Share |

Venerologická poradna

MUDr. Přemysl Procházka odpovídá na vaše dotazy, v dalším díle venerologické poradny. Své otázky zasílejte na: protisedi@protisedi.cz s předmětem PORADNA VENEROLOGIE. Vaše anonymita bude zachována.

Otázka:
"Dobrý den, musí se v případě syfilis vyjmenovat všechny sexuální partnery?Co když si je už ani nepamatuji?Nevím kde jsem všude byl..."

Odpověď:
"Dobrý den vážený pane, syfilis jako klasická pohlavní choroba podléhá povinnému hlášení, což je danné zákonem. A tím pádem je Vaše povinnost, když jste osoba pohlavně nakažená, nahlásit všechny svoje sexuální partnerky za poslední 3 měsíce, to je doba, která přibližně odpovídá inkubačnímu období u syfilis. Ideální by bylo, kdyby jste si tyto osoby vybavil i s telefoními kontakty, ale pokud si je nepamatujete, tak se to musí respektovat. S pozdravem MUDr. Přemysl Procházka"
 
Otázka:
"Dobry den,před 2 lety mi zjistili ze jsem se nakazila casnou syfilis.skoro .okamzite jsem byla hospitalizovana v nemocnici ale pouze na jeden den kde jsem dostala injekcne penicilin do svalu a snad kazdou hodinu me sestricka kontrolovala zdali je vse v poradku..nastesti bylo vse v poradku a druhy den jsem byla propustena domu..od te doby dochazim na kozni ambulanci na bulovce a vlastne kazde 3 mesice..zhruba po roce mi nechtely klesat protilatky v tele tudiz byla zvolena nova lecba a to po dobu jednoho tydne kdy kazdy den jsem dojizdela na injekci P´.penicilin a posledni 2 dny jsem dostavala velmi bolestivou injekci s retarpen..od te doby stale chodim co 3 mesice na odbery krve a posledni vysledky VDLR:1:32,TPPA pozit. FTA ABS IgG pozit..19S IgMpozit a opet mi bylo řečeno ze za posledni rok hladina neklesa a budu muset nejspis prodelat dalsi lecbu podle laboratore...uz jsem naprosto zoufala( ..bylo mi řečeno že jsem neinfekční a zdravá ale jen neklesaji hodnoty tu díž mohu mít pohlavní styk bez ochrany ale samozrejmne mohu chytit opet..ale zacinam mit strach zdali jsem za tu dobu vazne nemohla nekoho nakazit mela jsem pohlavni styk i bez ochrany.a nikdo z doktoru mi neni schopen poradne nic vysvetlit pac pokazde je tam jiny a jiny doktor...a rozhodne nerozumim ani vysledkum ktere jsem vam vyse napsala..budu rada za kazdou odpoved a alespon nejakou jistotu ze vse bude v poradku a nemusim se vyrazne bat dekuji"

Odpověď:
"Dobrý den vážená paní, děkuji za Váš dotaz a zkusím Vás odpovědí uklidnit. Syfilis je systémové infekční onemocnění, které ovlivňuje imunitní aparát a relativně často i po adekvátní a dostatečné léčbě přetrvávají vysoké hodnoty protilátek ve specifických i nespecifických testech. Znamená to, že Váš organismus reaguje na prodělanou infekci vyšší tvorbou protilátek než je by bylo běžné...ale to ještě neznamená, že jste nedostatečně léčená, pohlavní styk bez ochrany můžete mít, nikoho nehrozíte. Pro možnou novou léčbu se vysoce kvalifikovaní lékaři z venerologické ambulance Nemocnice Na Bulovce rozhodnou jistě jen v krajním případě. S pozdravem MUDr. Přemysl Procházka"


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.