Share |

Ve Filmové lázni objevuje režisér Miroslav Janek minulost karlovarského festivalu, tak jak ji dnešní fanoušci neznají

Oceňovaný režisér Miroslav Janek právě dokončil unikátní dokument o historii padesáti ročníků Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary. Dějiny festivalu zmapoval ve spolupráci s dlouholetou programovou ředitelkou Evou Zaoralovou. Tvůrci ukážou Filmovou lázeň veřejnosti poprvé v rámci speciálních předpremiér v Hradci Králové, Brně, Praze a Ostravě už od 8. června.
 
Premiérově ho pak uvidí návštěvníci letošního jubilejního festivalu v den zahájení pod širým nebem na Mlýnské kolonádě v Karlových Varech. Jankův film nabídne dosud neznámé dobové archivy, rozhovory s pamětníky dávných ročníků, zajímavé postřehy ze zákulisí festivalu nebo třeba Miroslava Horníčka v tehdejších Momentech filmového festivalu, především však minulost festivalu, jejíž velká část se odehrávala v zajetí politických manipulací.
 
Filmová lázeň zprostředkuje záběry z prvního ročníku festivalu, kdy se filmy promítaly ještě v Mariánských lázních, po roce 1948 ukazuje zpolitizovaný festival, který se v 50. letech stal výkladní skříní sovětské kinematografie, nebo rok 1958, kdy se Moskva rozhoduje, že si každý druhý rok uspořádá festival kategorie A vlastní. Dokument zachycuje i určitá uvolnění spojená se vznikem Filmexportu nebo paradoxně „svobodnější“ ročník 1970, kdy v porotě zasedal Krzysztof Zanussi. „Překvapil mě fakt, že se na festivalu prakticky vůbec nehrály filmy tzv. Československé nové vlny, nebo to, že se díky A. M. Brousilovi promítaly filmy z exotických, tehdy takzvaně rozvojových zemí z Latinské Ameriky, Asie a Indie, což se mnohem později stalo standardem na všech filmových festivalech,“ říká režisér Miroslav Janek. Ten ve svém filmu mapuje i období od první třetiny osmdesátých let, kdy se promítaly zajímavé filmy mimo soutěž, nechá vzpomínat tehdejšího ředitele festivalu Janouška na speciální rok 1990 a připomene i polovinu 90. let, kdy se festival otevřel světu a tzv. batůžkářům, filmovým fanouškům zaplňujícím kinosály. Původně chtěl mít režisér ve filmu jako jedno z vedlejších témat i proměnu města Karlovy Vary, nakonec se ani toto do filmu nevešlo, přestože historka o původů Rusů ve Varech, kdy vyměnili Hotel Imperial za nejdříve nabízené Hitlerovy rafinérie v Litvínově, dokládá, že o zajímavosti z historie festivalu není v dokumentu nouze. „Vycházel jsem z předpokladu, že pro diváka je nejzajímavější to, co nezná. Ten předpoklad jsem opodstatnil svou vlastní zvědavostí. Historie zdá se býti obecně více fascinující než současnost, která bude více fascinující snad až v budoucnosti,“ dodává Janek.
 
Koproducenti filmu Evolution Films, Česká televize a RWE dají divákům ve čtyřech velkých městech možnost vidět Filmovou lázeň ještě před oficiální premiérou na letošním festivalu v Karlových Varech 3. července. Předpremiéry se budou konat 8. 6. od 20 hodin v kině Central v Hradci Králové, 9. 6. od 20.30 v kině Scala v Brně, 10. 6. od 20.30 v pražském kině Světozor a 11. 6. od 17.30 v ostravském Minikině. Lístky na tyto projekce jsou pro veřejnost už nyní v prodeji na pokladnách jednotlivých kin.
 
Dokument vznikl s podporou Státního fondu kinematografie a ve spolupráci s MFF Karlovy Vary. Distributorem filmu je společnost Aerofilms.
 
/TRAILER/


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.