Share |

Venerologická poradna

MUDr. Přemysl Procházka odpovídá na vaše dotazy, v dalším díle venerologické poradny. Své otázky zasílejte na: protisedi@protisedi.cz s předmětem PORADNA VENEROLOGIE. Vaše anonymita bude zachována.
 
Otázka:
"Dobry den, Asi před 5 lety jsem s velkou pravdepodobnosti prodelal syfilickou nakazu. Jelikoz po kratke době akutni příznaky odeznely, tak jsem z neznalosti lekare nenavstivil. Ca dva mesice po te jsem kvůli neustalym drobnym zrdavotnim problemum dostal bezna antibiotika na 14 dni. Asi před rokem, kdy mi doslo, co bylo zdrojem mych zdravotnich problemu jsem se nechal testovat na syfilis s negativnim výsledkem. Je mozne, ze stacila bezna antibiotika k vyleceni? Je mozne, ze negativni test byl zkreslem mym uzivanim kortikoidu na alergii? Dekuji H."

Odpověď:
"Vážený pane, myslím, že Vás mohu uklidnit . U syfilitické infekce i po léčbě antibiotiky téměř v 95% zůstávají protilátky ve třídě IgG pozitivní po celý život. Takže, pokud by jste se nakazil, tak by zcela jistě nebyl negativní nález ve Vašich testech i po letech. Ta možnost vyléčení širokospektrými antibiotiky samozřejmě existuje a tím vlastně je zodpovězená důležitá otázka, to, že nejste t.č. v žádném případě infekční, protože negativní testy vylučují riziko nákazy pro druhou osobu, kortikoidy nemohou zkreslit výsledky vyšetřeních na STI pohlavně přenosné infekce. S pozdravem MUDr. Přemysl Procházka"

Otázka:
"Dobrý den, chci se zeptat. Chci se tedy zeptat,zda tři tinktury které uvedu níže mohou být prevencí proti zhoubnému bujení vyvolané at už cigaretami nebo papilomaviry.Rakovina je pekelná,tedy vysvětlení k tinkturám od Vás bych ocenila.Předem děkuji za odpověd...
1. http://www.tinktura.eu/bylinkarovo-tajemstvi/3255-o-stop-kapky-tinktura-50-ml-8592814030271.html?search_query=onko+stop&results=11  
2. http://www.tinktura.eu/pavlovy-tinktury-z-bylin/3256-onko-a-plice-kapky-tinktura-50-ml-8592814100011.html  
3. https://www.gemmoterapie.eu/p/o-stop-kapky-50-ml-bylinne-kapky-tinktura  

Pokud kouřím cigarety,mám užívat ten onko stop?je to tinktura..."

 

Odpověď:
"Vážená mladá paní, vaše dotazy ohledně účinnosti tinktur s antivirovým a antikancerogenním efektem by měly být směřováni raději na odborníka z řad onkologů, který Vám bude umět erudovaněji odpovědět. Myslím,že přesahují rámec naší venerologické poradny Děkuji za pochopení S pozdravem MUDr. Přemysl Procházka"

 

