Share |

V pondělí rozezní Zpěvomat pod vedením Jany Koubkové pražské ulice

 Originální projekt Zpěvomat zpěvačky Ridiny Ahmedové v pondělí 6. června opět vnese hudbu a zpěv do pražských ulic. Pod vederním hudebníků jako jsou zpěvačka Jana Koubková, leader formace Skety Petr Wajsar či členka Yellow Sisters Antonia Nyass se v odpoledních hodinách rozezní „kouzelný hudební nástroj znějící na přání kolemjdoucích“.  Na pěti frekventovaných místech hlavního města (Náměstí míru, Karlovo náměstí, Anděl, Jungmannovo náměstí a Vítězné náměstí) mezi 14.30 až 18.00 hod. skupinky zpěváků a muzikantů vytrhnou Pražany alespoň na pár minut z každodenního shonu a ruchu. Uprostřed spěchající ulice jim nabídnou příležitost se na chvíli zastavit, usednout na připravené židle a nechat se obstoupit zpěváky, kteří jen pro ně – a zcela zdarma - zazpívají vybranou píseň či skladbu. „Jdeme do Zpěvomatu již potřetí, přesto a také právě proto, že úředníci začínají vyhláškou omezující busking projevovat tak trochu nevoli nad spontánním hudebním životem v ulicích města. Chceme jim i spoluobčanům (obyvatelům města) ukázat, že do veřejného prostoru hudba patří. Neobtěžuje, ale právě naopak: Zpestřuje, zkrášluje a obohacuje každodenní život města,“ dodává autorka projektu Ridina Ahmedová. Pondělní Zpěvomat vyvrcholí na Náměstí Míru po 18.00 hod. společným jamování všech účastníků včetně lektorů.
Všechny informace jsou také na stránkách www.hlasohled.cz  nebo na www.facebook.com/zpevomat. 
Přehled míst konání a jednotlivých časů:
Dejvická - Zdeněk Lahoda a jeho skupinka 14:30-17:00
Anděl - Mirka Novak a její skupinka 14:30-17:00
Jungmannovo náměstí - Antonia Nyass a její skupinka 15:00-17:30
Karlovo náměstí - Petr Wajsar a jeho skupinka 15:00-17:30
Nám. Míru - Jana Koubková a její skupinka 15:30-18:00
Jako lektoři hudebních nadšenců, kteří budou zpívat, se letos zapojí nestorka jazzového zpěvu a hry v pravém smyslu slova Jana Koubková, muzikant, skladatel, zpěvák mnoha tváří a kapelník dnes již mezinárodně uznávaných Sket Petr Wajsar, jemuž tleskalo Rudolfinum, hiphopové kluby, festivalová auditoria i filmové publikum. Dále Antonia Nyass, členka Yellow Sisters a sbormistryně projektu Řeky, dále pozoruhodná zpěvačka s hlasem jako barák Mirka Novak a sbormistr a kapelník plzeňské vokální formace Hlasoplet Zdeněk Lahoda.
Ridina Ahmedová se dlouhodobě věnuje práci s lidským hlasem nejen jako vynikající autorka a interpretka (vzpomeňme na její fascinující souznění s Bobbym McFerrinem při jeho prvním vystoupení v Česku), ale i v širších souvislostech jako vyhledávaná a úspěšná lektorka a zakladatelka Hlasohledu. Již počtvrté v Praze vychází mimo rámec "poučeného" publika a nabízí spolu s přáteli kouzlo lidského hlasu široké veřejnosti. 
Dalším z nadcházejících projektů Hlasohledu je červencoví čtyřdenní hudební seminář izraelské zpěvačky Victorie Hanny, který bude cestou za poznáním lidského hlasu. Victoria Hanna je hlasová umělkyně a zpěvačka mezinárodního renomé, která se věnuje tvůrčí práci ve všech koutech světa – spolupracovala například s Bobby McFerrinem, skupinami Balkan Beat Box nebo Gogol Bordello či Mariannou Sadovskou. V létě se představí na festival Colours of Ostrava.
 
 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.