Share |

Venerologická poradna

MUDr. Přemysl Procházka odpovídá na vaše dotazy, v dalším díle venerologické poradny. Své otázky zasílejte na: protisedi@protisedi.cz s předmětem PORADNA VENEROLOGIE. Vaše anonymita bude zachována.

Otázka:
"Dobrý den, je mi 15 let a jsem kluk.. potřeboval bych se zeptat co mám dělat nebo kam zajít když: mám pod kůží nebo na kůži takové pupínky.. trpím na akné ale tyhle pupínky připomínají něco jako malé bradavičky.. vždy čekám jestli to není jen normální akné pupínek ale tohle bývá měsíc nebo dva stejné.. prosím o radu a předem děkuji"

Odpověď:
"Dobrý den či spíše ahoj, protože to jak popisuješ už máš delší dobu a nevypadá to zcela jako normální akne, tak bude nejlepší, když se vydáš na nejbližší kožní ambulanci, kde Ti určitě pomůžou a dají Ti na recept mastičky na léčbu Tvého problému. S pozdravem MUDr. Přemysl Procházka"

Otázka:
"Dobrý den. Mohu poprosit o radu. Jsem ve 13 TT těhotenství na zajišťovací lecbe Syfylis který u me proběhl v roce 2010. Lékaři mi stanovili preleceni injekcemi penicilinu po dobu 21 dni. Momentalne jsem hospitalizována protože injekce špatně snasim. Zmínili se ze je ještě varianta léků v tabletách ale ze to chrání pouze me a ne dítě. To by prý muselo absolvovat léčbu po porodu. Tato varianta se prý nedoporučuje. Nicméně když jsem se zeptala z jakého důvodu, jak vysoké je riziko nákazy dítěte oproti penicilinu,zda hrozí potrat nebo narození mrtveho dítěte atd tak mi nikdo nebyl schopen říct nic bližšího. Nechci byt v žádném případě nezodpovedna a dítě ohrozit ale vzhledem ke sve celkové situaci bych tuto variantu potrebovala zvážit. Můžete mi prosím říct vice a Vas nazor. Moc děkuji."
 
Odpověď:
"Dobrý den vážená paní, syfilis je systémové onemocnění u kterého je i po přeléčení, určité, i když minimální riziko přenosu nemoci na plod v průběhu gravidity. Přenos je přes placentu krevním oběhem, pro takzvanou zajišťovací léčbu v graviditě se nejlépe hodí léčba injekčně aplikovaným penicilínem i jen po dobu jednoho týdne. Všechna ostatní antibiotika nejsou tak účinná nebo mají negativní vliv na vývoj plodu. Proto, pokud je to jen trochu možné, by bylo žádoucí, aby proběhla léčba výše uvedenou formou injekčně Penicilínem - intramuskulárně nebo intravenozně i za současné léčby antialergiky preventivně proti možné alergické reakci. S pozdravem MUDr. Přemysl Procházka"


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.