Share |

Už 27 let oživuje areál Nemocnice Bohnice. Festival Babí léto v Bohnicích se blíží

foto: pořatel akce

V roce 1990 otevřelo sdružení UNIJAZZ spolu s Fokusem Praha a tehdejší psychiatrickou léčebnou dveře do areálu léčebny. Snaha o demystifikaci světa duševně nemocných se projevila v uspořádání koncertů, divadelních představení i zapojení bohnických pacientů do festivalu samotného. V roce 2010 převzala pořádání Babího léta sama nemocnice ve spolupráci s organizací Tolerdance. Letošní ročník si připisuje své 27. opakování. Jeho organizátoři rádi přivítají malé i velké, rodiny s dětmi i přátele samotných pacientů. Sekundovat jim k tomu budou kapely Poletíme?, Dalekko, Mateřská.com, Role, divadla Anička a letadýlko, LSD, Divadlo Kaká a mnoho dalších interpretů a organizací. Letošní ročník se uskuteční 10. září od 12 hodin. /WEB/
 
1.festival v Bohnicích aneb Týden pro duševní zdraví
Chceme-li pátrat po historii a vzniku hudebních a divadelních přehlídek obracejících se nejen na klienty nemocnice Bohnice, ale oslovující i širší veřejnost žijící mimo ploty léčebny, musíme se vrátit do doby těsně po listopadu 1989. V té době přišlo sdružení Fokus, které bylo jakousi alternativou k tehdy jediné oficiálně uznávané formě péče o duševně nemocné a duševní chorobou ohrožené jedince, s myšlenkou uspořádání Týdne pro duševní zdraví. Tato akce si kladla za cíl přiblížit téměř tabuizovanou problematiku duševního zdraví a nemoci širší veřejnosti a také ji seznámit s činností a snahami sdružení Fokus a dalších organizací neziskového sektoru pracujících v této oblasti. „Za nejpříhodnější formu oslovení společnosti jsme považovali kulturní akci. Sdružení Fokus se obrátilo na Unijazz, který pracoval již několik let podobným způsobem jako členové Fokusu, ale na kulturním poli (byl alternativou k oficiálním kulturním institucím), aby se ujal organizace hudební a divadelní části Týdne pro duševní zdraví,“ komentuje první ročník festivalu předseda sdružení UNIJAZZ Čestmír Huňát.  
 
V průběhu příprav uzrála do té doby nepředstavitelná myšlenka, že se plánovaná hudební a divadelní přehlídka uskuteční přímo v areálu psychiatrické léčebny v Bohnicích. A tak se 29. září 1990 uskutečnil první festival v Bohnicích v rámci Týdne pro duševní zdraví. "Jsem rád, že jsme mohli v roce 2010 navázat na tradici založenou Unijazzem a snad jí důstojně rozvíjíme. Babí léto je spíše setkání za doprovodu kulturního programu, než festival v pravém smyslu slova. Myslím, že v tom je jeho hlavní význam," doplňuje ředitel nemocnice Martin Hollý.  
 
Otevřeno už týden předem
Program festivalu je zahájen v týdnu od 5. – 9. září na odděleních i v samotném areálu. „Doporučuji procházku po našem parku, kde se od odborníka dozvíte více o místních vzácných stromech. Pokračujeme divadelním představením HOLUBINA v Divadle Za Plotem a na samotný hlavní programový den se návštěvníci naladí koncertem Marie Šimkové (violoncello) a Daniela Fiedlerta (varhany),“ přibližuje festivalový předprogram dramaturg Luboš Chlad.
 
Program pro celou rodinu
Koncerty na třech scénách pro starší i malé, divadelní pohádky pro děti i rodiče, prezentace neziskových organizací i terapeutických dílen. Každoroční programové stálice letos doplní řada novinek. „Snažíme se více prezentovat činnost Nemocnice Bohnice a ne jinak tomu bude i letos. Díky experimentálnímu interaktivnímu filmu „Do vlastních rukou“ si za pomoci audiovizuálních podnětů a propojení reality s fiktivním prostředím filmu mohou zájemci vyzkoušet pocity a prožitky lidí trpících schizofrenií. Nebudou chybět přednášky, diskuze a komentované prohlídky přibližující práci s našimi pacienty a možnost prohlédnout si Peer klub, kde tráví svůj volný čas zejména osoby s duševním onemocněním. Procházku naším areálem Vám pak zpříjemní Babí hra, kde chystáme řadu překvapení,“ vyzdvihuje programové novinky Chlad, který sám v nemocnici působí již několik let. Festivalová afterparty se pak uskuteční v Klubu V. kolona, kde si na své přijdou fanoušci české alternativní hudební scény.

 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.