Share |

Venerologická poradna

foto: wikimedia.org

MUDr. Přemysl Procházka odpovídá na vaše dotazy, v dalším díle venerologické poradny. Své otázky zasílejte na: protisedi@protisedi.cz s předmětem PORADNA VENEROLOGIE. Vaše anonymita bude zachována.
 
Otázka:
"Dobrý den, dva dny se již léčím antibiotiky s angínou. Má otázka je: 1) zda je např. kapavka k nerozeznání s angínou? 2) pokud by to teoreticky kapavka byla, zda je možné se nakazit pouze orálně a nemít žádné gynekologické problémy. 3) zda lze udělat stěry a testy na kapavku i při již nasazených antibiotikách? Užívám Ospen 1500 po 8h. Já ani můj nový přítel žádné příznaky kapavky krom mé angíny nemáme. Avšak angína nastoupila podivně, po hlubokém orálním sexu (nejen orálním), v podstatě mne ani tolik v krku nebolelo, ale mandle na sobě měly ohromné bílé čepy s krví..to jsem nikdy nezažila... Děkuji za odpověď."
 
Odpověď:
"Dobrý den slečno, kapavka se velice dobře přenáší orální stykem, kdy pacientka má podobné obtíže jako při angině (bolesti v krku, čepy na mandlích, obtížné polykání, chrapot), ale také často je bezpříznaková a zejména se kapavka v krku nemusí se vůbec projevovat gynekologickými obtížemi! Běžným výtěrem z krku na kultivaci se nerozpozná, je potřeba provést speciální výtěr z krku na kapavku, který se však provádí pouze na venerologii a co je důležité, musí se s vyšetřením počkat minimálně 14dní od dobrání ATB. Tedy až 14dní po dobrání Ospenu má smysl se nechat vyšetřit na venerologické ambulanci. K vyšetření musíte se dostavit tak, že si ráno nebudete čistit zuby, nebudete snídat a pít jen čistou vodu. to se samozřejmě týká i Vašeho partnera a určitě nemusím zdůrazňovat, že se do té doby zdržíte jakékoliv sexu včetně orálního... S pozdravem MUDr. Přemysl Procházka"
 
Otázka:
"Vážený pane doktore, již od června se se snoubencem léčíme pro chlamydie. Nejdříve pro dlouhodobý kašel u nás obou nasazeny antibiotika (bez testů,pouze intuitivně) Klacid na 7 dní. Poté jsem já dostala erythema nodosum, proto se začlo pátrat po příčině. Nalezena na stěrech chlamydie trachomatis. Vzala jsem tedy první tabletu Azithomycinu spolu s Wobenzymem a měla jsem silnou reakci-otravu (zjištěno, že to souvisí s Wobenzymem). Na infekčním oddělení, kde jsem pro tyto problémy byla hospitalizována, byla ze stěru z nosohltanu zjištěna chlamydie pneumoniae, proto byla léčba Doxybene 200 prodloužena na 14 dní celkem (brala jsem ho ale 17 dní). Po dobrání jsem byla otestována na černý kašel (snoubenec je policista a s touto nemocí se setkal) s výsledkem pozitivním (u mě, přítele ne). Již neléčena, jen sledována-nyní OK. Nyní jsme po 3 týdnech od ukončení léčby 2. antibiotiky šli na kontrolní stěry na chlamydie trachomatis a vyšli nám pozitivní (přítel bral Azithomicin 7 dní 1000). Byl mi opět nasazen Doxyciclin tentokrát na 30 dní(napadá mne-zabere, když předtím za 18 dní nezabral), lékař venerologie v ČB mi sdělil, že testy na citlivost se u chlamydií neprovádí a že dosavadní léčba byla doposud pouze podprahová. Nenechá se dle něj ani zjistit, zda je máme dlouho (krev nám nikdo neodebíral, čtu na netu, že se běžně zjišťují i protilátky). Přítel dostal doxybene na 14 dní. Jelikož plánujeme rodinu, ptala jsem se, jak&aac ute; jsou rizika. Sdělil mi, že chlamydie je někdy neléčitelné onemocnění a že ho prostě "budu mít" a i přesto můžu být těhotná(zároveň mám dlouhodobě endometriozu, pro kterou jsem byla cca před 5 lety i operována). To nám přijde velmi nezodpovědné, už pro možnost nakažení novorozence. S takovou informací se nechci smířit a tak se ptám, zda jsou chlamydie trachomatis opravdu nevyléčitelné. Je mi 30 let, jsme bezdětní a tlačí nás boužel čas. Jsme spolu s přítelem přes 4 roky, nepodvedli jsme se, je tedy možné, že máme chlamydie již 4 roky. Myslím, že jsem byla cca před 3lety na chlamydie testovaná ze stěru z čípku pro dlouhodobé teploty, velkou únavu a zvýšenou sedimentaci. Tenkrát vyšlo vše negativní, na zv& yacute;šenou teplotu jsem si "zvykla", změnila životní styl, našla míň stresující práci, již se to dál neřešilo. Budu ráda i za Vaše doporučení, jak postupovat dál, popř. kde si říci o pomoc, jsme ochotni přijet kamkoliv, kde nám pomohou a udělají všechny potřebné testy."
 
