Share |

V Goethe-institutu se otevírá Foyer2: prostor pro nápady, spolupráci i kreativu

Goethe-Institut srdečně zve na otevření Foyer2, nového veřejného prostoru v srdci Prahy, který bude sdíleným místem pro tvůrčí práci a lounge pro kulturní akce Foyer2, navržené prestižním architektonickým studiem ifau a realizované ve spolupráci s pražským start-upem Master&Master, se otevře 15. prosince od 20:00 hod. 
 
 
„Chceme náš krásný secesní dům maximálně otevřít. Tradičně k nám lidé chodí na kulturní akce, na jazykové kurzy, do německé knihovny nebo třeba do kavárny. Nyní chceme poskytnout veřejnosti zázemí i ke spolupráci, sdílet s lidmi velkorysý prostor, do nějž můžete přijít inspirovat – pokud vás tedy nebude rozptylovat jeden z nejkrásnějších výhledů na Hradčany,“ komentuje ředitel Goethe-Institutu Berthold Franke.
 
Na ploše 121 m2 najde veřejnost veškeré zázemí pro tvůrčí práci a unikátní architekturu, která reflektuje pražské panorama. Architektonickou proměnu místností ve veřejné Foyer² realizovala berlínská skupina ifau - Institut pro aplikovanou urbanistiku. Ifau, která ve svém oboru patří k evropské špičce, vytvořila podobné intervence již např. v Berlíně, New Yorku či v Londýně. Jakým konkrétním výzvám a příležitostem čelili renomovaní architekti v Praze, vysvětlí na zahájení jeden z jejích architektů Christoph Schmidt.
 
Slavnostní otevření Foyer² ve 20:00 hod. bude od 18:00 předcházet veřejná debata „Publishing 2.0 New formats in architecture publishing?” Ta se bude za účasti Lukase Feireisse (autor/kurátor, Německo), Anne König (redaktorka, Německo) a Hanse Oldewarrise (vydavatel, Nizozemsko) věnovat tomu, jak komunikovat architekturu ve veřejném prostoru. Vlastní otevření Foyer² má být především party: „Patnáctého prosince rádi přivítáme v Goethe-Institutu každého, kdo se chce podívat nejen na nové prostory, ale také si s námi užít soul & funk DJ Little Franka, dobré občerstvení a kreativní atmosféru místa,“ zve programový ředitel Goethe-Institutu Jakob Ráček.
 
Foyer2 je dalším z prostorů, které Goethe-Institut nově přetváří a otevírá široké veřejnosti: V uplynulém týdnu zahájila po rekonstrukci provoz velkoryse pojatá knihovna, od počátku prosince funguje v prvním patře budovy také tzv. tematický prostor věnovaný kulturní práci Goethe-Institutu v ČR i ve světě. Unikátní veřejný prostor Foyer² vznikl v rámci evropského projektu Shared Cities: Creative Momentum. Ten sdružuje jedenáct partnerů ze sedmi evropských velkoměst a klade si za cíl zlepšit kvalitu života v evropských městech.
 
Co? Launch party k otevření sdíleného prostoru Foyer²
Kdy? 15. prosince 2016 od 20:00 hod.
Kde? Masarykovo nábřeží 32, Praha 1
www.goethe.de/praha | www.sharedcities.eu
 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.