Share |

Venerologická poradna

MUDr. Přemysl Procházka odpovídá na vaše dotazy, v dalším díle venerologické poradny. Své otázky zasílejte na: protisedi@protisedi.cz s předmětem PORADNA VENEROLOGIE. Vaše anonymita bude zachována.

Dotaz:
"Dobrý večer, dnes jsem si nechal udělat test na syfilis s výsledkem Treponema Ab hemaglut.test - negativní a VDRL modifikace RRR negativní.Snad mohu tyto výsledky považovat za dostatečné. Trápí mně však pořád nějaké záněty v oblasti nosohltanu. Chtěl jsem se tedy zeptat jestli by se nemohlo jednat o chlamýdie a jakým způsobem se toto onemcnění v oblasti nosohltanu vyšetřuje - krev, či výtěr z úst? Děkuji předem za odpověd. odběr byl po 8 měsících po riziku, a cca měsíc před oběry jsem dobral antibiotika duomox. Prodleva mezi dobráním a odběry bylla tedy měsíc. Se chci zeptat jestli to nemohlo nějak zkreslit výsledky děkuji"

Odpověď:
"Vážený pane, děkuji za otázku. Pokud výše uvedené testy na syfilis, 8 měsíců od rizikového styku, jsou negativní, tak se této infekce již nemusíte obávat. Pro klinické obtíže (záněty v oblasti nosohltanu), pokud jste ovšem prováděl aktivní orální sex, by bylo vhodné si nechat provést výtěr z krku na urogenitální chlamýdie i kapavku (takto se tyto infekce mohou v této oblasti projevovat). Před výtěrem je potřeba si ráno nečistit zuby, ani nejíst a nepít. Měsíční odstup od dobrání antibiotik je dostatečný, vyšetření nebude falešně negativní. S pozdravem MUDr. Přemysl Procházka"

Dotaz:
"Vážený pane doktore, po několikaletém - občasném - spineni po styku mi zjistili chlamydie tr. Jsme s manželem léčeni, jde mi o to, že mám dvě děti, které jsem již musela porodit s chlamyd. infekcí. Na internetu čtu informace, že se děti mohly nakazit při porodu nebo společným koupáním, či infikovaným ručníkem. Je to opravdu možné? Jak se u malých chlapců dá udělat šetrné, průkazné vyšetření a případná léčba? Četla jsem, že děti nesmí tetracykl.antibiotika. Děkuji za odpověď."

Odpověď:
"Vážená mladá paní, přenos chlamydiové urogenitální infekce, která je způsobená chlamydia trachomatis, periportálně při porodu na novorozence je vzácný. A narozené dítě neprospívá na váze, je často nemocné a zejména se již po několika dnech po porodu objeví těžký zánět spojivek, který bez lékařské péče může skončit poškozením oka, další poporodní komplikací způsobenou přenosem chlamydiové infekce je akutní zánět plic, který se také projeví do 14 dní od porodu. Ručníky nebo společným koupáním se tato infekce přenést nelze. Takže, pokud Vaše děti nebyly takto nemocné, nemusíte se u nich obávat nákazy touto infekcí. S pozdravem a přáním hezkého dne MUDr. Přemysl Procházka"

Dotaz:
"Dobrý den, mám zrovna jeden den starou historku z nemocnice, a byl jsem zaražen. Byl jsem objednán na laparoskopickou operaci pupeční kýly, která se dělá pod celkovou anestézii. Na příjmovém oddělení - předoperačním vyšetření jsem se zeptal jestli dělají testy u tohoto zákroku (tedy pod celkovou anestézii na HiV, syfilis, hepatitidy). Bylo mi odpovězeno že není důvod. Ten příjde ten nejzajímavější moment: Ležím už na operačním lůžku a operatér mi sdělil že bude lepší tuto kilu odstranit klasickým způsobem. Do 10 sekund ani né jsem byl pod narkózou a pan doktor se pustil do práce. Bez odběrů bez čehokoli na ony nemoci. Zmiňovat tuto nemocnici nebudu max. tak do soukromé zprávy. Ale ze zákona ikdyby laparoskopicky je jsou odběry přece dány zákonem. A i pokud by mi nechtěli sdělit odběry na syfilis a hepatitidy na HIV na to mám přece nárok, nebo né?"

Odpověď:
"Vážený pane, děkuji za zajímavý a užitečný dotaz. Dle zákona by měl plnoletý pacient mladší 40 let před každým zákrokem v celkové anestezii rámci předoperačního vyšetření vyšetřen na syfilis, hepatitis B a C i HIV. Přičemž vyšetření na HIV může pacient odmítnout a vyšetření na HIV (protilátky antiHIV 1+2) se nesmí bez souhlasu pacienta provádět. Odběry krve na testování hepatitis B a C a syfilis nemusí lékař pacientovi sdělovat, ale na sdělení výsledků těchto testů má pacient nárok. S pozdravem MUDr. Přemysl Procházka"


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.