Share |

Tvyks: Praha i Berlín mají, co si zaslouží

V sobotu bude v Roxy oslava!
foto Adam Holý / promo pro tvyks.com

DJ, promotér, designér a vtipný glosátor. Dalším objektem našeho protišedního interview se stal Tvyks.

Jsi známý jako DJ, ale máš i portfolio svých designových prací, jak dlouho se grafickému designu věnuješ a jaké s ním máš plány?

Je celkem úsměvné, že jsem se počítačům jako mladý relativně dlouhý čas vyhýbal, ale jakmile jsem počátkem 90. let okusil zač je toho Mac, rozhodl jsem se s nimi přeci jen sblížit. Jako grafik jsem tím pádem samouk, ovšem prošel sem si i zkušenostmi v grafickém studiu. Většina mých prací byla vždy založena na věcech, které se týkaly přímo mne, nebo na projektech, se kterými jsem byl alespoň myšlenkově provázán. Momentálně jsem se celkem vyřádil na návrzích pro klubové akce a teď jsem určitě otevřený zkusit i něco z jiného soudku.

Na jaře vydáváš nové EP.

Zrovna jsem k němu dodělal obal. S Meanbucket čekáme na poslední remixovou zásilku a singl se může expedovat. Půjde o remixové EP mého posledního singlu From Prague To Berlin a můžu říct, že stylově to bude velmi pestré, navíc se nám sešla paleta producentů z celého světa: za Chicago Chrissy Murderbot, So Shifty z Hamburku, dva slovenští hrdinové Bad Mojo z Bratislavy a Embryo z Košic, plus pařížské duo Mr. Mozaphanka & Big Dope P. Na mém webu jsou už i nějaké ochutnávky.

Kde nakupuješ oblečení? Vybavuju si, jak ses na tohle téma před lety bavil s někým a mluvils o H+M, které tu tehdy ještě nebylo - jak je to teď? Nosíš i vintage věci?
H&M je relativně stabilní základ, nebo třeba Topman. Vzdycky se u nich dá něco najít, ať už ponožky, nebo šála. Jejich designové spolupráce též stojí za pozornost. Ale je fakt, že poslední dobou jsem si na oblečení až tak neujížděl. A vintage věci mne vždycky bavily. Mám tu zrovna pár tipů na vintage obchody v Berlíně, ale ještě jsem se tam nevypravil.

PÁNSKÉ VĚCI SE VYBARVUJÍ

K módě: Vždycky jsi platil za někoho, kdo má odvahu se oblékat výrazně a kdo sleduje dění víc něž ostatní. Co si myslíš o přehlídkách na podzim a zimu, které teď proběhly médii?

Co se ke mě tak letmo dostalo, tak mi přišlo, že se pánská móda celkem vybarvuje. Ale ono také záleží na návrháři, je pár mistrů, kteří se s tím léta nemazlí a vždy přinesou něco, co pak ostatní jedou přes kopírák. Mezi mé oblíbence se rozhodně už nějaký čas řadí Bernhard Willhelm, Henrik Vibskov, Kokon To Zai, Walter Van Beirendonck nebo Raf Simons. A letošní jarní kolekce od Jil Sander je poměrně barevná, a třeba u Burberry bych si též něco vybral.

Kupuješ si hudbu po netu?

Jo, už tak od roku 2000. To jsem začal objednávat vinyly z Londýna. Od té doby, co jsem přešel na digital, je těch možností ještě více. Ale je fakt, že poslední dobou nemám nouzi ani o promo materiály, takže to zdravě kombinuju.

Kromě hraní v klubech a pořadu v rádiu se věnuješ i promotérské činnosti - jak to šlape a co chystáte?

