Share |

V Plzni právě probíhá Festival DIVADLO

foto: Attila Takács / Bláznovy zápisky

Téměř 50 představení 29 souborů z Belgie, Itálie, Maďarska, Polska, Rumunska, Slovenska a České republiky nabízí od 13. do 21. září v Plzni 25. ročník mezinárodního festivalu DIVADLO. „Letos přivezeme více zahraničních divadel - celkem osm v hlavním programu. Navíc všechny mezinárodní inscenace měly premiéru v loňském roce. Návštěvníci tak uvidí výběr toho nejzajímavějšího, co evropská, a samozřejmě domácí, scéna v současné době nabízí,” zdůrazňuje na úvod ředitel festivalu Jan Burian.
 
S jednou z nejvýraznějších současných inscenací na belgické scéně přijíždí do Plzně bruselský soubor Das Fräulein (Kompanie). „Černá komedie Smutek režisérky a herečky Anne-Cécile Vandalem ironizuje módní vlnu severské depresivní krimi, ale zároveň se vyslovuje k nárůstu extremismu v evropské politice,” říká člen dramaturgické rady Michal Zahálka. Multimediální představení uvedené s úspěchem na festivalu v Avignonu zavádí diváky mezi svérázné obyvatele jednoho malého dánského ostrova. Sem přijíždí ambiciózní krajně pravicová politička, aby zahladila potenciálně skandální smrt své matky, již našli oběšenou na dánské vlajce uprostřed vsi. „Inscenace zajímavě využívá projekce nebo kamery, které odhalují vnitřky typicky severských domků, stojících přímo na scéně,” doplňuje Michal Zahálka.
 
 
Poprvé se letos v Plzni představí významný polský režisér Michał Borczuch. Jeho inscenace Vše o mé matce divadla Teatr Laźnia Nowa z Krakova zvítězila loni na nejvýznamnějším polském festivalu Boska komedia. „Se slavným filmem P. Almodóvara má tato inscenace společné pouze zaujetí pro nelehké osudy žen. Režisér i jeho hlavní herec Krzysztof Zarzecki se vracejí do 80. let, kdy obě jejich předčasně zemřelé matky ještě žily. S nimi ožívá i atmosféra pozdně totalitního Polska a „obyčejné“ životy jeho obyvatel,” uvádí členka dramaturgické rady Kamila Černá.
 
Živou hudbu a příběh skladatele Tomasze Sikorského, průkopníka minimalismu, spojuje inscenace Holzwege dramatičky Marty Sokołowské v režii Katarzyny Kalkat z varšavského divadla TR. „Život rozervaného umělce ubíjeného životem v totalitě rekonstruují tři skvělí herci ve dvou navzájem si protiřečících variantách, jež nakonec překlenou věcné a zároveň vřelé vzpomínky Sikorského přítele, skladatele a klavíristy Zygmunta Krauzeho, který inscenaci živě doprovází,” líčí členka dramaturgické rady Dora Viceníková.
 
Návštěvníci festivalu budou mít letos výjimečnou příležitost vidět velmi úspěšnou maďarskou dramatizaci Dostojevského románu Zločin a trest, kterou se svými českými spolupracovníky připravil v předním budapešťském divadle Vígzsínház režisér Michal Dočekal. Ten se v zahraničí výrazně prosadil právě na maďarské divadelní scéně. „Inscenace boří obvyklé jevištní iluze - techniku mají diváci možnost sledovat přímo „v akci“, navíc herci ztvárňují postavy tíživého příběhu na vysoké úrovni,” dodává Kamila Černá.
 
Na festivalu nebude chybět také bohatý doprovodný program. V prostoru U branky od 13. do 16. září proběhnou zdarma přístupné koncerty (Příhody kluka Bombarďáka, Jiří Jiráň & Botafogo, Green Smatroll) a dvě italská open-air představení pro rodiny s dětmi, která se budou hrát několikrát denně: Otto il Bassotto přiveze zábavnou a zběsilou klauniádu s balónky a elastickou gumou nazvanou Gumová hlava, Paolo Locci pak představení Hobo (tulák), ve kterém se akrobacie na tyči, volná akrobacie a manipulace s předměty mísí s tancem a zběsilostí.
 
Do prostoru Moving Station zamíří diváci na program připravený z.ú. Johan: autorskou inscenaci Internet věcí scénáristy a režiséra Jiřího Honzírka, která reaguje na aktuální společenské téma a vzniká jako pilotní projekt programové sekce Johan uvádí, dále na úspěšnou inscenaci Fragmenty milostných obrazů souboru Spitfire Company, který spojuje divadlo a výstavu 16 originálních uměleckých děl, představení Witajcie / Welcome polské performerky a tanečnice Aurory Lubos, taneční workshopy ProART Company a na česko-německý taneční projekt Oneness souborů ProART Company a Phase Zero Productions.
 
Filmový klub Plzeň připravil na 12. září do kina Měšťanská Beseda projekce snímků Phil Spector v režii Davida Mameta a dokumentu Červená režisérky Olgy Sommerové. Na festivalu nebudou také chybět tradiční worshopy divadelní fotografie a filmu.
 
Vstupenky jsou v prodeji v obvyklých předprodejích nebo on-line na www.plzenskavstupenka.cz
/WEB/


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.