Share |

Týden Svobody 2013 otevře téma Svobody volby

foto: pořadatel akce

Letos potřetí se koná TÝDEN SVOBODY, mezinárodní kulturně vzdělávací projekt. Navazuje na předchozí dva úspěšné ročníky, které svou tematikou přilákaly pozornost široké veřejnosti i českých a zahraničních médií. V týdnu 17. - 23. června se v Praze uskuteční Noci kavárenských debat, venkovní výstava i koncert, komponovaný program věnovaný aktuálnímu tématu „Svoboda volby“. Vstupné na všechny části programu je zdarma. 
 
Týden svobody se každoročně zaměřuje na otázky demokracie a lidských práv u nás i ve světě. Třetí ročník tohoto netradičního projektu pokračuje v budování tradice připomínající celé Evropě hodnoty, na kterých stojí naše demokratická společnost. Program se bude odehrávat v pražských kavárnách a ve veřejném prostoru.
 
„Téma TÝDNE SVOBODY jsme vybrali s ohledem na události posledních měsíců. Loni se uskutečnily krajské a senátní volby a letos první přímé volby českého prezidenta. Vzhledem k současné společensko-politické situaci se dá očekávat dále sílící zpochybňování demokracie, potažmo demokratických voleb jako nejsprávnějšího systému, který by měla naše společnost používat. Součástí TÝDNE SVOBODY  bude i reflexe současných světových událostí v oblasti lidských práv, konkrétně upozornění na situaci v africkém Mali.“ Přibližuje za organizátory letošní ročník Pavla Štindlová.
 
NOCI KAVÁRENSKÝCH DEBAT
V kavárnách budou diskutovat novináři, historici i diplomaté spolu s veřejností. Koncept Nocí kavárenských debat vznikl v rámci Týdne svobody 2012. Jejich cílem je především připomenout a podpořit znovu se rozvíjející tradici kavárenských diskuzí na různá společenská témata a také diskutovat o tématech, která se do médií „nedostanou“. Mají zprostředkovat názory zajímavých osobností široké veřejnosti a seznámit zajímavé osobnosti s názory široké veřejnosti.
 
Letošními tématy debat jsou prezidentské volby v USA, přelomové volby ČSR 1946, palestinské volby, financování volebních kampaní, většinový vs. poměrný systém, pseudovolby v autoritářských režimech a šance minoritních kandidátů v prezidentských volbách. Diskutovat budou mezi jinými novinář a bývalý mluvčí prezidenta Klause Tomáš Klvaňa, politik, filosof a vysokoškolský učitel Daniel Kroupa, politik a předseda Strany zelených Ondřej Liška, novinář Jan Macháček a mnoho dalších.
 
VOLBY, KTERÉ VEDLY KE KRVEPROLITÍ
Výstava s názvem Násilí v důsledku voleb  připomene prostřednictvím fotografií největší ozbrojené konflikty a občanské nepokoje, ke kterým došlo po volbách v různých částech světa. Výstava vznikla ve spolupráci s organizací Lékaři bez hranic a  bude umístěna v parku Kampa od 17. června až do 16. července.
 
KONCERT ZA SVOBODU
„V rámci TÝDNE SVOBODY chceme veřejnosti ukázat, že dnes existuje i taková forma nesvobody, jakou je zákaz zpěvu. Ve spolupráci s africkými hudebníky Aly Keitou a Kareyce Fotso připravujeme koncert, který nejen upozorní na tuto situaci, ale ukáže sympatie malijským muzikantům, kteří museli opustit svou zemi nebo nyní nemají komu zpívat,“ uvádí David Gaydečka z pořádají obecně prospěšné společnosti Opona. 
 
Koncert se uskuteční ve spolupráci s festivalem United Islands, a to v pátek 21. června od 15 hodin na Kampě.
 
K výběru tématu zákazu zpěvu inspirovaly organizátory letošní události v africkém Mali. Součástí velmi komplikované politické situace, která vyvrcholila vojenských převratem a mezinárodní intervencí, byl v jednu chvíli, kdy vítězili džihádisté, zákaz hudební produkce podle práva šaría. Podle radikálních duchovních vůdců  je hudba spouštěčem nerozumného chování a vášní. Hraní na nástroje se pak blíží nepřípustnému sexu.
 
„Nemůžeme si nevybavit ševce z pohádky Pyšná princezna, kterak si běží zazpívat na hranici sousedního království a nebo verše z písně Veličenstvo kat Karla Kryla „... byl hrozný tento stát, když musel jsi se dívat, když zakázali hrát a zakázali zpívat“, a těžko si dokážeme představit, že bychom se ocitli v takové situaci,“ dodává Gaydečka. 
 
www.tydensvobody.cz


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.