Share |

,,Věci, které se mají stát, se prostě stanou," věří zakladatel oděvní značky Under Native

foto Adam Doubrava

V posledních letech se vyrojilo mnoho mladých a nezávislých lifestylových značek, které si drží určitou vizi, mezi tyto projekty patří i Under Native, moderní oděvní značka inspirovaná japonskou kulturou. Zakladatelem je mladý student ústeckoorlické uměleckoprůmyslové školy, Adam Doubrava, jenž se zmiňovaný projekt pokusí přiblížit v tomto rozhovoru.

Jak se dostane student střední školy k založení vlastní lifestylové značky?
 
V létě jsem měl na brigádě dlouhou chvíli, tak jsem přemítal o všelijakých designových značkách – zanedlouho na to pak přišla chvíle, kdy jsem začal vymýšlet své vlastní produkty. A když jsem pak měl dostatek času, přesně jsem věděl, jak to chci udělat. Takže vše přišlo tak nějak samovolně, postupem času. Věci, které se mají stát, se prostě stanou.
 
Kolik lidí se na projektu Under Native podílí?
 
Under Native je čistě můj výtvor. Samozřejmě, že kolem sebe mám několik lidí, kteří mi pomáhají a jsou při mě – bez nich by to nešlo.
 
Na vašich facebookových stránkách uvádíte, že jste značka inspirovaná japonskou kulturou. Co všechno to obnáší?
 
Abych byl upřímný, již řadu let mě fascinuje japonská kultura, a to včetně všech zvyků, takže zaměření mé značky bylo ihned jasné. Navíc jsem v době vzniku Under Native zrovna dočítal knihu o historickém příběhu 47 roninů. Japonsko je pro mě prostě velký zdroj inspirace a nekonečné krásy.
 
Jaké druhy produktů zatím nabízíte?
 
Trika, mikiny a klobouky, všechno zatím v černé a bílé. Momentálně máme však, bohužel, vyprodáno. V blízké době ale chystáme rozšíření nabídky. Velké díky patří každému tomu, kdo už svůj kousek Under Native doma má.
 
Studuješ na uměleckoprůmyslové škole, tudíž předpokládám, že většinu grafických a podobných prvků vytváříš sám...
 
Řeším si vše. Návrh, design, ale také zařizuji i konečné zhotovení produktů. Není to jednoduchý proces, také to stojí dost času a hlavně energie, jenomže ten pocit ve chvíli, kdy si domů vezu kolekci, to je k nezaplacení
 
A vzhledem k tomu, že ty, jakožto iniciátor tohoto projektu, jsi stále student – jak tedy vycházíte po finanční stránce?
 
Část Under Native jsem zatím financoval sám, zbytek jsem si půjčil. Důležité pro mě bylo zařídit to tak, aby produkty byly cenově dobře dostupné a přitom zpracované nejlépe, jak to jen jde. A to se mi, alespoň doufám, podařilo. Když si je člověk jistý tím, co dělá, úsilí vložené do projektu se mu vrátí.
 
Vznikli jste v roce 2014, ale zdá se, že s každým novým dnem rostete. Jsi spokojený s prozatimním pokrokem Under Native?
 
Určitě, když se podívám na naše úplně první trika a pak na naše poslední věci, které vyšly před pár týdny, vidím neskutečný progres. V létě však chystáme mnoho novinek, takže bychom se mohli posunout zase o krok dál.
 
Kde se dají vaše produkty pořídit?
 
Produkty si můžete pořídit prostřednictvím facebookového profilu Under Native. Ale už chystáme i oficiální webové stránky.
 
S jakým ohlasem se projekt setkává a jak reagují učitelé z tvé domovské školy?
 
Nečekal jsem tak výtečné ohlasy. Jsem vděčný za každého, kdo naší značku ocení. A ještě víc si vážím, když je to třeba můj učitel. Zameškal jsem pár hodin kvůli konzultacím produktů ve výrobně. Ovšem doufám, že časem učitelé pochopí, že ta absence nebyla úplně zbytečná. V poslední době skutečně cítím, že se začínáme dostávat do povědomí.
 
A nakonec, máš plány do budoucna? Myslíš, že máte potenciál stát se třeba i mainstreamovou značkou?
 
Na léto plánujeme vydat první velkou kolekci, která by měla obsahovat všechny velikosti. Dále bychom pak rádi spustili web a e-shop. Osobně bych si přál, abychom rostli, ale zárověn bych rád udržel nezávislost Under Native.

 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.