Share |

V Praze otevře dočasné kulturní zastoupení jordánský Ammán

foto Lukáš Houdek

 
 
Od 1. prosince bude v prostorách pražského Goethe-Institutu otevřeno dočasné arabské kulturní zastoupení. Až do poloviny března zde bude dán prostor arabským umělcům, intelektuálům a aktivistům k tomu, aby do Prahy přenesli svůj kulturní program a otevřeli českému publiku bránu do arabského města Ammánu.
 
„Mezi Prahou a Ammánem se uskuteční jedinečný experiment: na břehu Vltavy otevřeme zastoupení jordánského Goethe-Institutu. Udělili jsme našim kolegům z Ammánu pomyslnou „Carte Blanche“, tedy volnou ruku k přenosu kulturního programu z blízkovýchodního regionu do Evropy,“ vysvětluje programový ředitel Goethe-Institutu Jakob Ráček: „Od prosince do března najde veřejnost v srdci Prahy kousek arabské reality, kterou můžeme představit díky spolupráci Goethe-Institutu se spisovatelkou Petrou Hůlovou, antropologem Pavlem Boreckým, fotografem a aktivistou Lukášem Houdkem a ammánskou kurátorkou Toleen Tawk,“ říká Jakob Ráček.
 
Srdcem jordánského zastoupení v Praze bude tzv. tematický prostor Ammán[Praha]město, tedy speciálně upravené prostory Goethe-Institutu, koncipované jako brána do arabského města. Od prvního prosince sem může kdokoliv přijít posedět nad kávou či čajem, prohlédnout si umělecké instalace z Ammánu, prolistovat odbornou i populární literaturu k tématu. Kobercová instalace „PrayWay“, koncipovaná uměleckou skupinou Slavs and Tatars jako sociální nábytek, pozve návštěvníky k odpočinku a k rozhovoru. Video most umožní přímé spojení s Books@cafe, první hate free zónou na Blízkém východě.
 
Jordánský tematický prostor bude v Goethe-Institutu otevřen 1. prosince v 18:00 hodin, široká veřejnost i zástupci médií jsou srdečně vítáni!
 
Projekt „Bílé karty pro Ammán“ (Carte Blanche) pracuje ve spolupráci s kurátorským kolektivem Spring Sessions Amman rovněž s rezidenčním programem. Do Prahy jsou zváni jordánští umělci, kteří zde vytvoří vlastní umělecké intervence. Prvním rezidentem bude Firas Hamdan, urbanista aktivní rovněž na poli zvukového umění. Hamdan se zaměřuje na efemérní kvality města, motivací mu je zvídavost po zdánlivě bezvýznamných všedních událostech a po jejich hlubším společenském významu.
 
V rámci projektu připravuje Goethe-Institut s partnery řadu akcí. Jednou z nejvýraznějších bude debata Amman Same Sex Love, během níž se Khalid Abdel-Hadi (Kali), šéfredaktor jediného časopisu LGBTI na Blízkém východě, Bára Šichanová, redaktorka Rádia Wave a Lukáš Houdek z HATE FREE budou věnovat tématu homosexuality jak na Blízkém východě tak i u nas. „Vrcholem prosincového programu bude česká premiéra filmu Tamera El Saida In the Last Days of the City, který získal ocenění v sekci Forum letošního Berlinale“, komentuje filmový referent Goethe-Institutu Tomáš Fridrich.
 
Přítomnost jordánského kulturního programu v Praze je součástí širšího projektu Carte Blanche Middle East, v jehož rámci umělci z libanonského Bejrútu otevřou své dočasné zastoupení v Bratislavě, káhirští ve Vilniusu a syrští v Berlíně.
 
Nejbližší program jordánského kulturního zastoupení v Praze: 
01|12|2016, 18:00, Goethe-Institut: Otevření tematického prostoru „Ammán, město
06|12|2016, 19:00, Goethe-Institut: Diskuse „Uprchlická nebo mediální krize“? Ve spolupráci s Člověkem v tísni
13|12|2016, 19:00, Goethe-Institut: Diskuse „Amman, Same Sex Love
16|12|2016, 19:00, Městská knihovna v Praze: Film „In the Last Days of the City
 
Více k programu viz www.goethe.de/carteblanche
 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.