Share |

Večer českého dokumentu v kině Světozor

V pondělí 21. září v 18:30 se v pražském kině Světozor uskuteční každoroční Panel připravovaných českých dokumentů. Publikum bude mít v rámci série krátkých prezentací ojedinělou příležitost seznámit se s deseti vznikajícími dokumentárními projekty přímo od jejich tvůrců. V rámci večera bude slavnostně prezentován nový katalog připravovaných dokumentárních filmů Czech Docs 2015 – 2016. Večer završí předpremiéra dokumentu Češi proti Čechům, v němž režisér Tomáš Kratochvíl zachycuje své zkušenosti s životem v údajně nejhorším romském ghettu v Čechách.
 
 
I tento podzim se příznivci dokumentárního filmu můžou těšit na zajímavou událost, kterou od roku 2005 tradičně organizuje Institut dokumentárního filmu společně s Českým filmovým centrem. Panel připravovaných českých dokumentů bude i letos zdarma přístupný nejen filmovým profesionálům a novinářům, ale i široké veřejnosti. Aktuální informace najdete na FB stránkách akce. Také v letošním roce bude mít publikum ve Světozoru ojedinělou příležitost seznámit se s 10 vybranými dokumentárními projekty v různých stádiích přípravy nebo výroby a přímo od jejich tvůrců a producentů se dozvědět o tvůrčích záměrech a tematickém zaměření připravovaných filmů. Každý projekt bude doplněn krátkou ukázkou.
 
Po skončení prezentace bude večer pokračovat předpremiérovou projekcí dokumentu Češi proti Čechům, jehož režisér Tomáš Kratochvíl se poté, co ho opustila žena, odstěhoval z centra Prahy do údajně nejhoršího romského ghetta v Čechách. Zde ho vzal pod svá křídla nechvalně známý klan majitelů nemovitostí. Autor filmu neboli gadžo jim pomáhá opravit poničený dům a stává se doslova jedním z členů rodiny. Rozhodne se zjistit, co je příčinou úpadku ghetta, ve kterém našel svůj nový domov. Současně se účastní i protiromských pochodů a snaží se pochopit motivaci všech zúčastněných skupin. Půl roku po svém příchodu do ghetta zde gadžo spolu se svou bílou rodinou i s místními Romy slaví své třicáté narozeniny. Po projekci filmu bude následovat diskuze s režisérem Tomášem Kratochvílem.


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.