Share |

Venerologická poradna

MUDr. Přemysl Procházka odpovídá na vaše dotazy, v dalším díle venerologické poradny. Své otázky zasílejte na: protisedi@protisedi.cz s předmětem PORADNA VENEROLOGIE. Vaše anonymita bude zachována.

Otázka:
"Dobrý den, mám dotaz ohledně pravděpodobnosti přenosu chlamydii nebo i jiné choroby. Měl jsem jistý kontakt s mužem. On mi promačkal varlata a dotkl se několikrát rukou mého penisu, já jsem mu také sáhnul na varlata a pak jsem ho opatrně chvíli masturboval. Nedošlo k žádnemu jinému kontaktu, žádný orální sex ani nic jiného. Nedotknul jsem se ani jeho žaludu. Pouze doteky rukou. Žádný kontakt se semenem ani nic podobného. Prakticky se jednalo pouze o osahávání. Nelze ale vyloučit, že se dotknul svého penisu a pak mého. Jaká je pravděpodobnost přenosu nějaké pohlavní choroby, speciálně třeba chlamydie nebo kapavka při tomto kontaktu ? Děkuji za odpověď."

Odpověď:
"Vážený pane, mohu Vás uklidnit, že pravděpodobnost přenosu touto cestou ,tedy kontaktem rukou na penis je velice malá. Pokud nebyla ruka potřísněna sekretem z močové trubice nebo slinami či dokonce krví a nebyl kontakt úst s genitálem ani jste neměl na ruce sekret či maz z jeho žaludu, tak se o přenos sexuálně přenosné infekce nejedná. Jestliže si nejste jistý, že výše uvedené kriteria nebyla dodržena, tak raději se dostavte na spádovou venerologickou ambulanci a domluvte se na vyšetření naSTI sexuálně přenosné infekce. Ale minimálně 14dní od tohoto kontaktu a neberte v té době žádné antibiotika. S pozdravem MUDr. Přemysl Procházka"

Otázka:
"Dobry den. Mam takovy dotaz: znamy ma syfilis a hepatytidu C. Nemoci jsou stare 20 let. Obe prosloy lecenim: hepatytidu lecel 24 mesicnim kurzem a syfilis penicilinem. Muze on ted pracovat v potravinarstvi?dekuji za odpoved"

Odpověď:
"Dobrý den vážený pane, pokud měl dotyčný před 20 lety syfilis i hepatitis C,a absolvoval léčbu, tak v současné době je již zcela neinfekční. A není třeba se obávat, že by někoho při práci v potravinářství nakazil. Před zahájením práce v potravinářství by si měl ale nechat provést testy na syfilis i hepatitis C. S pozdravem MUDr. Přemysl Procházka"

Otázka:
"dobrý den, učinkuje nějak nanostříbro také na hiv nebo hpv či ureoplasma a mycoplasma infekce?Pokud ano,jak? prosím o odpověd"

Odpověď:
"Vážený pane, ohledně vlivu desinfekčních účinků nanostříbra na infekční procesy se v literatuře píše hodně, ale věřte mě, sexuálně přenosné infekce se nanostříbrem v žádném případě nevyléčí ani nemají tyto preparáty žádné protektivní ..ochranné účinky před těmito infekcemi. S pozdravem MUDr. Přemysl Procházka"

Otázka:
"Dobry den preji, je mi to blby, ale potreboval bych radu. Treba podle fotek takle na dalku by jste vedel co stim. Nemyslim si, ze je to nejaka nakazliva pohl. choroba, ale je to velice neprijemne. A ani jsem to nemohl chytit od ex pritelkyne, protoze s ni jsem se rozesel asi pred pul rokem a toto se mi zacalo obevovat tak pred 2 mesici a to jsem sam. stale se to horsi. Mozna jste se stim setkal a dokazete poradit co treba zkusit cim to mazat nebo nejaky zpusob jak se toho zbavit. Cetl jsem ruzne na netu, ze by mohlo jid o nejaky druh mikozy, nebo neco podobneho. Byli to nejdriv cervene male flicky, ktere postupne prechazeli do bylich skvrn, nesvedi nepali, vlastne o nich nevim dokut nejdu na malou. Nejb.Venerologicka ambulance je 65km v Plzni proto se na vas obracim s prosbou o vas nazor a popripade treba radu cim to zalecit. Pokud by bylo treba vic deteil. Fotek tak bych je zaslal. Byl bych moc rad a vdecny, kdyby jsem vedel co zkusit a dal mi vedet. Dekuji predem za odpoved"

Odpověď:
"Dobrý den vážený pane, podle přiložených foto se jedná nejspíše o projev lichen anularis, sám o sobě není infekční, ale může být projevem nepoznané skryté infekce v organismu. V podstatě je známkou snížené imunity a proto je potřeba se zcela určitě dostavit k praktickému lékaři, který by provedl vyšetření na skryté infekce .. vyšetření k vyloučení infekce v ORL oblasti, močových cest, stomatologické oblasti..nejlépe by ovšem opravdu bylo, aby jste si udělal čas a dostavil se do spádové venerologické ambulance, kde Vám zároveň nastaví lokální léčbu i vysvětlí podstatu nálezu. S pozdravem MUDr. Přemysl Procházka"


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.