Share |

Venerologická poradna

Další díl otázek do venerologické poradny. Odpovídá jako vždy MUDr. Přemysl Procházka.
 
"Dobrý den, 
můj dotaz se týká chlamydie trachomatis. Předpokládám, že je hloupý, přesto mi nedá spát. 
Je možnost přenosu tohoto mikroorganismu prostřednictvím vibratoru, který byl naposledy použit mnou (když jsem byla pozitivní) před rokem a půl a následně po této době omyt a použit mnou znovu (časová prodleva rok a půl, nyní jsem negativní)? Předpokládám, že tato bakterie neprezije bez hostitelské buňky dlouhou dobu. 
A ještě jeden dotaz na Vás - já i přítel jsme negativni , nemame chlamydie, ale jeho občas bolí v místě močového měchýře. Pokud jsou stery na bakterie ok, jaké vyšetření by měl podstoupit? Ikdyz to už je dotaz spíše na urologa."
 
Dobrý den vážená paní,
přenos infekce chlamýdia trachomatis vibrátorem po 1,5 roce od infekce opravdu možný není.  Infekční materiál nemá šanci se takto dlouho držet na plastovém těle vibrátoru. Takže opravdu nemusíte mít obavu z opětovné nákazy.  A přítel by se měl při bolestech v oblasti močového měchýře svěřit do rukou odborného lékaře z řad urologů.
S pozdravem MUDr. Přemysl Procházka   

 
"Dobrý den,
 chci se zeptat na možnost hypotetické situace: pokud by se žena nakazyla venerickou syfilis v období kolem početí a na nemoc by se přišlo během těhotenského screeningu cca ve  13. - 15. týdnu, nemocná by kvůli alergii byla léčena nepenicilinovými antibiotiky, mohlo by ve druhém trimestru dojít k odumření plodu kvůli nákaze? A pokud ano, byl by po 20. týdnu (zaniklého) těhtenství vyvoláván porod, nebo by se postupovalo jinak? Děkuji"
 
Dobrý den,
samotná nákaza syfilitickou infekcí při početí povětšinou  vede k abortu, spontánnímu potratu, již v prvním trimestru, tedy ještě před 13. týdnem gravidity.  Při tomto abortu je povinností gynekologa provést vyhledávací testy na syfilis a tuto zjištěnou infekci u pacientky léčit, což už je povinností venerologa. V případě udávané alergie na penicilínové antibiotika se podávají v graviditě makrolidová antibiotika, ale přes to nelze vyloučit postižení plodu syfilitickou infekcí pod obrazem tzv. syfilis congenita recens či dokonce k odúmrtí plodu. Pokud tento případ nastane, gynekolog nařídí vyvolávanou interrupci. Ale tato otázka je  opravdu příliš hypotetická a má řadu konsekvencí a nelze tedy odpověď paušalizovat.
S pozdravem MUDr. Přemysl Procházka  

 
"Dobrý den,
včera mi zavolala moje kamarádka, se kterou se občas sexuálně stýkáme. Jen tak mezi řečí mi oznámila, že má chlamydie. Rád bych se objednal na vyšetření dřív, než nastane nějaká vážnější komplikace. Můžete mi poradit, kam by měly směřovat mé kroky?  Jsem z Prahy. Děkuji za odpověď."
 
Dobrý den,
Urogenitální chlamýdie  je potřeba vyšetřit s odstupem 14dní od posledního sexuálního kontaktu  s možným zdrojem. Tedy  vyražte do spádové venerologciké ambualnce a domluvte se na vyšetření a do té doby dodržujte sexuální abstinenci.
S pozdravem MUDr. Přemysl Procházka   


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.