Share |

Tuzemští rapeři se popasovali s odkazem Jana Husa

Česká televize, u příležitosti premiéry trilogie Jan Hus režiséra Jiřího Svobody a scenáristky Evy Kantůrkové, oslovila vybrané zástupce tuzemské rapové scény s návrhem zhudebnění známých myšlenek a citátů Jana Husa. Na čtyři nové videoklipy v podání Bonuse, Kata, Lipa a skupiny Kyklos Galaktikos se mohou diváci od dnešního dne podívat na webových stránkách České televize.
 
Když jsme se zamýšleli nad tím, který hudební styl se zaštiťuje pravdou a bojem za ni, kteří hudebníci jsou kazateli pro dnešní mládež, napadli nás rappeři,“ říká výkonný ředitel Nových médií České televize Pavel Kohout.
 
V rámci konceptu raper versus Hus vybídla Česká televize zástupce tuzemské rapové scény k tomu, aby na předem definované stopáži přišli s vlastní hudební a textovou interpretací dané Husovy myšlenky. Vznikly tak písně Terapie (Lipo versus Hus), Nádražák (Bonus versus Hus), Díky Mistře (Kato versus Hus) a Pravdou živi (Kyklos Galaktikos versus Hus), jejichž předobrazem byly například citáty: „Co víme, je zcela nepatrným zlomkem toho, co nevíme“ nebo: „Užitečnou myšlenku jsem sobě oblíbil abych abecedu latinskou nějak dohromady stáhl, by se jí ku psaní českého užiti mohlo“.
 
Nové díly nejdete TADY.


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.