Share |

Transmusicales: Skvělý hudební festival odstartoval v Rennes

Letošní ročník oblíbeného festivalu Transmusicales slibuje být opět fajn.
Hudební akce v srdci Bretaně, malebném Rennes, zvolna začala 3. prosince, ale jako každý rok nastane hlavní var až o víkendu. Nicméně, už ve čtvrtek se ve skvěle zútulněných hangárech místního letiště odehrálo několik koncertů, které by bylo hříchem nezmínit:
 
COURTNEY BARNETT. Mladá Australanka se zálibou v kytarovém poprocku. Vydává na stejném labelu jako Jagwar Ma. Dobře se to poslouchá, i když vše, co předvádí, zní povědomě. Taková učesanější Patti Smith, ale bez její originality. Na to, jak je mladá, je trošku "nerebelská," ale když to tak cítí... zní to docela přesvědčivě.
CURTIS HARDING. Černočerný hlas, suverénní a elegantní projev. Chlápek hrál s Cee-lo Greenem, není žádná druhá liga. Soul, gospel, troška rocku, spousta hudebního cítění a radosti. Nadšené publikum i kapela. Pokud vás zajímá moderní soul a RnB, měli byste ho slyšet.
KATE TEMPEST. A tohle je bomba. Naprosto skvělé vystoupení plné síly a originality. Taková ta akce, která vámi pohne daleko za hranici toho, co čekáváte od koncertu. Neuvěřitelný talent, originalita a síla emocí.
Kate je londýnská básniřka a úspěšná autorka divadelních her. A písniček. Už léta jsem neviděla nikoho tak překypovat emocemi a touhou je sdělit - a zároveň mít tolik nadání, aby to sdělení měl jeden chuť slyšet. Do haly mě vtáhly zvuky ultra-low bass music, které tropila její kapela (dohromady jich je pět, tři holky a dva kluci). Po intru, které odkazovalo na nejaktuálnější zvuk a parties, vlítla na pódium královna. Je jí sedmadvacet a vzdor dlouhým světlým vlasům ignoruje tlak být víla nebo umělá cuchta. Má pohyby rappera a tvář dítěte. S naprosto nádhernou bezprostředností předvádí něco, co by snad mohlo být nazýváno "hiphopovou Janis Joplin," ale proč vlastně přirovnávat. Kate je osobitá a dokázala si i v dnešní době přesycené fúzemi a opakováním najít osobitý zvuk. Naprosto moderní, divoký, relevantní a parádní. Už strašně dlouho mě nic tak neodpálilo, a to jsem ji vůbec neznala a nemohla se chytat hitovek. Je úžasná - možná že se stane hvězdou, možná ne (což bude mít taky své výhody), každopádně je to nádherná záležitost.
Říkali, že pro tolik lidí (odhadem 4000) ještě nikdy nehráli a tohle je jejich vůbec první turné. Jsem zvědavá, jak se svou hudbou prorazí - díky fakt dobré rytmice a basům by to mohlo mít potenciál (jedne bubeník hraje na bicí a ještě mají jednoho s pady, energická holka loudí basy ze syntazátorů a ještě jedna poskakující slečna doplňuje Katin zpěv o další vokály - dobrá kombinace).
Poslechněte si je (aspoň jim dejte šanci, tady mají facebook a tady je pár videí od jejího vydavatele, Big dada: 1, 2, 3), tohle vám může vrátit víru v hudbu, pokud jste ji třeba trošku ztratili. Další tipy a zmínky přinese protišedi o víkendu:)
-
http://lestrans.com


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.