Share |

Věc dne: tranzistorák Sencor SRD6600

K čemu, a potřebuji vlastně DAB?
foto: Sencor

Pokud posloucháte rozhlasové vysílání, jistě jste zaznamenali zkratku DAB a radu, že je dobré, aby vaše rádio DAB mělo. Jenže proč? Na to je vcelku jednoduchá odpověď. DAB je totiž zkratka pro Digital Audio Broadcasting, tedy digitální rozhlasové vysílání, které postupně nahradí to analogové – jako se tak stalo v případě televize a DVB-T.
 
I když v případě digitálního rozhlasu není stanoveno cílové datum, kdy by mělo dojít k nahrazení analogového vysílání právě digitálním, takže nemusíte překotně měnit přijímače, je rozhodně lepší, pokud tak vaše stanice vysílá, naladit si její digitální vysílání DAB. DAB totiž zjednodušeně řečeno dokáže vysílat hudbu v kvalitě srovnatelné s CD, signál dokáže nést doprovodná multimediální data (EPG – programový průvodce, webové stránky apod.) a má lepší mobilní příjem, což oceníte třeba při cestě autem. Zároveň roste stále počet stanic, které na digitální vysílání přecházejí, a navíc v minulém roce schválila vláda ČR návrh rozvoje zemského digitálního vysílání Českého rozhlasu, takže lze očekávat, že dojde k dalšímu rozšíření digitálního signálu, který je v současnosti v dosahu asi pro 6 milionů obyvatel ČR. Navíc FM pásmo (VKV) je vyčerpáno a nelze v něm provozovat další vysílání, než to současné.
 
Pokud si dnes kupujete zařízení, umožňující příjem rozhlasu, určitě se zaměřte na to, aby neslo právě označení DAB, respektive pro ČR musí nést označení DAB+, protože všechny multiplexy na našem území vysílají v tomto formátu. Takto označené přístroje umožňují příjem digitálního vysílání a zároveň, stále poslouchat tradiční analogový vysílání třeba v pásmu FM (VKV). S přístroji pouze pro digitální vysílání se v běžném prodeji nesetkáte, nicméně je dobré zvláště u neznámých značek být opatrný. Rozdíl mezi DAB a DAB+ je v použitém kodeku, kdy DAB+ používá efektivnější kodek AAC+. DAB+ je zpětně kompatibilní s DAB, opačně to všem neplatí. Proto je pro naše území nutné koupit přijímače, které podporují DAB+.
 
Mezi ty patří třeba „tranzistorák“ Sencor SRD6600 – radiopřijímač v minimalistickém retro designu, který však má vše potřebné pro spokojený a perfektní příjem rozhlasového vysílání. Kromě DAB+ tak samozřejmě nabízí i příjem analogového vysílání v pásmu FM (VKV). Pro automatické naladění používá PPL ladění RDS a zvuk si vychutnáte díky stereo reproduktorům s pěkným výkonem 4 W RMS (2 x 2W), poskytující nádherný zvuk se zřetelnou reprodukcí mluveného slova i na delší vzdálenost, kdy vyniknou právě přednosti digitálního vysílání. Dostupný je za cenu 1499 Kč.
 
O značce SENCOR:
Značka SENCOR se poprvé objevila v Japonsku ve vlně nově vznikajících značek, jako bylo Sony, Aiwa, Sanyo, po oživení ekonomiky v roce 1969. Od té doby významným způsobem rozšířila svůj sortiment a snaží se pokrývat veškeré portfolio domácích elektronických pomocníků. Dnes je SENCOR řízen z Evropy, výroba probíhá v Asii i, ale stále s Japonskou přesností, důsledností a perfekcionismem. Dnešní designéři jsou špičkoví odborníci, kteří přináší do našich domovů moderní výrobky, které nejsou jen šedo-černo-bílé, ale nebojí se barviček a radosti.


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.