Share |

Ukliďte si (jako) před smrtí

Životní úklid: Do hrobu si ten nepořádek přeci nevezmete…

Čtivý návod, jak se rozloučit s věcmi, které by tu po vás nebo vašich blízkých rozhodně zbýt neměly.
Švédská umělkyně Margareta Magnussonová radí, jak si vyklidit domácnost a zbavit se nepotřebných krámů, aby to pak vaši blízcí nemuseli dělat za vás. Elegantní a nesentimentální přístup k úklidu ukazuje, že život se dá dát do pořádku s humorem – třeba i desítky let předtím, než to bude nevyhnutelné.

 
Ve Švédsku existuje způsob, jak se zbavit letitého nepořádku. Švédové ho nazývají döstädning: dö znamená smrt a städning znamená úklid. Ač může takový název vyvolat chmury, jedná se o překvapivě povzbuzující proces zbavení se nepotřebných věcí a lze jej uskutečnit v kterémkoliv období života. Každopádně je lepší začít dříve nežli později, kdy už to za vás musejí udělat druzí. Radikální a zábavná metoda autorky vám pomůže pustit se do citlivých rozhovorů na téma „co se všemi těmi nashromážděnými věcmi“.
Margareta napovídá, kterých předmětů se lze lehce zbavit a které si spíše budete chtít ponechat. Do probírání se nářadím svého zesnulého manžela i svou vlastní tajnou zásuvkou ukrývající drobné neřesti se Margaretě podařilo vnést prvky humoru a přesvědčí vás, že döstädning nemusí být jen skličující.

 
Švédský bestseller, který je přeložen do 23 jazyků, právě vychází i v češtině.
144 stran, formát 130 x 200, pevná vazba, 229 Kč

 
O autorce:
Margaretě Magnussonová je, podle jejích slov, něco mezi osmdesáti a stem. Narodila se ve Švédsku a žila na různých místech na světě. Vystudovala umění na Beckmans College of Design a její práce byly vystaveny v galeriích od Hong Kongu po Singapur. Je matkou pěti dětí a žije ve Stockholmu, obklopená pouze věcmi, které má ráda.

 
„Jediná věc, kterou víme s jistotou, je to, že jednoho dne zemřeme. Za svůj život jsem nashromáždila tolik báječných věcí – věcí, které ani vaše rodina, ani vaši přátelé nedokážou ocenit či o ně pečovat. Dovolte, abych vám pomohla k tomu, že na vás vaši blízcí budou vzpomínat s láskou, a ne se vztekem.“
 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.