlo do styku s jejími ústy. Jaké je riziko, mám se teď něčeho obávat? Případně je potřeba si dělat nějaké testy, pokud nebudu mít žádné potíže-vyrážky, pupínky a pod? jaká je šance se nakazit HIV, syfilis, připadně kapavka, chlamýdie, a tak pod? Moc děkuji za odpověď. "
 
odpověď:
"Vážený pane,
Pokud při Vámi popisovaném pasivním orálním styku opravdu nedošlo ke kontaktu genitálií s ússty partnerky a nedošlo k protrhnutí kondomu při styku a neměl jste oděrku na šourku či v tříslech, kde by též mohlo dojít ke kontaktu s ústy partnerky, tak by jste se něměl ničeho obávat. Ale pokud si myslíte, že partnerka je velmi riziková - například poskytuje sex za pěněžní úplatu nebo dělá dojem, že střídá partnery "na jednu noc", bylo by pro jistotu vhodné s odstupem tří měsíců od rizikového kontaktu si nechat provést ve venerologické poradně kompletní testy na sexuálně přenosné choroby (syfilis, hepatitis B a C, HIV, kapavka, chlamýdie) - i když riziko přenosu je opravdu minimální. Spíše jde o Vaší prevenci."
 S pozdravem   MUDr. Přemysl Procházka 
 
"dobry den mam k vam dotaz mam podezreni ze jsem se nakazil sifiliz myslim si ze bych mohl byt nakazen 15 let prosim vas chtel bych vedet v jakem stadium bych v dneska byl?a zda by se to dalo vylecit?prosim o odpoved dekuji"
 
odpověď:
"   Vážený pane,
syfilis je chronické systémové onemocnění, které má řadu forem i klinických projevů, které se mohou různě prolínat, ale tato infekce je také řadu let bezpříznaková, takže nakažený pacient o tét chorobě vůbec nemusí vědět, pokud  není testován na protilátky proti syfilis a to v rámci předoperačního vyšetření, protože toto vyšetření je standardním vyšetřením před každou operací prováděnou v celkové anestezii. Pokud si myslíte, že jste měl před 15 lety rizikový sex a nebyl jste od té doby testován na syfilis, není nic snažšího než se nechat vyšetřit ve specializované venerologické spádové poradně, kde Vám lékař venerolog poradí i vyšetří.  Co se týká stadia, tak 15 let od nákazy je většínou pacient v pozdním latentním stadiu, ve  kterém, tak jako i v jiných stadiích, lze pacienta plně vyléčit injekcemi antibiotik "
S pozdravem
 MUDr. Přemysl Procházka


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.