Share |

V Brně vzniká místo, kde věci dostanou nový život

  • 4 sběrné dvory v Brně od května nabídnou zastřešené místo, kde lidé budou moct odkládat věci, o kterých si myslí, že můžou ještě někomu prospět

  • věci pak budou nabídnuty za symbolickou cenu dál

  • výtěžek půjde na sbírku „Květiny pro Brno“, pracovníci veřejné zeleně za něj zřídí v ulicích nové květinové záhony.

 
 
„Stalo se v naší společnosti už pravidlem, že obnošené, ale použitelné šatstvo lidé nevyhazují jen tak do popelnice, ale odvážejí na charitu, v době humanitárních sbírek proberou v domácnosti i další věci, které tolik nepoužívají, a darují je lidem v nouzi.
Proč tedy tento sociálně i ekologický zodpovědný přístup nepodpořit ve větším. Vždyť čas od času všichni děláme doma úklid, při kterém narazíme na spoustu dalších věcí, které mohou někomu posloužit a nám už jenom překáží.
Spolu s Odborem životního prostředí jsme proto připravili projekt s názvem RE-USE, Druhý život. Na sběrných střediscích odpadu budou Brňané moci odložit věci, které nechtějí vyhodit, ale darovat někomu, kdo by je mohl využít: židle, stolky, skříňky, ale i hrnce, talíře, hrníčky nebo knihy, časopisy, CD, hračky či sportovní potřeby. A jak se tyto věci dostanou lidem, kteří jim skutečně dají druhý život? Odložené věci budeme svážet ze všech sběrných dvorů na čtyři větší střediska, odkud si je budou moci zájemci za symbolický poplatek odnést. A i ta symbolická desetikoruna, kterou noví majitelé zaplatí, nakonec bude v Brně dobře vidět. Skončí totiž jako příspěvek do sbírky Květiny pro Brno. Za vybrané peníze pracovníci veřejné zeleně vysází na dalších ulicích květinové záhony, které už dnes zpříjemňují život ve městě lidem na Cihlářské či Veletržní.
Přínosy jsou zřejmé – předcházíme vzniku odpadu, čímž šetříme veřejný rozpočet, a zároveň zpřístupňujeme určitý druh věcí lidem s nízkými příjmy. Věřím, že odkládání použitelných věcí na místech s rozpoznatelným logem „RE-USE – Druhý život“ bude brzy v Brně běžnou záležitostí.“

Martin Ander
náměstek brněnského primátora pro životní prostředí


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.