 
Otázka:
"Vážená mladá paní, děkuji za dotaz. Protože odpovědi na Vše co se týká Vašeho problému přesahují rámec textu, chci Vás zejména ujistit, že urogenitální chlamýdie jsou plně vyléčitelné, a není pravda, že se musíte smířit s tím, že budou pro Vás chronickou záležitostí. Každá venerologická ambulance má svoje léčebné a vyšetřovací schémata, takže pokud by jste měla zájem o vyšetření a eventuální léčení v naší ambulanci, budu se na Vás těšit. Určitě by bylo v našem zájmu Vás při vyšetření uklidnit a dozajista i vyléčit . Jen chci upozornit, že před vyšetřením, které se provádí z první porce ranní moči donesené ve sterilní zkumavce, ne v době menstruace a z výtěru z krku (nesmíte si ten den čistiti zuby ani snídat, jen pít čistou vodu). nesmíte užívat 14dní antibiotika. S pozdravem MUDr. Přemysl Procházka"
 
 
Odpověď:
"Vážená mladá paní, děkuji za dotaz. Protože odpovědi na Vše co se týká Vašeho problému přesahují rámec textu, chci Vás zejména ujistit, že urogenitální chlamýdie jsou plně vyléčitelné, a není pravda, že se musíte smířit s tím, že budou pro Vás chronickou záležitostí. Každá venerologická ambulance má svoje léčebné a vyšetřovací schémata, takže pokud by jste měla zájem o vyšetření a eventuální léčení v naší ambulanci, budu se na Vás těšit. Určitě by bylo v našem zájmu Vás při vyšetření uklidnit a dozajista i vyléčit . Jen chci upozornit, že před vyšetřením, které se provádí z první porce ranní moči donesené ve sterilní zkumavce, ne v době menstruace a z výtěru z krku (nesmíte si ten den čistiti zuby ani snídat, jen pít čistou vodu). nesmíte užívat 14dní antibiotika. S pozdravem MUDr. Přemysl Procházka"
 
Otázka:
"Dobrý den pane doktore, Chtěla bych se ujistit a zeptat se na určitá fakta a rizika syfilidy. Od svého partnera jsem se nakazila touto nepěknou nemocí, jelikož jsem člověk, co se chrání a spí jen s jedním partnerem, vím přesnou dobu nákazy a jelikož mužům nevěřím, po změně partnera a před si prostě na testy docházím a nežiji nijak rizikově, jelikož se dost těchto chorob bojím, takže s jistotou, že mi nic nehrozí, jsem si zašla na testy a ejhle, zjištění, že je syfilis pozitivní bylo hrozné, na mou psychiku dosti náročné a oslabenou imunitu také. Ale k věci, již jsem podstoupila léčbu jistým antibiotikem benzetacilem, 3 injekce (po týdnu jedna), ambulantně. Vše v pořádku. Teď jsem měla měsíc čekat a půjdu na krev, kde mi asi opět zjistí protilátky na tuto chorobu. Chci se zeptat, co bude následovat? Budu muset docházet na krev v určitých intervalech? Existuje možnost, že antibiotika nezabraly? Víte, mluvila jsem na toto téma se třemi lékaři, jeden řekl, že již po prvni injekci jsem "neinfekcni", druhý řekl, že nikdo o této nemoci pořádně nemá nastudováno a ani lékaři pořádně neví, zda se to dá přenést slinami a za jakých okolností nebo pouze stykem, třetí mě chtěl uklidnit a řekl, že jsem již vyléčena a moc to řeším. Ano, řeším, nerada bych někoho nakazila, sama díky této zkušenosti ze sebe nemám dobrý pocit ač vím, že tuto nemoc jsem získala od přítele, čili má nemoc trvá od prosince 2015 (před touto známosti testy v pořádku) a na testech jsem byla v červenci 2016, podstoupila jsem léčbu ihned po zjištění a koncem srpna ukončila. Teď mám jít na kontrolu a bojím se, co bude dál. Zda mám možnost normálně sexuálně existovat, najít si přítele... Četla jsem, že ta bakterie se může uložit do nějakého orgánů a po čase se opět zvýší hladina protilátek... No, prostě potřebuji odborné ujištění a moc se omlouvám za hloupé otázky, je mi 26 let a jsem zmatená, že čtu a slýchám od doktorů jiné a jiné názory. Děkuji moc za investování času k přečtení mého článku a za odpověď. Krásný den přeji. K."
 
Odpověď:
"Dobrý den vážená mladá paní, tak v první řadě Vás chci uklidnit, chápu Vaše starosti, je trochu divné, že jste nebyla uklidněna lékařem, který Vás má na starost ,tedy venerologem, který indikoval léčbu. Tak k jednotlivým otázkám: Benzetacil 2,4 mil m.j. je účinný lék na plné vyléčení infekčnosti syfilis, takže nemusít mít obavu, že by jste někoho nakazila. Po poslední injekci jste již neinfekční, nemáte žádné omezení ani co se týká sexu. Zároveň platí ,že musíte doživotně docházet na kontroly do spádové venerologie, kde máte založenou kartu . A kde Vám budou v pravidelných intervalech kontrolovat krev ohledně hladiny protilátek proti syfilis. I po úspěšném přeléčení Vám zústanou v krvi protilátky ve třídě IgG a dále i protilátky ve třídě IgM, které by měli postupně vymizet. Při výrazně snížené imunitě (vlivem těžké žloutenky či infekční mononukleozy či jiné těžké infekce) vy ve vyjímečných případech mohlo dojít k aktivaci onemocnění. Dále je fakt, že toto onemocnění nezanechává imunitu, tedy je možnost se nakazit opět od infekčního partnera a naopak je organismus k této infekci citlivější. A poslední věc, můžete otěhotnět, bez následků pro miminko, ale v graviditě se musíte podrobit takzvané zajišťovací terapii. Ale toto vše i mnohem více Vám rád řekne Váš ošetřující venerolog. Co se týká přenosu, tak je možný jen sexuální cestou nebo krevní cestou či z otevřenéh odefektu v ústech polibkem S pozdravem MUDr.Přemysl Procházka"


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.