Otázka:
"Dobrý den, pane doktore, obracím se na Vás s několika dotazy ohledně léčby syfilisu. 26.6.2017 přišel do práce můj kolega (homosexuál) s četnýma vyrážkama na rukách mokvavého charakteru. Po mém dotázání u lékaře nebyl. Druhý den po jeho příchodu do práce jsem si všimla, že jeho vyrážky jsou rozprostřeny po celém těle, nohách, rukách i krku. Apelovala jsem na něho ať navštíví lékaře pro zjištění původu vyrážek. A zda se nejedná o infekční onemocnění. Ve středu 28.6.2017 tento kolega po naléhání několika jiných zaměstnanců na vyšetření k lékaři odešel. Následně se dozvídáme (29.6.), že v den jeho vyšetření (28.6) byl okamžitě hospitalizován na Dermatovenerologiické klinince v Brně. Dne 4.7.2017, již zmíněný kolega, nastoupil zpět do práce s tvrzením, že se jednalo o alergii na koření. Dle informací jeho rodinných příslušníků (kteří podstoupili krevní testy) se u kolegy jednalo o léčbu syfilisu. A dále, že hospitalizován také zárověň byl i jeho homosexuální druh (s ním žijící). Jelikož pracujeme v oboru potravinářství, tak mě i mé kolegy zajímá několik dotazů ,na které bychom jsme rádi získali odpovědi: 1) v sekundárním stádiu syfilisu jsou tvořeny drobné pochýřky, které jsou vysoce nakažlivé. Mohli jsme se v období 26.6 až 28.6. infikovat? Především přímím dotykem. Kolegové si s ním podávali ruku. Sdílíme jednu kuchyňku s nádobím. Atd. 2) je možné, aby po ukončení hospitalizace (pátek 30.6.) mohl nastoupit do zaměstnání s potravinama? Je možné, aby obvodní lékař uschopnil (takto dříve infikovaného pacienta) do nástupu do práce (s potravinářským průkazem) v takovém časovém rozestupu, t.j.3 dny? 3) Měl by být tento kolega v léčbě ve stádiu sekundárního syfilisu hlášen hygienickému úřadu v dané oblasti? Předem Vám moc děkuji za Vaše odpovědi na tyto tři otázky. A přeji úspěchy v pracovním o osobním životě."

Odpověď:
"Vážená mladá paní, v úvodu odpovědi na Vaše otázky bych chtěl začít trochu ze široka. Nechci vůbec obhajovat Vašeho nemocného kolegu, ale zároveň by bylo dobré podotknout, že každý z nás má dle zákonů naší republiky právo na svoje soukromí a on opravdu vůbec nemusí sdělovat původ a charakter svého onemocnění ( nikdo z nás ani neví, zda za nákazu "mohl", nebo měl něverného partnera), neboť jinak se vystavuje nebezpečí stigmatizace ze strany kolegů i lidí ze svého osobního života. Stejně tak nemusí nikomu sdělovat svojí sexuální orientaci..ale dost už filozofování a přejděme k Vaším dotazům: Budu se ale raději vyjadřovat v obecné rovině, protože nikdo z nás nemá jistotu, že dotyčný má tot onemocnění. Každá prokázáná diagnoza syfilis podléhá povinnému hlášení Hygienické stanici podle místa trvalého bydliště, které v případě ohrožení kontaktních osob, tyto kontaktní osoby pozve na vyšetření do spádové venerologické ambulance. Ohrožené kontaktní osoby jsou lidé, kteří měli s pozitivní osobou pohlavní styk nebo žijí ve společné domácnosti a bylo u nich riziko přenosu krevní cestou... drobným poraněním či líbáním nebo používáním společných příborů. Přenos z kožních projevů - prasklých puchýřků na neporušenou kůži není možný, to je i případ podání rukou. Kritériem uschopnění pacienta se syfilis pracujícího v potravinářském průmyslu je ukončení léčby a zejména zhojení všech kožních klinických projevů a o ukončení neschopnosti rozhoduje ošetřující kožní specialista venerolog, praktický lékař může pacienta uschopnit jen na základě doporučení tohoto specialisty. Tak to by bylo asi vše, co k tomu můžu v této rovině uvést, myslím si, že by bylo kolegu dál brát stejnou optikou jako před tímto onemocněním a už vůbec ho nepronásledovat otázkami na jeho zdravotní současný stav, určitě mu to není příjemné. A pokud sami máte obavy o svoje zdraví, tak není problém si nechat vyšetřit protilátky na syfilis u praktika či na spádové venerologické ambulanci, potažmo budete třeba vyzváni k vyšetření orgány Hygienické služby. S pozdravem MUDr. Přemysl Procházka
"

