Share |

Třetí ročník Dnů britského filmu a kultury v Uherském Hradišti

Třetí ročník UK/UH: Dnů britského filmu a kultury v Uherském Hradišti se po sekci věnované britskému post-koloniálnímu filmu letos zaměří na The Troubles (česky Nepokoje), jak se označuje severoirský konflikt, který především od 60. do 90. let minulého století zasáhl Británii a Irsko. Přehlídka, kterou Městská kina pořádají ve dnech 23. - 26. listopadu, nabídne nejen speciální snímky pro filmové odborníky, ale i filmy, které ocení široká veřejnost.
 
Tradičně nebudou chybět jedinečné projekce atraktivních filmových novinek v podobě těch nejzajímavější britských filmů, které se neobjevily v české distribuci nebo budou mít premiéru až v roce 2018. Bude se jednat o snímky Oasis: Supersonic, Churchill nebo Na konci světa, které jistě zaujmou i nefestivalové diváky. Ti se za pouhých 80 Kč mohou zúčastnit kterékoliv z festivalových projekcí.
 
Jako hlavní host přehlídky do Uherského Hradiště zamíří Terri Hooley, prominentní figura a punková duše severoirského Belfastu. Terri zažil první vlnu britského punku, založil label a obchod s gramodeskami Good Vibrations a je zodpovědný za kapely The Undertones nebo Protex. Terri na UK/UH uvede „svůj film" Good Vibrations a zároveň autenticky vylíčí dobovou atmosféru i současnou situaci v Severním Irsku. Téměř sedmdesátiletý Terri se představí také jako DJ v klubu Mír!
 
Jaká by to bylo přehlídka bez zajímavých doprovodných programů! UK/UH letos nabídne koncert skupiny U2 Desire Revival Band a britského písničkáře Jamese Harriese. Chybět nebude ani trojice tematických výstav v kině Hvězda: Londýn a Anglie pohledem Davida Sládka, Profimedia: Krvavá neděle v Londonderry a Jan Sakař: Krajina Skotska). Dalšími tipy jsou přednáška o britpopu Ondřeje Čížka, netradiční sobotní zimní kino za Hvězdou nebo nedělní oběd v anglickém stylu spojený s tradičním blešákem. Ten by měl ve speciální edici připomínat Británii a její klasické flea markety či carboot sales.
/WEB/


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.