Share |

Venerologická poradna

MUDr. Přemysl Procházka odpovídá na vaše dotazy, v dalším díle venerologické poradny. Své otázky zasílejte na: protisedi@protisedi.cz s předmětem PORADNA VENEROLOGIE. Vaše anonymita bude zachována.

Otázka:
"Dobrý den, před 2 roky se u mě objevily kondylomata v okolí poševního vchodu... je jich jen pár, zmizely mi samy, ale přesto jsem se nechala očkovat Silgardem. Partnera mám stálého. Před měsícem se mi objevily znovu. Nyní se léčím Aldarou a zdá se, že to zabírá, i když pomalu... je nutné vůbec sexuálně nežít, nebo lze provozovat pohlavní styk s kondomem? A jaká jsou rizika? Je možné, že se mi kondylomata začnou objevovat i "uvnitř"? Děkuji za odpověď."

Odpověď:
"Vážená mladá paní, lidské papilomaviry (HPV), které způsobují tvorbu genitálních bradavic, velmi reagují na úroveň protilátkové imunity, mají tendenci k rekurenci - opakovanému výsevu, zejména při omezené schopnosti imunitního systému vytvářet imunitní odpověď na HPV infekci. Silgard je kvadrivalentní vakcina, jenž pomáhá proti nákaze genotypy HPV 6 a 11, které způsobují tvorbu kondylomat . Ale gonotypů, které jsou zodpovědné za výsev kondylomat je bohužel mnohem více. Léčba Aldarou se dporučuje při nálezu menšího množství kondylomat, které navíc nejsou příliš velké, v takovém případě má tato lokální terapie efekt. Jistě je vhodné zároveň být kontrolována gynekologem, který může velmi dobře vyloučit eventuální postižení celé oblasti pochvy i děložního čípku kondylomaty. Při nálezu kondylomat v oblasti gentálu se doporučuje velmi přísné dodržení pravidel bezpečného barierového sexu..tedy sexu jenom s kondomem včetně orálního (tedy z Vaší strany pasivního) sexu až do doby vymizení všech kondylomat, jinak hrozí riziko přenosu na partnera. Přeji Vám brzké uzdravení, s pozdravem MUDr. Přemysl Procházka"
 
Otázka:
"Dobrý den,na obou palcích nohou se mi udelaly bolestivá cervená zbarvení s lehce namodrým nehtem,muže jít o pohlavní nemoc? Nebo rakovina?"

Odpověď:
"Dobrý den vážený pane, dle přiložených foto se zcela určitě nejedná o projev pohlavní choroby. Může se jednat o projev poruchy srážlivosti krve, ale též se může jednat pouze o zánět nehtového lůžka bakteriální či kvasinkové etiologie. V každém případě by bylo nejlepším řešením navštívit spádového dermatologa, který Vám jistě pomůže problém vyřešit. S pozdravem MUDr. Přemysl Procházka"


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.