Otázka:
"Dobrý den Zhruba před dvanácti dny jsem měla nechráněný pohlavní styk. Dnes ráno se mi objevil na genitáliích větší pupínek, který nějak nebolí. Tak se chci zeptat, zda to nevypadá na pohlavní nemoc. Zasílám fotky. Děkuji"

Odpověď:
"Vážená mladá paní, dle obrazu se nejspíše jedná pouze o folikulárně vázanou pustulku, která se spíše projevem zapocení nebo třením kůže o spodní prádlo než obrazem nějaké nákazy pohlavní chorobou. Stačí opakovaně lehce potřít Rivanolem, který můžete koupit v lékárně. Spíše je významné, jestli dotyčný partner je Váš stálý partner nebo partner, kterého vůbec neznáte. S pozdravem Mudr. Přemysl Procházka"

Otázka:
"Dobrý den .Dne 8.2.2017 jsem mel rizikovy sex ,po tydnu jsem zasel k PL.ten mi predepsal ofloxin.Nicmene jsem si zasel 50 dni od ryzika na venerologii na testy Hiv,syfil.chlam.ureoplazma atd.vse negatyvni jen mi nasli klisibelu pneu.a enterocus facealis.Me potize jsou stale paleni jazyka svedeni pokozky bolest penisu zarudnuti ,paleni v nose spousteni rymi a na ruce jse mi udelal takovy vridek .Podle dr.jde o hystiocytom nicmene jsem se chtel zeptat jestli nejde o syfilis i kdyz byli testy negativni.Nebo mam jeste udelat kontrolni vysetreni.Vřele dekuji za vasi reakci na muj problem."

Odpověď:
"Dobrý den vážený pane, Bylo by vhodné, aby jste se dostavil na spádovou venerologii tři měsíce od rizikového styku k provedení odběru krve na vyšetření syfilis, HIV, hepatitis B a hepatitis C, neboť tyto choroby mají inkubační dobu tři měsíce. Pokud jste němě provedeno vyšetření - výtěr z uretry na - na kapavku, tak se dostavte nevymočen a žádejte i toto vyšetření. Vyšetření na ureplasmata a urogenitální chlamýdie opakovat nemusíte. Vřídek na ruce bude asi opravdu nejspíše tzv. histiocytom, v této lokalitě nález syfilitického vředu je velmi vzácný. S pozdravem MUDr. Přemysl Procházka"

 

Otázka:
"Zdravím,mam dotaz,cca pred tydnem sem mel sex s poulicni prostitutkou,meli sme chvilkovy sex s ochranou ale pred tim nez k tomu doslo me chvily delala rukou bez gumy,nic vic jen rukou..a ja ji chvily taky delal rukou..jinak sex s ochranou,nelibali sme se nic,jen sem ji lizal chvily prsa..chci jen pozadat o radu..muzu mit s neceho strach?popr. s ceho?a jak se to projevi?...nvm proc ale ze dne na den me prepadli negativni myslenky a potrebuju se jen zeptat na odborny nazor...diky moc za pochopeni a odpoved"

Odpověď:
"Vážený mladý pane, Sex s pouliční prostitukou je vždy riziková záležitost, ať používate kondom či né. Jistě barierová ochrana (kondom) může zabránit v přenosu kterékoliv pohlavně přenosné infekce, ale vzhledme ke kontaktku Vašich rukou s genitálem prostitutky by bylo vhodné, aby jste nyní již sex s nikým neprovozoval a dostavil se přibližně 14dní od tohoto rizikového sexu na spádovou venerologickou ambulanci k prvotnímu vyšetření. To se týká vyšetření na chlamýdie a kapavku. Dále s odstupem 3 měsíců od rizika je nutné ještě provést krevní testy k vyloučneí protilátek HIV, syfilis, hepatitis. S pozdravem MUDr. Přemysl Procházka"
 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.