Share |

Velký úspěch českého a slovenského divadla ve světě

foto NoD

 
 „Slovenský inovátor září na evropských divadelních cenách 2011, volá titulek článku v American Theatre, July/August11 recenzenta Jima O´Quinna, ve kterém pro americkou veřejnost shrnuje dění na Europe Theatre Prize 2011. 
Umělecký šéf Farmy v jeskyni Viliam Dočolomanský obdržel letos v dubnu prestižní evropskou cenu umění The New Theatrical Realities a při této příležitosti soubor v Petrohradě uvedl dvě inscenace.
V článku se Jim O´Quinn věnuje hlavním oceněným, Peteru Steinovi a Juriji Ljubimovovi a krátce informuje o všech laureátech ceny New Theatrical Realities. Největší prostor však věnuje Viliamu Dočolomanskému a prezentaci divadelního studia Farma v jeskyni. „Byl to … v Praze usazený Viliam Dočolomanský … ,jehož dvě inscenace nabídly pohled na nejúchvatnější užití divadelního jazyka, které bylo možno v Petrohradě vidět.“
Joseph Fahim ve svých kritikách pro server Masress (19.4. a 2.5. 2011) o inscenacích Farmy v jeskyni píše:„“Divadlo“ je intenzivní, vzrušující a nádherně špinavé“, „Režisér Viliam Dočolomanský chytře využívá prostor a pohyb, aby vytvořil niterné dílo, které vzdoruje kategorizaci, a komunikuje přímo skrze smysly“, „Na „Cestě“ je hypnotizující způsob, jakým převádí specifické emoce a zkušenosti do hudby a tance…..do spletitého a zároveň bezprostředního obrazu nespatřených lidí žijících v rychle mizících kulturách“.
V Praze budete mít možnost soubor vidět v nejbližší době 13. 9. v 16 a ve 20 hodin v ROXY/NoD, kdy uvede svou inscenace „Waiting Room/Čekárna“, kterou časopis Respekt označil jako nejsilnější taneční dílo. 
 
Farma v jeskyni
Mezinárodní divadelní studio, zaměřené na tvorbu, vývoj a výzkum lidského výrazu. Definuje se vztahy mezi já – ty, tělo – hlas, kultura – příroda, veřejnost - intimita, výzkum – tvorba. Hledá tělesnou artikulaci toho, co se slovem ani jiným médiem nedá vyjádřit.

Inspiraci nachází v nepravidelných terénech hudby, torzech kulturních projevů, lidském dotyku, architektuře prostoru a osobní výpovědi. Soubor se vyjadřuje ke skutečnostem, které jsou pro jeho členy osobně a sociálně aktuální. Studio pracuje pod vedením svého zakladatele - režiséra Viliama Dočolomanského.

Více na www.infarma.info.


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.