Share |

To tu chybělo. Croque – klasika jako z pařížského bistra

Francouzské pekařství PAUL připravilo pro své zákazníky další z ikonických produktů francouzské gastronomie. Od září zde ochutnají Croque - zapečený toast, který si oblíbil i spisovatel Marcel Proust.
 
Pokud existuje ve francouzské kuchyni snack/lehký oběd s geniálně jednoduchým složením a přitom vynikající harmonií chutí, pak je to croque. Teplý zapečený toast je nejoblíbenějším lehkým obědem ve francouzských bistrech již více než 100 let. Na menu Parisian cafe se poprvé objevil v roce 1910 a již roku 1918 se o této lahůdce zmiňuje Marc Proust ve svém nejslavnějším díle „Hledání ztraceného času“.
O původu a vzniku toastu croque existují hned dvě verze – první je příběhem dělníků, kteří si své obložené chleby nechali příliš blízko u ohně, až se sýr roztavil a chléb opekl. Druhá historka praví, že kuchaři došly bagety, ze kterých vyráběl sendviče, a proto sáhl po tenkých krajících chleba, které naplnil plátky šunky a sýra a opekl dokřupava. Jméno této nejznámější varianty sendviče – Croque Monsieur – prý vzniklo vzápětí – když se zákazníci ptali, odkud pochází použitá šunka, kuchař ukázal na sousedící krámek řezníka a odpověděl: “To je šunka od tamtoho pána (Monsieur)“ – a název byl na světě. Postupem času se na klasický Croque Monsieur přidalo ještě vejce, které svým tvarem připomínalo kuchaři dámský klobouk – tak vznikl Croque Madame.
Tyto dva toasty jsou naprostou klasikou pařížských bister a kaváren. Dnes však existuje i řada dalších zajímavých variant – také francouzské pekařství PAUL přišlo s kombinací, která tradičnímu toastu dodává nový rozměr. Croque s kozím sýrem a špenátem obsahuje navíc také ořechy s medem – budete překvapeni, jak lahodné je toto neobvyklé složení. Všechny tři varianty jsou připraveny z čerstvě upečeného toastového chleba PAUL a dalších kvalitních ingrediencí.  

  • Croque Monsieur
  • Croque Madame
  • Croque s kozím sýrem a špenátem         

 
www.paul-cz.com

 

jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.