Share |

Tržby se přesouvají do nekuřáckých restaurací, kuřácké přišly o 3,6 miliardy korun

Popularita nekuřáckých podniků v Česku roste. K příležitosti Světového dne bez tabáku, který připadá na neděli 31. května, to zjistil největší český online průvodce po restauracích Restu.cz. Za uplynulý rok přišly kuřácké restaurace nejméně o 3,6 miliardy korun, které doputovaly do pokladen restaurací, v kterých se nekouří. Hospodští, kteří brojí proti zákazu kouření v restauracích v obavě o existenci, lepší odpověď nemohli dostat.
Oblibu nekuřáckých podniků potvrzují i další ukazatele jako jsou počty rezervací, ověřené recenze a online vyhledávání na Restu.cz. Z průzkumu domácího lídra mezi online průvodci po českých restauracích vyplývá, že kuřácké podniky ve sledovaném období posledních 12 měsíců přišly o 18 milionů zákazníků.
 
 
 
Sledovali jsme na základě rezervací návštěvnost restauračních zařízení v Česku a zjistili, že se meziročně o 5 % zvýšil zájem o nekuřácké podniky,“ říká ke statistikám Pavel Suchánek, CEO Restu.cz a dodává: „Celkové roční tržby v českém pohostinství se pohybují okolo 90 miliard, ročně tak kuřáckým podnikům odteče až 3,6 miliard korun.
V naší největší databázi podniků evidujeme celkem 25 000 restaurací po celé republice a víme, že 44 % z nich je nyní nekuřáckých. Zajímavé ale je, že těchto 44 % generuje až 85 % veškerých rezervací, které naši uživatelé do restaurací měsíčně udělají,“ dokládá oblibu nekuřáckých míst Pavel Suchánek s tím, že ačkoli je kuřáckých restaurací více, tedy 48 %, generují jen 7 % veškerých rezervací.
Kromě počtu rezervací vypovídají o popularitě nekuřáckých provozoven také ověřené recenze, kterých na svém portále Restu.cz shromáždilo už 70 000. Nekuřácké podniky jsou hodnoceny 83 %, kuřácké 81 % a nejméně populární jsou podniky s oddělenými prostory – jejich hodnocení dosahuje jen 76 %. Konečně posledním ukazatelem je také online vyhledávání, kdy atribut „nekuřácké“ hledá 58 % lidí.
Celkové statistiky jsou k dispozici zde.
O Restu.cz
Restu.cz je největší průvodce restauracemi v České republice a zároveň rezervačním portálem, skrze který si mohou uživatelé jednoduše a rychle online rezervovat místo do více než 2 300 restaurací. Téměř 70 000 ověřených recenzí zaručuje uživatelům spolehlivou inspiraci a řadí Restu.cz na špičku českých recenzních portálů. Skrze svůj webový portál a mobilní aplikaci (iOS, Android) usadilo Restu.cz za dva roky již více než 1 450 000 hostů. 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.