Share |

Venerologická poradna

MUDr. Přemysl Procházka odpovídá na další Váš dotaz:

 
Dobrý den, chtěla bych Vás poprosit, zdali by jste mi neobjasnil můj problém... na genitáliích se mi objevili kožní výrůstky, tvářící se jako fibromy. Jsou tenké, nitkovité, tělové neměnící se barvy, postupem času některé zanikají, jiné se objeví. Nesvědí, nebolí, v podstatě bych o nich ani nevěděla. Samozřejmě mě napadl výskyt genitálních bradavic, proto jsem se hned objednala ke svému gynek. lékaři.
 
Vím, že genitální bradavice jsou dnes velkým problémem, ale popravdě nechápu jak bych k nim mohla přijít. Jak dlouhá je inkubační doba tohoto viru? Jde mi o to, že s přítelem budu již 8 rokem, do nynější doby jsem nikdy nic podobného neměla... pokud by se jednalo o tyto virové bradavičky, je možné že by se u mne projevily až po několika letech?
Přítel žádné příznaky nikdy neměl a ani v současnosti nemá. Vím, že virus může v těle nějakou dobu přežívat a projevit se např při oslabení IS a pod... Paradoxně jsem nyní jak se říká OK, nemocná jsem byla naposledy asi v 15 letech (je mi 25) a celkově se cítím ve formě :-) Teď mám tedy trochu starosti, kde jsem k tomu přišla apod...
 
"Dobrý den vážená slečno,
protože jsem neviděl Váš nález, musím vycházet z Vašeho popisu.
Nejdříve něco obecně: HPV infekce typu low risk povětšinou způsobuje klinické projevy kondylomat, tedy verukozních výrůstků na genitálu, na hrázi i v oblasti konečníku.
Inkubační doba těchto HPV infekcí je docela dlouhá, může být až 6 měsíční, ale při dobré úrovní imunitního aparátu se klinické obtíže vůbec nemusejí projevit. Organismus si s HPV virem umí sám vypořádat tvorbou protilátek, v opačném případě dochází k tvorbě bradavičnatých výrůstků, které však velice rychle rostou a rozšiřuje se jejich počet.
Přenos je přímým kontaktem při sexu, eventuálně se udává možnost přenosu v horké vodě, ve vířivce. Podle Vašeho popisu si však myslím, že se o projev HPV infekce nejedná, že jde o filiformní a digitátní fibromky, vznikající v místech vlhké zapářky při současném mechanickém tření,a důležité je, že tyto projevy nejsou infekční. Ale musíte můj názor brát s rezervou, neboť vycházím pouze z popisu, takže lepší by bylo navštívit venerologickou ambulanci pro objasnění nálezu.
S pozdravem MUDr. Přemysl Procházka"


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.