Share |

Velká šance pro Malé mnichy

foto čt

 
 
Příběhy chlapců, jejichž životním posláním je stát se buddhistickými mnichy, a unikátní pohled do zákulisí bhútánských klášterů nabídne 4. dubna nový dokument Malý mnich. Již tuto sobotu však diváci poznají prvního z budoucích mnichů, a to v dokumentu Zapomenuté děti. Oba filmy vznikly ve spolupráci s UNICEF. Během jejich vysílání se diváci budou moct aktivně zapojit a formou charitativní DMS sbírky bhútánským dětem pomoci.
 
„Jsem rád, že můžeme ukázat divákům příběhy dětí, malých mnichů. I když se mohou zdát jakkoliv kruté, mohou zprostředkovat realitu života, která je v nejchudších zemích ještě stále příliš častá,“ říká k dokumentu režisér Martin Čech. Jeho slova potvrzuje i kreativní producentka České televize Martina Šantavá„Možnost stát se na chvíli součástí jejich života je pro nás zajímavým exkurzem a zároveň ujištěním, že si opravdu nemáme na co stěžovat.“
 
Dokument se natáčel v říjnu loňského roku v izolovaných horských oblastech Himálaje, mnohdy přístupných pouze pěší chůzí. Mise se zúčastnila také herečka Jitka Čvančarová, česká vyslankyně dobré vůle UNICEF. Dokument Malý mnich představí ve třech příbězích chudé oblasti bhútánského venkova, kde přetrvává tradiční zvyk mít v každé rodině aspoň jednoho mnicha, který musí od dětství dodržovat pevný řád plný modliteb a odříkání. V klášterech, které po celá staletí poskytují sirotkům a dětem z nejchudších rodin útočiště a mnichy vychovávají, žije v současné době přes čtyři tisíce chlapců.
 
„V Bhútánském království je nesmírně obtížné vůbec získat povolení natáčet, natož k tak citlivému tématu, jakým je život dětí za zdmi klášterů. Jsem ráda, že jsme se po pěti letech mohli vrátit k příběhu chlapce jménem Jamtso, který se českým divákům představil již v dokumentu Zapomenuté děti,“ uvádí k natáčení Pavla Gomba, výkonná ředitelka UNICEF ČR.
 
A právě Zapomenuté děti předznamenají v sobotu 23. března premiérové vysílání dokumentu Malý mnich. Oba pořady však prováže nejen bhútánský chlapec Jamtso, ale rovněž charitativní DMS sbírka pro UNICEF, jejíž snahou je zajistit těmto dětem potřebné zázemí – pitnou vodu, výživnou stravu, hygienické vybavení a lékařskou péči. „S organizací UNICEF spolupracujeme dlouhodobě a díky tomu můžeme reagovat na citlivá mezinárodní témata i humanitární krize. V loňském roce jsme napomáhali s kampaněmi zaměřenými na práva dětí i se sbírkou související s epidemií eboly,“ doplňuje manažerka charitativních aktivit České televize Monika Tomíčková.
 
Jak se změnil život bhútánského chlapce po pěti letech? Co vlastně život v klášteře přináší? A znamená pro chlapce skutečně štěstí? Odpoví dokument Malý mnich v sobotu 4. dubna od 18:15 hodin a film Zapomenuté děti v sobotu 28. března od 17:45 hodin na programu ČT2. 

 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.