Share |

Unikátní kolo: Festka z kávových kapslí

Unikátní kolo vyrobené z recyklovaných použitých kávových kapslí bylo v rámci charitativního večera během Mercedes-Benz Prague Fashion Weeku vydraženo na pomoc Nadaci Terezy Maxové dětem.
 
Praha, 20. března 2017 – Značka Festka je česká technologická firma orientovaná na zakázkovou výrobu exkluzivních silničních kol a rámů, která neustále ukazuje, že se nebojí nových výzev a ve svých výrobních postupech dokáže nacházet nové směry. Jedním z rámů, které má ve své produkci pouze Festka, je rám Festka Doppler, který unikátně spojuje karbon a titan. Kombinace karbonu a kovu přináší nádherné a funkční sloučení dvou materiálů, které nalezneme ve světě luxusních šperků, ale i v leteckém průmyslu.
 
Letos měla Festka možnost vytvořit velmi neočekávanou kombinaci vycházející z úspěšného modelu Festka Doppler, který se drží základních zásad Festky - perfektní řemeslné zpracování, dokonalá funkčnost a exkluzivní vzhled. Není žádným tajemstvím, že cyklisté milují dokonalou kávu stejně jako svá kola. Proto není překvapením, že dvě značky Festka a Nespresso navzdory zřejmé odlišnosti mají hodně společného.
 
Nespresso je známé svou vysoce kvalitní kávou, Festka zase pro svá exkluzivní kola. K zachování dokonalé chuti si Nespresso zvolilo jediný možný obal, který zaručuje vždy stejně dokonalou kávu, ať si já dáte kdekoliv. Hliníkové kapsle zachovávají kávu perfektně čerstvou a nemění nijak vlastnosti kávy, ale navíc jsou 100% recyklovatelné a jedná se tedy o ekologicky šetrný způsob balení kávy.
 
Systém recyklace je pro Nespresso velkou prioritou a jak uvádí Andrea Petrová, marketingová ředitelka Nespresso, firma stahuje použité kapsle přímo od zákazníků nebo je možné je odnést do jakékoliv prodejny Nespresso a firma se následně postará o jejich ekologickou recyklaci. A právě recyklační proces se stal základní myšlenkou pro společný projekt Festky a Nespressa. 
 
„Hliník je dlouhodobě jeden z nejpoužívanějších materiálů pro výrobu kol. Vyrobit z použitých kapslí od kávy jízdní kolo a dát tak hliníku druhou šanci, pro nás byla obrovská výzva," říká Michael Moureček, spoluzakladatel firmy Festka.
 
Recyklace hliníku v ČR funguje velmi dobře, ale většina z recyklovaného materiálu končí v automobilovém průmyslu a dostat se do tohoto procesu s výrobou pár trubek pro jedno kolo se ukázalo jako nereálné. Nakonec se projekt podařilo dotáhnout do konce i díky nadšení firmy AL-Solid Tomáše Gruse, který ve své slévárně roztavil použité kapsle z Nespressa a do píkových forem odlil potřebné trubky. Ty pak Festka opracovala do stavu potřebného pro výrobu cyklistického rámu. Trubky vyrobené pro rám obsahují 995 použitých kapslí a proces výroby kola trval celkem tři měsíce.
 
Dráhová verze kola Festka Doppler je unikátní i díky designu. Všechny použité komponenty vytvářejí harmonický celek. Na designu disku zadního kola je použito 21 barev, které symbolizují všech 21 druhů chutí kávy Nespresso. 
 
„Snažíme se, aby každé kolo, které vznikne v naší dílně, neslo silný příběh, který řekne něco o zadavateli. A i když byl tento projekt mimořádně náročný, myslím, že se to do posledního detailu opravdu povedlo," dodává Michael Moureček.
 
Stejně jako dostal druhou šanci hliník z kapslí Nespresso, dostalo i kolo šanci pomoci, a to Nadaci Terezy Maxové. Ta dává šanci dětem, které to potřebují. Kolo bylo v sobotu 18. března vydraženo v rámci charitativního večera během Mercedes-Benz Prague Fashion Weeku. Kolo vydražil finančník Roman Jasenovec ze společnosti Fincentrum a na konto nadace přispěl částkou 160 tisíc korun. 
 
 
O Festce
Společnost Festka byla založena v roce 2010 s cílem vyrábět zakázková kola nejvyšší kvality. Sídlo a výroba firmy je v centru Prahy v České republice. Firmu založil Michael Moureček a Ondřej Novotný. Vyrábí kola z oceli, titanu, karbonu a kombinace těchto materiálů. Od samého začátku fungování sází na vlastní vývoj. V titanu navázala na historii značky Morati, hlavní vývojář této zaniklé značky je nyní šéfem vývoje titanových rámů ve společnosti Festka. Na rámech jeho konstrukce získala řada závodníků titul Mistra světa. V karbonu je vývoj rámů Festka úzce spjat se sušickou firmou CompoTech, jež patří k předním producentům a vývojářům karbonových komponentů, které najdete ve vozech Formule 1, závodních super jachtách, či v automobilech Tesla. Spojení vývojových týmů a sdílení patentů dává společnosti Festka možnost ladit rám kola pro každého jezdce individuálně, přesně podle jeho potřeb. Festka dokáže uspokojit požadavky i těch nejnáročnějších zákazníků a to nejen ve smyslu “ušití” rámu na postavu jezdce, ale je schopna ovlivnit také pevnost, pohodlí a odolnost rámu. Jízdní vlastnosti rámů Festka nekompromisně testoval např. německý časopis Tour (obdoba D-Testu) a potvrdil jejich vysokou pevnost a skvělou jízdní stabilitu. Výroba veškerých produktů a strojů Festka je ryze lokální, pouze uhlíkové vlákno je nakupováno v Japonsku. V roce 2013 založila Festka dceřinou značku Rocket Wheels, která se soustředí na vyplétání karbonových kol. 
 
Kontakt:
Festka
Jana Masaryka 28
120 00 Praha 2
Česká republika
www.festka.com
store@festka.com
https://www.facebook.com/festka
 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.