Share |

V Mánesu oslaví výstavou výročí nezávislosti Finska

V roce 2017 slaví Finsko 100. výročí nezávislosti. Vzhledem k tomu, že architektura a design tvoří významnou součást finské identity, jedná se o přirozenou volbu oslavit sté výročí Finska jejich prostřednictvím.
Výstava bude otevřena pro veřejnost od 20. do 30. října 2017, denně od 10:00 do 21:00 hodin, ve výstavní síni Galerie Mánes, Masarykovo nábřeží 250/1, Praha 1. Vstup zdarma.
 
Výstava oslaví 100. výročí nezávislosti Finska poutavým vyprávěním o finském designu a architektuře. Echoes(TM) vedle vybrané a oblíbené klasiky představí i méně tradiční klenoty a svěží díla, takže vznikne fascinující dialog a příběh určený mezinárodnímu publiku. Nad výstavou převzal záštitu bývalý finský předseda vlády Paavo Lipponen. Výstava je součástí oficiálního programu Finsko 100.
Vystavované objekty a stavby svědčí o zájmu a úloze designérů a architektů při podporování sociálního rozvoje, rovnosti a celkové prosperity. Odlehlá poloha, drsné klimatické podmínky a historické události zanechaly stopy na osobité kvalitě finského designu a architektury. Ta se často vyznačuje jednoduchou elegancí a pragmatismem v kombinaci s optimálním využitím materiálů, které splňují nejvyšší standardy kvality.
Výstava staví mosty mezi minulostí a přítomností a vrhá světlo jak na podobné, tak na rozdílné znaky v oblasti designu a architektury. Oba obory vyrůstají ze společných témat a zdrojů inspirace, ale každý z nich se vyvíjel samostatně a našel si vlastní způsob vyjádření pomocí charakteristických materiálů a tvarů.
Příběh výstavy Echoes(TM) je členěn na osm hlavních témat: ticho, rovnost, krajina, světlo & tma, růst, uměle vyrobené, tradice a komunita. Nápad uspořádat tuto výstavu pochází od designérky a umělecké pedagožky Laury Isoniemi. Na pozdější rozsáhlé přípravě se podílel multidisciplinární kurátorský tým vedený architektem profesorem Rainerem Mahlamäkim.
Pražskou výstavu Echoes(TM) pořádá velvyslanectví Finska v Praze ve spolupráci s přehlídkou designu Designblok 2017.
 
www.echoes100.com
www.facebook.com/echoes100/
www.twitter.com/echoes_100/
www.instagram.com/echoes100_fi/

www.finland.cz
www.suomifinland100.fi/?lang=en

www.facebook.com/FinnishEmbassyPrague/

www.twitter.com/FinEmbPra
 
 
 
 
 
 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.