Share |

Venerologická Poradna

Další díl venerologické poradny MuDr. P. Procházky.
 
Dobrý den,
před 3mi týdny jsem měla orální styk s mužem. Já jsem na pohlavní nemoci vyšetřena, muž byl také, mezitím měl před rokem jedinou partnerku, která byla zadaná, takže ne nějaká moc riziková slečna.
Nyní se mi u zubu (šestky) dole na dásni udělaly dva afty o pruměru špendlíkové hlavičky. Dneska vypadají jako jeden větší.
Mohlo by jít o nákazu syfilis? Řekla bych, že je to klasický bolestivý aft. Navíc poslední týden jsem měla ty dásně vážně podrážděné, jsem ve 12tt, proto je moje obava větší. Muž není můj stálý partner.
A v případě, že bych se vydala na krevní testy, jsou 4 týdny od nákazy dostatečná doba?
Děkuji moc za odpověď.
 
Dobrý den vážená paní,
syfilitický vřídek vzniká nejdříve kolem 5 až 6 týdne od rizikového sexu a je spojený se vznikem nebolestivé zvětšené regionální uzliny, v tomto případu na krku. Vřídek sám o sobě také nebolí. Zdá se, že ve Vašem případu se opravdu jedná o projev herpetického aftu, tím spíše, že jste těhotná. Ale těhotenství je zároveň pro Vás pobídkou, aby jste raději s odstupem přibližně 1,5 měsíce od rizikového orálního sexu se nechala otestovat na syfilis i HIV. Váš gynekolog ve třetím semestru Vás nechá ještě jednou testovat na syfilis (nyní by jste již jednou měla být vyšetřena - vyšetřuje se přibližně v 10 týdnu gravidity), ale tak dlouho bych raději nečekal. I přes Vaše ujištění o nerizikovosti partnera (věřit má člověk jenom sobě :) ).
 
S pozdravem MUDr. Přemysl Procházka   


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.