Share |

UMPRUM v Paříži

UMPRUM představí v rámci Paris Design Weeku společnou prezentaci studentů Ateliéru designu nábytku a interiéru a pedagoga Jiřího Pelcla v Českém centru v Paříži. (Czech Centre in Paris, 18 rue Bonaparte Friday 4 – Saturday 12 September 2015 1 pm - 8 pm. Open Evening Event Friday 4 September at 7 pm)
 
Vystavují: Jiří Pelcl, Zuzana Bošková, Michael Tomalík, Kateřina Kučerová, Jana Trombíková, Jan Mikoška, Bára Přibylová, David Šesták, Ondřej Dunděra, Asawari Bhagwat, Adam Štok, Ondřej Lalák, Matěj Neubert, Barbora Vildová Výstavu podpořili: České centrum v Paříži, Excon a.s., Interiéry a nábytek Weiss plus, Polstrin Design, Lugi
 
V roce 2015 slaví pražská Vysoká škola uměleckoprůmyslová významné výročí. Na podzim roku 1885 byla oficiálně založena jako první vzdělávací instituce svého druhu v zemi a nyní o 130let později si toto jubileum bude připomínat sérií několika akcí.
 
Jedním ze zásadních prezentačních pilířů školy je každoroční prezentace ateliérů na zahraničních přehlídkách designu jako je milánský veletrh Salone Internazionale del Mobile, DMY v Berlíně, Brussels Design September nebo právě francouzský Paris Design Week, kde škola navazuje na své úspěšné ateliérové prezentace z minulých let.
 
Letos je prezentován v prostorách Českého centra společný projekt studentů Ateliéru designu nábytku a interiéru a pedagoga Jiřího Pelcla, který výstavu zároveň kurátoruje: „Výstava představí studentské projekty zpracované buď na zadané akademické téma, nebo ty, které jsou výsledkem spolupráce s konkrétními výrobci.“ Profesor Jiří Pelcl představí modely realizací, které vytvořil pro nově vzniklé Vědecké centrum v Ostravě.
 
Výběr studentských projektů napříč zadanými tématy z posledního semestru představí například Icon Project, kdy studenti měli za úkol navrhnout prototyp nábytku reflektující filosofii tvorby vybraného, pro ně ikonického designéra. Ve spolupráci s firmou Polstrin nebo Lugi pracovali na návrhu produktu doplňující firemní sortiment včetně technologického řešení respektující konkrétní zázemí firmy. Barbora Přibilová se ve své bakalářské práci zabývala výzkumem nových technologií pro výrobu sedacího nábytku: „Krok za krokem, experimentováním s materiály, vznikl jednoduchý technologický koncept vstřikování montážní pěny mezi dvě vrstvy předem ušité látky.“
 
Výstava také představí úspěšné diplomové práce čerstvých ateliérových absolventů; Table Kit Project Zuzany Boškové se soustředí na objevení nových rovin a poloh klasického a zdánlivě nudného kusu nábytku jakým je pracovní stůl se zaměřením na dětskou hravost designu. „Průběh navrhování byl ovlivněn vzpomínkou na stavebnice z dětství, dále mi byly inspirací fasády domů, různé překrývání ploch, scénografické principy.“ Ve své práci tak propojuje prvky architektury s designem nábytku za zachování možnosti tvorby individuální pracovní atmosféry pro každého uživatele.
 
Diplomová práce Michaela Tomalíka s názvem Idol Project se také obrací k dětství a vlastním vzpomínkám jako k inspiračnímu zdroji pro tvorbu designéra. Ve své práci propojuje rekapitulaci 11 let dlouhého studia produktového designu s obdobím a se dětskými myšlenkami v době, kdy neexistují hranice a povědomí o designu, vkusu nebo výrobních technologiích. Design křesla Idol je výsledkem práce, ve které je upřednostňována tvorba osobního prostoru, zázemí, kde se cítíme bezpečně a to vše je zprostředkováno každému, kdo do křesla usedne. Idol Project Michaela Tomalíka byl zařazen prestižním časopisem DOMUS mezi deset nejlepších diplomových prací evropských designérských vysokých škol roku 2014.


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.