Určitě je velká výhoda, že můžu propojovat Prahu s Berlínem. Díky Get Wavey, kterou děláme od června každou středu v Magnetu, jsem měl možnost poznat a hlavně slyšet řadu lidí z celého světa. Všem říkám, jak by se jim v Praze líbilo a naopak. Občas se i stane, že máme někoho v Praze dřív, než jede do Berlína. S Get Wavey připravujeme i víkendové akce, přeci jen ne každý si může dovolit protančit středeční noc na parketě.
A dáváme do kupy i vlastní muziku na chystaný label. V Praze vše bublá díky Vibratoru, který zrovna v sobotu slaví své 1. narozeniny v Roxy. A s Muffin, Muffin! a Tucem zrovna domlouváme hosty na jaro/léto do MeetFactory. Občas je to celkem síla sladit ta jména na jediný termín, který je k dispozici. Obzvlášť když máš proti sobě třeba konferenci v Miami, kam všichni furt jezdí.

Jaké jsou fáze cesty od "uděláme akci a měl by na ní být dobrý DJ" až po "event na facebooku vytvořen, teď aby to všechno dobře dopadlo"?

Záleží, co vše máš na starosti. Pro Vibrator, který je úzce spojen s naším pořadem na Rádiu 1, vybírám hlavně jména která už mají jistý hvězdný status, ale nějakým nedopatřením ještě nikdo nenašel odvahu a nepřivezl je do Prahy. Zrovna v pátek jsem jednomu kolegovi z Paříže vysvětloval, že Prahu nenavštívili ani Justice, ani Boys Noize, ani 2ManyDJs, ani Erol Alkan nebo Simian Mobile Disco. Takže jsem řekl, že tuhle hudební vlnu můžeme klidně přeskočit a naším dalším hostem je Ramadanman/Pearson Sound, který zrovna vyhrál na Dubstepforu producenta roku 2010. Navíc většina zmiňovaných jmen už je natolik drahá, že bez sponzora si je těžko můžeš dovolit přivézt. A kolikrát i platí, že ta doba, kdy mě hudebně zajímali, je už navíc dávno pryč. S Muffin, Muffin! v MeetFactory právě máme spadeno na jména, která se co nevidět proslaví, ale ještě si je klub pořád může dovolit zaplatit. Objevili se u nás Sam Tiba nebo Lone a už brzy v Praze přivítáme Bad Mojo nebo oblíbený Sindenův projekt Melé.

Co děláš proti šedi?

Barvím si vlasy.

Oblíbené knížky?

Zbožňuju filmy, pouštím si je hlavně na cestách. Ale zrovna mám rozečtenou švédskou knihu Muži, kteří nenávidí ženy; a je rozhodně lepší než film, který jsem už viděl.

Žiješ napůl tady a napůl v Německu - jak je to s tebou v současnosti a so ti tohle dvojdomovectví dává - a co bere?

Určitě mám díky Berlínu větší rozhled, možnost jednodušeji navázat kontakty s kolegy ze světa, užívat si relativně levnou a pestrou mezinárodní kuchyni, jezdit na kole a volně dýchat. Vnímám tu ten obrovský prostor, který město má a je velice inspirativní. I když třeba mrzne, najednou se přistihnu, jak si na ulici něco prozpěvuju.

Jak vnímáš rozdíly v oblékání u nás a v Berlíně?

V Berlíně mi připadá, že větší spektrum lidí má vytříbený vkus, nejen mladší ročníky. Ale v něčem mám pocit, že se tu věci nosí jako přes kopírák, vždy je vidět, co je zrovna trendy a nosí to většina. Možná to je nějaké místní tajné spiklenectví. Určitě mne mrzí, že se i tady bojí barev, je tu hodně vidět černá, šedá nebo tmavé modrá. Ale je to stylově, to zase ano. V Praze mám pocit, že jsou lidí v oblékání víc upřímní. Navíc je mnohem složitější najít všechny ty zábavné věci, tady v Berlíně se jim vše povaluje už léta na zlatém podnosu.

Co chybí Praze a má to Berlín - a naopak?

Podle mne mají obě města přesně to, co si zaslouží.


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.