Share |

V GOETHE-INSTITUTU VZPOMENOU NA HOLOKAUST

„ŽIJI SE SVOU MINULOSTÍ“: V GOETHE-INSTITUTU VZPOMENOU NA HOLOKAUST
 
V pražském Goethe-Institutu bude 26. září představen český překlad souboru vzpomínek těch, kdo přežili holokaust. Soubor patnácti sešitů o téměř 1000 stranách, které osobně oslovily i předního německého malíře Gerharda Richtera, v těchto dnech vychází v nakladatelství OIKOYMENH, a to pod názvem Žiji se svou minulostí.
„V roce 1995 vzniklo ve Švýcarsku Kontaktní místo pro ty, kdo přežili holokaust. Byla to instituce, která reagovala na výzvu Elie Wiesela shromažďovat dosud neuveřejněné vzpomínky a uchovat je v rámci celosvětové sbírky svědectví o holokaustu. Podařilo se získat záznamy patnácti jedinečných příběhů, jejichž protagonisté našli svůj nový domov ve Švýcarsku“, vysvětluje vedoucí knihovny Goethe-Institutu Jan Wittenberg.
Právě patnáctka těchto vzpomínek nyní vychází knižně v českém jazyce a bude poprvé představena 26. září v pražském Goethe-Institutu. Ukázky ze vzpomínek přečtou Zlata Adamovská a Petr Štěpánek. Následovat bude diskuse ke kultuře dějinné paměti v českém, německém a švýcarském prostředí. Diskutovat budou editor souboru Ivan Lefkovits, předseda ediční rady OIKOYMENH Ivan Chvatík a syn jednoho z pamětníků, sociolog Michal Arend. Moderace se ujme služebně nejstarší poslanec Německého spolkového sněmu Gert Weisskirchen, v úvodu večera promluví ředitel Goethe-Institutu v Praze Berthold Franke a ředitel Česko-německého fondu budoucnosti Tomáš Jelínek.
 
Patnáctka příběhů oslovila i jednoho z nejvyznamnějších současných malířů, Gerharda Richtera, jehož reprezentativní výstava v Národní galerii v Praze nedávno skončila. Richter, sám s pohnutou rodinnou minulostí, se ujal „ilustrace“ vzpomínek přeživších pamětníků holokaustu, původem z Československa, Maďarska a Polska. „Sešity i jejich kazetu tak zdobí výřezy z Richterova monumentálního obrazového cyklu Birkenau, inspirovaného autentickými fotogafiemi propašovanými ve čtyřicátých letech z koncentračních táborů“, komentuje editor souboru Ivan Chvatík.
 
Německý originál vzpomínek vyšel v únoru 2016 v prestižním nakladatelství Suhrkamp. Patnáctku vzpomínkových sešitů v českém jazyce vydává nakladatelství OIKOYMENH ve spolupráci s Filosofickým ústavem AV ČR. Přeložily Jana Zoubková, Věra Zemanová, Pavla Plachá, Jana Mojžíšková. Překlad vznikl za podpory Goethe-Institutu. Luxusní vydání s Richterovými obrazy podpořilo také Ministerstvo kultury ČR a Česko-německý fond budoucnosti.
 
Co? Představení souboru vzpomínek na holokaust s obrazy Gerharda Richtera
Kdy? 26. září 2017, 18:30 hodin vstup do sálu, 19:00 hodin zahájení akce
Kde? Goethe-Institut, Masarykovo nábřeží 32, Praha 1
Vstup volný
 
www.goethe.de/praha


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.