Share |

Trendy v letním líčení

Barvy, kam se podíváš
foto archiv autorky

 

Kromě klasických trendů, jakými jsou kouřové oči, opálená tvář zalitá bronzem a přirozenými zlatavými odstínu nebo tzv. nahé líčení, očekávejte explozi barev.

Výrobci dekorativní kosmetiky letos pojali léto jako jeden velký festival barev – prostor dostaly odstíny tropických květů. Na trhu se objevily nejen obvyklé barvy jako zelená, fialová, růžová nebo modrá, ale i oranžová nebo ostře žlutá. Pestrobarevné je vše, na co jen můžete pomyslet: oční víčka, tváře, rty i nehty (velké štěstí, že nám móda nevelí obarvit si do barev duhy i vlasy a obočí…). S barevnými letními kolekcemi přišla snad všechna velká jména: Chanel s Les Fleurs d’Été, Dior s Electric Tropics, Estée Lauder s krásnými novými odstíny tvářenek, bronzerů a rtěnek,Yves Saint Laurent, M.A.C. a další. A co tedy máme v létě nosit?

Barevná víčka

Zelená, žlutá, oranžová, modrá, růžová, fialová, dokonce i červená… Víčka letos hrají všemi barvami, stačí si jen vybrat. Toto líčení se objevilo na mnoha přehlídkách pro letošní jaro a léto (např. Derek Lam, Nina Ricci), ale prim jednoznačně hraje Christian Dior, který líčení pojal vesele a hravě a zkombinoval barevná víčka s kontrastními rty, taktéž ve výrazných barvách. Je (nebo spíš brzy bude) léto, takže se co do barevnosti nemusíte omezovat a fantazii se meze nekladou, ale základním pravidlem, jak zvýraznit barvu očí, je vybrat kontrastní barvu z opačného barevného spektra. Tzn. hnědookým bude nejvíc slušet modrá nebo zelená, modroočky by měly volit oranžovou nebo růžovou, zelené oči výrazně rozzáří tóny syté fialové. Žlutá je trochu pro odvážné, ale koneckonců – kdy jindy než v létě se odvázat? Pak už stačí jen řasenka a šťavnatý lesk na rty a můžete vyrazit do světa.

Výrazné rty

Nejjednodušším způsobem, jak téměř bez práce výrazně změnit svůj vzhled, je nalíčit se výraznou rtěnkou (zeptejte se Francouzek, ty o tom něco vědí). Letos propukla exploze barevných rtů – kdo nemá alespoň jednu výraznou rtěnku, jako by nebyl (pánové, pro vás to samozřejmě neplatí, ale proti gustu…). Nosí se výrazně fuchsiová, až fosforově růžová, chybu neuděláte ani s oranžovočervenou nebo tmavě vínovou. Pro inspiraci můžete zabrousit na letošní přehlídky Jil Sander, Gucci nebo Fendi. Ale pozor! Dominantní pusa vyžaduje bezchybnou pleť (kdo ji nemá, vykouzlí ji pomocí vhodného make-upu a korektoru) a jen minimum dalších líčidel. Kdo má odvahu, může zkusit již výše uvedený styl z přehlídky Christian Dior pro letošní jaro/léto a zkombinovat výrazné rty s barevnými víčky. V tomto případě to chce ale pořádný „úlet“ jako z 80. let – líčení bude vypadat nejlépe, když barvy nebudou záměrně ladit.  Jak takové barevné rty správně nalíčit a jak je nosit, aby vypadaly co nejlépe, si názorně ukážeme v jednom z příštích článků.

Oranžová, oranžová, oranžová!

Oranžová v různých odstínech se objevila snad všude. Na víčkách, na rtech, na nehtech… Škála odstínů sahá od ostře mandarinkové (pro majitelky tmavší pleti) až po lososově korálovou pro Sněhurky. V kolekcích se objevily nejen oranžové rtěnky a laky na nehty, ale také konturovací tužky na rty, které se dají použít i jako oční linka na víčka nebo dokonce jako stíny. Tento trend však nesluší každému. Pokud jste majitelkou modrých či modrozelených očí, máte vyhráno – oranžová víčka krásně podtrhnou a zvýrazní barvu duhovky. Hnědoočkám ale doporučuji zkusit jinou barvu – v oranžové budete vypadat, jako byste několik dní plakaly (testováno na lidech)… Oranžová rtěnka také není pro každého. Pokud nemáte dokonale bílé zuby, raději se oranžové vyhněte… Jestli se vám oranžová líbí, ale nemáte odvahu ji nosit, zkuste ji na nehtech. Vypadá krásně na opálené i světlejší pleti. A vzhledem k letošnímu trendu výrazných barev i na oblečení bude tvořit úžasný módní doplněk k vašemu outfitu. Mimochodem, krásný lak v odstínu Aloha má ve své kolekci Dior.

Žluté nehty

Hurá! Žlutou barvu miluju a konečně se objevila i v kolekcích laků na nehty. A jde o opravdu výraznou sytou žlutou. Výrobci si tuto barvu opravdu zamilovali - krásné odstíny má Chanel (odstín Mimosa) nebo Yves Saint Laurent (La Laque odstín 138), ale ani dostupnější značky nezůstaly pozadu. Zářící nehty si tak můžete vykouzlit i s lakem OPI (odstín Need Sunglasses), Colorama Mini od Maybelline, velmi světlou žlutou také nabízí značka Essence a dokonce i česká značka Gabriella Salvete přišla se zlatožlutým odstínem, který ale příliš slušivý není. Žlutá (stejně jako všechny výrazné barvy) vypadá nejlépe na krátkých pěstěných nehtech, z dlouhých nehtů by udělala spíše něco jako nehezky vypadající drápy. Je to barva léta a vypadá skvěle naprosto ke všemu – osobně miluju její kombinaci s modrou nebo zelenou, ale i outfit v neutrálních barvách doplněný slunečními nehty bude prostě dokonalý! Žlutý lak = jedno z mých letošních must-haves!

 

Text: Michaela Stabrynová

 

jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.