Share |

Venerologická poradna

foto: icons.mysitemyway.com

MUDr. Přemysl Procházka odpovídá na vaše dotazy, v dalším díle venerologické poradny. Své otázky zasílejte na: protisedi@protisedi.cz s předmětem PORADNA VENEROLOGIE. Vaše anonymita bude zachována.
 
Otázka:
"Dobrý den, před třemi měsíci jsem měla nechráněný sex, nemám žádné projevy sifilisu. Je možné, že ho mám aniž bych si toho všimla? Děkuji"
 
Odpověď:
"Dobrý den vážená paní, Syfilis jako systémové onemocnění má mnoho podob a proměn. Má i určitě specifické klinické projevy, zejména v prvním stadiu (ulcerace na genitálu a zvětšené lymfatické uzliny ve tříslech). Ale zároveň může probíhat skrytě, bez jakýchkoliv projevů. Proto by bylo velmi vhodné, aby jste se dostavila na spádovou venerologickou ambulanci k provedení testování na pohlavní choroby, tři měsíce od rizika je přesně ta správná doba na testování, jelikož jste již po skončené inkubační době všech testovaných pohlavně přenosných chorob. S pozdravem MUDr. Přemysl Procházka"
 
Otázka:
"Dobrý den, po třech týdnech od styku s promiskuitní dámou se mi objevil v dolním víčku levého oka zánět. Pohlavní styk byl chráněný, stejně tak jak orální, bohužel jsem byl i já aktivní v orálním styku. Napadlo mně jestli se mi nemohla o oka zanést kapavka, s bolestmi v krku problémy nemám jen občas mírné píchnutí. Navštívil jsem očního lékaře, ale nesvěřil jsem se s tím co se stalo. Po 14 dnech se mi záněť vstřebal po užívání Maxitrolu. Celkově nevím jestli by mohla kapavka probíhat bezpříznakově v hrdle a jestli jsem se mohl touto cestou nakazit a nevěděl o tom. Děkuji za radu"
 
Odpověď:
"Dobrý den vážený pane, je možné se kapavkou při aktivním orální styku  infikovat, tato nákaza může být zcela bezpříznaková. Nebo se projevuje bolestmi v krku ,nemožností si odkašlat, zvětšením krčních uzlin. Přenos  kapavky do oka by jste ihned poznal. Dochází k výraznému zarudnutí oka, pálení spojivky, následně do druhého dne je celé oko zhnisané, ve spojivkovém vaku se tvoří výrazný žlutavý sekret. A pacienta tyto obtíže, při kterých v podstatě na takto postižené oko vůbec nevidí, donutí ihned navštívit očního lékaře, který by měl poznat o co , v tomto případě běží..tedy poznat diagnozu a také léčit celkově antibiotiky. Ale protože jste měl nechráněný rizikový orální styk, zajděte si na spádovou venerologickou ambulanci a nechte si provést testy na kapavku..provádí se výtěrem z krku, je třeba ten den před vyšetřením nejíst ani nepít nečistit si zuby ,nekouřit ani cucat bonbony. S pozdravem MUDr. Přemysl Procházka "
 
Otázka:
"Dobrý den pane doktore, chtěl bych se zeptat na rizika erotické masáže s ručním zakončením masáže. Je možný přenost nějakých chorob touto cestou? Děkuji Vám za odpověď!"

Odpověď:
"Dobrý den vážený pane, při erotické masáži,která je ukončena, tím, že masérka přivede klienta rukou k vyvrcholení, by nemělo být velké riziko nákazy. Pouze v případě poranění penisu při dráždění rukou by mohlo dojít k přenosu krevní cestou. Ale pokdu na penisu nemáte, žádné oděrky a i ruce masérky nevykazovali žádné záděrky či poranění, tak se nemusíte obávat nějakého přenosu. V opačném případě je určité riziko přenosu infekce syfilis či eventuálně hepatitis nebo HIV (jedná se však o velmi malé riziko). Pokud chcete mít zcela klidné svědomí, tak si zajdětě na testy na pohlavní choroby na spádovou venerologickou ambulanci a a domluvte se na vyšetření  na HIV, syfilis, hepatititis Ba C. S pozdravem MUDr. PřemyslProcházka "
 
Otázka:
"Dobrý den, mám značně ohnutý penis a nemohu souložit z důvodu ohýbání při pokusu zasunutí. Při návštěvě lékaře mi bylo řečeno, že se s tímto problémem nedá již nic dělat. Prosím o radu zda je to pravda a nebo na koho se obrátit. Děkuji za odpověď, Vašek"
 
Odpověď:
"Dobrý den mladý pane, tento problém může být způsobený mnoha vlivy, například  metabolickým onem ocněním / cukrovkou/nebo i vrozenou vadou , ale  nejedná se o venerologické onemocnění. Pomoc je povětšinou obtížná a spadá do oblasti plastické urologie. Nejspíše bych se obrátil na specializované pracoviště na úrovni urologické kliniky. S pozdravem MUDr. Přemysl Procházka"


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.