Share |

Varhan Orchestrovič Bauer: interview nejen o čertech

Varhan jako čert, Mikuláš a anděl: Foto: Jiří 5, hairstyling: Kuba Hájek@Hairgods, make up: Kateřina Lorencová

Varhan Orchestrovič Bauer chystá speciální vystoupení se spoustou hostů. Kromě akce, která proběhne 21. prosince, nás ovšem zajímala i hromada dalších věcí, které dělá.

Na 21. 12. chystáš speciální akci. Bude to tradiční vánoční koncert s Okamžitým filmovým orchestrem. Už 17 let děláme unikátní vánoční představení, jehož součástí jsou symfonické, jazzové a další úpravy vánočních koled a gospelů. Kromě toho, že jsem složil svoje věci, jsem oslovil kolegy skladatele Petra Wajsara, Honzu Kučeru, Karla Růžičku, Evu Kalavskou a další. Každý má osobitý pohled na koledu: u někoho to dopadne jako klasická církevní muzika, u jiného jako fussion, u Karla Růžičky se výsledek posune spíš do jazzu a u někoho se tam promítne vše a vznikne konglomerát.  

Jaké konkrétní koledy máš na programu? Třeba narodil se Kristus, Pán Prstenů nebo Pásli ovce v Alaši, protože si myslím, že je nějaká Alaš, kde se pasou ovce. Nebo Jak si krásné, neviňátko aneb Eins, zwei, Polizei, ta vznikla po zásahu policie na CzechTeku. Takovéhle koledy nemůžeš slyšet nikde jinde a jsou to osobité úpravy od lidí, kteří rozumějí své profesi a navíc mají jiskru a nápad. A vtip. Ne že by se tomu člověk smál nahlas, tohle je vnitřní legrace, ta hlubší.  

My se v rozhovorech lidí ptáme „co děláš proti šedi", takže ty děláš tohle.. Mám toho ale víc. Třeba verzi hymny, kam jsme zakomponoval nejčeštější nápěvy - Dvořáka, Smetanu, Janáčka…  

Tu hymnu jsi oddirigoval ve fraku se vzorem české vlajky. Ten jsem si nechal ušít od Marie Copps, české návrhářky žijící v Kanadě. Dělá i akce jako Fashion for Help a další humanitární záležitosti, které jsou zároveň umělecky nesmírně zajímavé.  

Ty si na svojí image dáváš vůbec dost záležet. Jsem jeden z mála dirigentů, co nosí červený frak. Je z čínského brokátu, také od Marie Copps a dostal jsem ho za hudbu, kterou jsem udělal k její módní přehlídce.  

Co chystáš kromě vánočních akci? Budu pro Basel Symphonietta skládat hudbu pro večírek Edgar Allan Poe Tribute. Našli si mě přes internet, protože jsem napsal muziku ro film Vampír strážce hrůzy, natočený ve stylu 20. let - je na internetu na http://www.youtube.com/watch?v=iWD9JhAHSZE .  

Je neobvyklé, že jsi takzvaně opravdový umělec, ale zároveň se hrdě hlásíš ke spolupráci s českými popaři. Protože dnes je třeba věci spojovat, ne rozdělovat. Cokoli se dá dělat dobře i blbě. Teď se hodně věnuji filmové muzice a filmový skladatel musí umět napsat cokoli - gregoriánský chorál, středověkou hudbu, jazzrock i zhulenou etnickou hudbu.  Můžu si dělat co chci, je to svoboda, nemám svázané ruce - a to mě baví.   

Naposledy jsme tě mohli vidět na charitativním Mikulášském bazaru nadace Vize manželů Havlových.  To mě baví, každoročně hrát pro děti koledy. A pro tuto příležitost jsem do každé koledy zakomponoval nějakou melodii z vánočních televizních pohádek - a děti musely hádat, co je to za pohádku, všichni se u toho vždycky pobavíme.  

Jsi Mikuláš, čert nebo spíš anděl ? Jsem kombinace všech tří, vypadám jako čert, mám andělské myšlenky a hudbu se snažím rozdávat štědře jako Mikuláš :-)  

Varhan jako čert, Mikuláš a anděl:

Foto: Jiří 5

Hairstyling: Kuba Hájek

Make up: Kateřina Lorencová


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.